Wednesday, December 22, 2021

Toate...

... familiile normale sunt impreuna in aceste zile premergatoare Craciunului, numa' preotesele sunt singure. Bine, sunt si exceptii, dar ele nu se reiau in fiecare an si nu devin o regula in tiparul familial clasic. Pentru preotese insa, acesta este un laitmotiv al vietii in preajma sarbatorilor. 

Cu cat familia e mai numeroasa, copiii mai micuti, ajutorul concret de la apropiati mai putin, saracia mai mare si sanatatea mai subreda, cu atat aceste zile in care esti lasata singura la jugul in care firesc ar fi fost sa fie doi sunt mai greu de purtat.

Nu intentionez o postare-lamentatie (acum aprope ca nu resimt aceste plecari, am evitat sa scriu cu ani in urma cand chiar ma apasau, ca sa nu fie din tulburare), ci pur si simplu de impartasire a gandurilor cu cele care traiesc asa ceva, fiindca intotdeuna daca afli ca si capra vecinului e moarta, parca iti e mai usor sa o ingropi pe a ta. 

Cred ca am mai scris legat de jertfa preotesei ca trebuie inteleasa diferenta intre jertfa automotivata si jertfire pasiva a cuiva, cea de-a doua fiind apanajul ighemonilor, necum al fetelor bisericesti. 

Apoi, fie vorba intre noi, preotesele care mai avem cat de cat dragoste de Hristos: nu deranjeaza atat plecarile pentru chestiuni strict importante, ci felul in care se alinta oamenii si cer atentie pentru nimicuri, cand tu acasa poate esti disperata si mai ales felul in care, pe langa interventia duhovniceasca necesara, se lungeste vorba inutil, despre vrute si nevrute, pana la politica si sanatate, ca la cafenea. Oamenii, cu concursul multor preoti carora chiar le place sa isi dea cu parerea despre orice, chiar nu mai fac diferenta intre o interactiune in cadrul unei taine si o discutie la colt de strada. 

Fiecare casa are echilibrul ei si preotul ar trebui sa stie mai mult decat oricine ce sarcina poate pune pe propria familie astfel incat sa nu se ajunga la ispite urate. Pentru a aprecia acest fenomen, trebuie sa isi cultive sensibilitatea si intelegerea duhovniceasca, sa fie atent la sine sa nu foloseasca lucrarea lui ca pretext de prelungi disparitia de acasa, unde poate are de facut ceva mai dificil si mai neplacut pentru el si care nu aduce atata lauda si recunostinta lumeasca. 

Preoteasa trebuie cu intelepciune sa isi randuiasca aceste zile in care ramane fara dumnealui, multumind ca sunt oarecum previzibile. Sa nu programeze atunci chestiuni majore, de care nu se poate ocupa singura. Sa apeleze la rude sau prieteni cand este depasita de situatie. Sa discute problema asta cu sotul, in momente de liniste, ca sa gaseasca solutii impreuna. 

Ca sa nu carteasca se poate compara cu alte situații mai triste in care femeile raman singurul sprijin al familiei: vaduvie, accidente, preadesfranare, alte vicii sau meserii solicitante. Asa poate se va imbarbata, desi, de obicei Dumnezeu cand iti da o cruce, iti da si puterea sa o duci. Tulburarile sunt aduse cand cel putin unul dintre soti actioneaza fara dreapta socoteala si iubire de oameni. 


11 comments:

  1. Poate mai frustrant decât asta este să fie acasă și să nu te ajute la nimic... Dacă a sta pe telefon ar echivala cu a te ajuta, atunci nu ai mai avea loc de atâta ajutor...

    ReplyDelete
  2. Doamme, ai mila... Daca e plecat, e plecat si gata, dar daca sta cu nepasare langa cineva care nu mai face fata e o impietrire mai adanca.

    ReplyDelete
  3. Citind postarea dvs.pot sa marturisesc ca si sotiile muzicienilor se aseamana cumva cu ce ati scris - sotii muzicieni care au repetitii peste alte repetitii, ore intregi de studiu, indiferent de zile (de luni pana duminica), concerte saptamanale, care se termina deseori la 9-10 noaptea, apoi discutii pe baza concertelor, curatarea/ingrijirea instrumentului si fabricarea/procurarea uneltelor adiacente cantatului...si sotia cu mai multi copii, toata ziua acasa:) cel putin momentan, pentru ca, vorbind despre propria situatie, trebuie sa si revin in campul muncii anul viitor:)) mereu uit sa-mi reamintesc, asa cum ati spus, cand Dumnezeu iti da o cruce, iti da si puterea sa o duci.

    ReplyDelete
  4. Bine, nu e preot. Doar absolvent de Teologie...

    ReplyDelete
  5. Trebuie sa vă raportați și la faptul că sunt preotese care au serviciu și care nu au neapărat timp sa se gândească la asta.

    ReplyDelete
  6. De ce trebuie sa ma raportez la preotesele care au serviciu? Tot asa pleaca sotul prin parohie si la ele. Si nu inteleg de ce daca au serviciu nu au timp sa gandeasca.

    ReplyDelete
  7. cred ca sunt si alte meserii in care sotul sau chiar sotia lucreaza de sarbatorI.Pana la urma tine de om sa se organizeze in asa fel incat sa se descurce cu aceste lucruri, care sunt cunoscute de la inceputul casatoriei, nu e nici o surpriza.Sunt meserii cu specific, si trebuie sa te gandesti de la inceput ca nu vei avea o viata obisnuita.Am o cunostinta a carei sot a fost marinar, era plecat si cate un an-doi pe mare,a crescut practic singura doi baieti, in epoca de aur.Cand in sfarsit s-a pensionat si el, cam la o luna, a murit intr-un accident de masina.Dumnezeu sa-l odihneasca.Cred ca e bine sa luam viata asa cum e si sa ne bucuram de ea, ca oricum nu stim ce urmeaza.

    ReplyDelete
  8. De acord, sunt si alte joburi care cer implicare de sarbatori.

    ReplyDelete
  9. Am și eu un astfel de "tablou" de Crăciun. Era Ajunul, eram însărcinată cu al patrulea copil. În fiecare an, în Ajun se găseau câteva persoane să se spovedească (nu erau urgențe sau cazuri disperate). Copiii, de 5, 3 și 1 an așteptau să împodobim și noi bradul. Eu, depășită de treburi și abia deplasandu-ma, fără alte ajutoare sau rude, abia asteptam să vină părintele meu acasă. Venea odată cu colindătorii și atunci îmi spunea să-i primesc eu căci el era obosit...Copiii sunt mari acum, nu mai doare atât de mult absența din Ajun. Atunci însă, am considerat că-i inuman.

    ReplyDelete
  10. Anul asta am simtit si eu prima data cum este...ma regasesc in cuvintele dvs. Mai ales cand mai esti si la primul copil si raceste. A fost prima data si pentru parintele. Va imbratisam!

    ReplyDelete