Saturday, February 19, 2022

Deocamdata...

... gata cu febra si durerile.

Cum ma simteam eu asa, ca un caine batut, m-am gandit sa abordez un subiect care pe mine ma dezgusta: transformarea interactiunii cu duhovnicul (sau orice alt preot disponibil) intr-o consultatie medicala. Mai ales femeile, in cautare neconstientizata de atentie, au acest prost obicei de a se vaicari cu lux de amanunte, uneori dintre cele mai penibile. Sunt persoane care, din ignoranta si neobrazare, consuma astfel timpul pretios al duhovnicilor. 

Am avut in viata foarte multe momente în care am experimentat intens senzatii dintre cele mai neplăcute, insotite de stari psihice pe masura. Am considerat insa de bun simt sa nu sun niciodata vreun preot ca sa ii povestesc in ce fel ametesc, pe unde ma junghie, care picior imi ingheata si care ma furnica. Daca a fost o situatie extrema, am trimis mesaj pt rugaciune specificand ca sunt bolnava, in ideea de a fi pomenita la maslu. Atat. 

Cu preotul, in calitate de preot, se discuta chestiuni duhovnicesti si cred ca el este primul care trebuie sa educe credinciosii cum sa se raporteze la el. Daca el permite si se complace in postura de vraci, care stie cand sa te dai cu alifie, cand sa iei pastile si cand sa te ințepi, acest lucru spune ceva despre spiritualitatea lui.

Desigur, un preot poate purta in particular discuții cu caracter medical cu oricine, dar nimeni nu trebuie sa adauge acestor vorbe o valoare de adevar stiintific mai mare doar pentru ca sunt spuse de un preot, absolvent de teologie.

Nadajduind ca nu am fost inteleasa gresit si ca maretia preotiei va fi respectata cu sfiala de tot mai multi dintre laici, va las in compania amuzanta a doi actori a caror punere in scena imi pare ca aduce putin cu lucrurile de care tocmai am vorbit 😉




12 comments:

  1. 🤣😂😅 fugi durere....ia durere...

    ReplyDelete
  2. Zilele trecute vorbeam despre asta cu o studentă, fiică duhovnicească a pr Iustin de la Oaşa, că pe ea o atenționează duhovnicul de fiecare dată când la spovedanie se lungește fără rost, se știe că tinerii nu se supără ușor la mustrarea duhovnicului. Dar în acel mediu în general sunt foarte mulți care își așteaptă rândul și chiar e nevoie de o rânduială.
    La biserica studenților dintr-un oraș mare din țară se intră la spovedanie pe baza unei programări/înscrieri, cu 2 săptămâni în avans, acolo toți știu că trebuie sa se limiteze la câteva minute. Când mergeam eu acolo la spovedit se obișnuia ca cineva să bată ușor la usă (spovedania avea loc la proscomidiar, separat de altar) când "expira timpul".
    Cu cei trecuți de o anumită vârstă e mai complicat. Cu toate acestea preoții se bucură când cineva vine să caute cu sinceritate soluții duhovnicești la problemele vieții și sunt dispuși să le ofere acestora timp și atenție. Pe ceilalți sunt nevoiți să îi rabde...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum adică înscrieri în avans? Astea sunt exagerările erei noastre. Și dacă omul ăla are nevoie azi? Adică cum expira timpul? Cine hotărăște care e timpul? Ați innebunit cu totul!!!

      Delete
    2. Din aceasta cauza avem azi un alt duhovnic, nu ne-am conformat cerințelor locului respectiv și am ajuns la un alt duhovnic, cu binecuvântarea primului. Nu știu cine hotărăște, cu siguranță nu soția preotului.

      Delete
    3. Cu siguranță preotul hotărăște, în virtutea harului pe care îl poartă. Dacă omul are nevoie, se pot face pogorăminte, ca în cazul săvârșirii oricărei alte Sfinte Taine. Cei care au agreat acest program sunt liniștiți, nu e cazul să vă tulburați pentru aceia. Nu lăsați o discuție virtuală sa vă strice liniștea dobândită printr-o spovedanie corectă.

      Delete
    4. Andreea Rancea,
      De ce nu precizezi că la biserica studenților din Hasdeu, pt Ciprian are foarte multi de spovedit
      Trebuie, se impune un program...
      Pr. Ciprian este un duhovnic foarte căutat și un om deosebit!
      Eu am o stima deosebita pt tot ce face...

      Delete
    5. Am precizat ca este vorba de mediul studențesc și ca se impune o rânduială, am presupus ca se înțelege, se știe ca sunt foarte mulți tineri sinceri și evlavioși. Spre lămurire, aceeași situație este și la biserica Rusă din Bucuresti, la parintele Vasile Gavrila. Nu sunt situații singulare și nu aveam intenția să vizez o persoana anume.

      Delete
  3. Exagerări nejustificate. Liste,cozi,gânduri inutile de cat trebuie să vorbească omul cu duhovnicul. Adică cine hotărăște? Preoteasa? Prea disecați niste lucruri care trebuie să curgă natural. Și apoi de unde știți voi ce discuta omul? Parca spovedania era secreta. Sau nu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raluca

      Sunt exagerări, da, nu le aprobăm.
      Din păcate nu toate curg natural, aveți o viziune prea romantică despre viața bisericească.
      Preotul nu divulgă niciodată nimic, spre deosebire de un psiholog, care sesizează mai departe cazurile (penale).
      Preoţii au atras atenția, în nenumărate predici, fără a da exemplu cu nume și prenume, ca oamenii nu se spovedesc, ci doar conversează.

      Delete

  4. Este nevoie de organizare,mai ales în posturi.
    Preoții sunt și ei oameni,au viața de familie unii dintre ei, nu pot fi la cheremul nostru non stop.
    La bisericuța noastră, înainte de începerea Postului preotul spune: "Sunt in biserica,zi de zi,de la 08-16. Vă aștept să vă spovediți, oricând, în acest interval de timp. Va rog,nu lăsați pe ultima sută de m, va fi imposibil că lucrurile sa funcționeze normal altfel. Bineînțeles că cei mai mulți dintre noi nu respecta, și se ajunge ca in Vinerea Mare sa fie puhoi de lume,de ex,sau ca in Ziua Învierii lumea sa ceară spovedanie. Dansul mai recomanda de fiecare data sa mergem cu "pomelnicul"păcatelor (sa ne scriem păcatele pe o listă),că sa nu le uitam,și că sa nu ne întindem ore in sir.
    Eu nu vad nimic greșit în treabă cu programarea in avans. Când mergi la dr nu te programezi,sau cum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. E ciudat că nu se agita preotul,in schimb tu,da. De ce oare?

      Delete
    2. Nu mi-am dat seama că (mă) agit ,mulțumesc pt atenționare! :)

      Am vrut doar sa exemplific o altă situație,care mi s-a părut a fi potrivită .
      Îmi cer iertare dc te-am deranjat in vreun fel,nu asta fost intentia.
      Sănătate!

      Delete