Thursday, February 24, 2022

Incepe...

... postul. Nu stiu cand si cum, dar observ in jurul meu ca incet incet cei mai credibili apologeti ai posturilor, si mai ales ai posturilor mai aspre, au devenit vegetarienii. Preotii nu prea au priza la public cand cer oamenilor sa posteasca (fiindca in acceptiunea generala a maselor ei inca sunt doar sarlatani care pun altora reguli si restrictii pe care ei insisi nu le tin). 

Am si citit o postare care incepea frumos, cu o descriere a randuielii postului mare, apoi continua penibil cu o oferta de mentorare in post in care se preciza ca persoana in cauza a studiat si tinut legatura cu experti in post, dand exemplu nume de naturopati total straini de Biserica.

Undeva, pe parcursul istoriei s-a pierdut veriga de legatura cu marii asceti ai Bisericii si nu mai avem niciun postitor contemporan care sa ne indrume? 

Au si veganii meritul lor de a fi experimentat, studiat si consemnat tot felul de reactii somatice la diverse diete stricte si de a fi detaliat aspectul vindecator trupesc al postului  cu alimente cat mai neprocesate.

Postul duhovnicesc insa este altceva decat un regim disperat pe care il tine cineva de groaza mortii. El nu este o calatorie in cautarea sanatatii si vitalitatii trupesti. Se mai foloseste inca expresia de a "omori trupul", adica a ajunge la o slabire a lui astfel incat patimile sa nu mai fie lucratoare. Postul nevoitorilor presupune uneori o lipsa de grija (nepasare) fata de hrana trupului (centrand preocuparea pe paza inimii) , deloc asemanatoare cu bibileala cu suculete si smoothie-uri vegane. Prin unele carti chiar se mentioneaza ca unii calugari se imbolnaveau in urma nevointelor peste masura, ceea ce ne indica precis ca procesul de curatire prin postul duhovnicesc nu este sinonim cu acea curatire limfatica din terapiile naturiste.

Nu spun sa mancam numai eugenii de post ca sa nu mai purtam grija mancarii si sa ne despatimim, dar nici ocuparea mintii cu programul si aportul alimentar nu este de dorit pentru un post cu folos.

Cateva criterii cheie pentru un echilibru in aceasta privinta ar fi:

-macar 50% cruditati

-cat mai neprocesat industrial, cat mai simplu preparat 

-mananca ceea ce simti ca nu iti da somnolenta sau orice alt disconfort in timpul digestiei

-mananca mai multe categorii de alimente, dar nu exagera cu ideea de varietate (exista oameni care tin diete monofruct)

-nu te speria de eventuale fenomene neplacute care semnifica detoxifierea

-chiar daca nu ai aportul ideal, intr-o luna si jumatate de alimentație "mai altfel" nu iti poti crea carente deosebit de grave

-se spune ca in ultima instanta mancarea este "informatie" 

-mananca recunoscator pt ceea ce a creat Dumnezeu spre hrana ta

-cauta pacea si cheama-L pe Duhul Sfant in inima ta 

7 comments:

  1. Da, asa e . Dar si preotii au vina lor ca s a ajuns aici . De fapt e doar vina lor.
    La cate grozavii se preteaza destui si care din nefericire acum se afla foarte repede nici nu ma mira.
    Bine, sigur si vegetarienii au sarlatanii lor dar inca nu e lumea interesata de ei.

    Dar vegetarenii in articolele qstea nunesc dieta lor Post sau doar tu in postage numesti astfel ?
    Pentru ca eu de cate ori vorbesc cu cate unul imi pomeneste de " regim" in general" mamcare vega" si alte diverse denumiri. Nu "post".

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Si vegetarienii zic: post cu sucuri, cu apa, uscat, negru etc

      Delete
    3. Pai ce treabă ai tu cu ce face părintele? Daca doctorul mănâncă prost și nu se îngrijește de sănătate cu ce te influențează pe tine? Sau tu aștepți să facă altul ce tu de fapt nu faci?

      Delete
  2. Aceste lucruri pot fi înțelese doar de creștinii practicanți. Restul sunt prinși în superstiții(ținem prima și ultima sapt) sau in diete keto,paleo sau de care s or mai fi inventat. Articolul e f bine întocmit.

    ReplyDelete
  3. Sa aveti un Post Binecuvantat !

    Cum nu este scris clar in Biblie, fiecare a facut cum a inteles. Esenta insa e aceeasi - timp pt suflet si nu pt lingura.

    Pe langa astea spuse asa frumos de tine, de la mamaia am invatat ca postul e cu rugaciune si tacere,cu cerut iertare si iertari oferite, cu mancat mai putin si mai simplu si e ok daca fierb o oala de fasole si mananc 4-5 zile fasole simpla fiarta, de donat mancare, cu rugaciuni cu matanii sau doar mentale si seninatate, cu voluntariat si zambete si imbratisari, cu timp pt citit Biblie si multumit lui Dumnezeu pt ce avem mai ales in timpurile astea de restrishte.

    Personal nu am mari schimbari in corp ca oricum mancam majoritar crud, in post slabesc 2-4 kg corporale (nici nu am de unde ca BMI e doar 20-21) si se inlocuieste cu o liniste interioara greu de spus in cuvinte.

    ReplyDelete