Friday, December 10, 2021

Recent...

... Maria a avut de realizat pentru scoala (la etnologie) un interviu cu cineva mai in varsta despre cum decurgeau petrecerile de nunta in zona noastra odinioara. Am ascultat si eu inregistrarea. Povestea batranei era absolut captivanta, plina de haz, de detalii picante si reconstruia perfect atmosfera aceea de sarbatoare a satului romanesc. Chiar mi s-a parut pentru tineri o tema extraordinara (pentru amuzament sau chiar inspiratie pentru propria nunta) de discutat de catre fiecare cu bunicii, strabunicii lui si de impartasit apoi cu prietenii, comparand cu detaliile organizatorice contemporane.

As nota cateva chestiuni pe care le-am retinut, fara sa am pretentia ca sunt cele mai relevante:

-invitatiile erau facute de ginerica si alaiul lui si erau "stropite" cu tuica, de ma intreb cum mai ajungea bietul baiat la final treaz acasa. 

-mireasa era luata de acasa cu o hora in timpul careia soacra mica trebuia sa imparta nuntasilor in dar pijamale, ciorapi, lenjerie 

-rochia de mireasa era cumparata de soacara mare, of course🙂

-primul "plocon" catre nasi era in ziua nuntii (o gaina, o damigenica de vin) iar nasul era dator sa cumpere celui care il aducea un rand de haine

-masa mare incepea cu tuica si muraturi ("dezinfectant" si probiotice) atat erau aperitivele pe vremuri la doljeni. Mai spre Valcea, in satul tatalui meu, se puneau si branzeturi si mate de porc.

-se aduceau apoi sarmale, urmate de friptura, deci carnea era la mare cinste

-vinul se aducea cu galetile 😄 si fiecare isi lua de acolo 

-tort nu exista, nici prajituri, cel mult cozonaci, dar mai incoace s-au introdus dulciurile

-jocurile erau doar de cerc (sugerand unitatea comunitatii in bucurie si integrarea tinerei familii in marea familie a satului). Nu exista nimic in doi (popor cuminte☺️) 

-mai ieseau certuri si chiar batai legate de dedicatiile muzicale

-darurile se strigau, sa stie toata lumea, se numarau acolo banii

-nu se arunca niciun buchet, ci se aruncau bucati din "turta miresei" (ca simbol al belsugului viitoarei familii, cred) despre care se credea ca aduc celor care o gusta binecuvantarea de a isi gasi cu succes "jumatatea"

-mirii mergeau apoi in camera lor, care era pazita ca nu cumva sa fuga careva cu banii de nunta

-cumintenia miresei era foarte pretuita si se cerea dovedirea ei grabnica, altfel era mare scandal, unele fete fiind "returnate" parintilor in mod penibil

-a doua zi se petrecea iarasi in stil barbar, cu soacrele pe grape si maimutarite de intreaga comunitate

In mare cam asa decurgea intalnirea cu prilejul nuntii pe la noi, si cu bune si cu rele. La unele s-a renuntat, altele au fost transformate, altele dezvoltate, dar tiparul general a ramas totusi acelasi. Rar exista originalitate 100% in ceea ce priveste aceasta agapa. 


10 comments:

  1. Ce imagine frumoasa ai impartasit cu noi ! Multa sanatate si binecuvantari voua, si tinerilor !

    ReplyDelete
  2. Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa binecuvanteze casnicia lor. Suflete minunate a caror uniune a fost posibila doar prin credinta lor. Noi putem fi doar martorii acestei frumoase Lucrari. Sa aiba casa plina de pace si de prunci! Doamne ajuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Frumoasa urare!
      Ma intreb (la modul cel mai serios) dacă faptul ca un copil creste intr-o familie cu mai mulți copii isi va pune amprenta asupra vieții lui de familie atunci când va fi mare. Stiu ca se spune "copiii nu ii faci tu, tii da Dumnezeu", insa... Ale mele fete sunt hotărâte sa facă una 4,si alta zece :)))))) copii. Mereu ma intreaba dc e greu cu 4 copii (prb ca la scoala aud tot felul de discuții printre colegi- unii le spun sa le mai dea si lor cel puțin un frate, pt ca ei sunt singuri la părinți :))) , altii fac ochii maaari...)

      Sper sa mai apuc vremurile astea, sunt curioasa dacă după primul copil vor avea tăria sa continue :d.
      Cine stie ce le va rândui Dumnezeu...
      P. S: tin cu dinții de rugăciunea mamei, pe care mi-am lipit o pe dulap. :))) Cateodata imi vine sa ma pup pt idee, nu pot sa trec pe lângă dulap fără sa citesc măcar primele cuvinte. Iar dc incep sa citesc primele cuvinte, imi zic ca e mai mare rușinea sa nu o duc pana la capăt (mi-am ales rugăciunea lunga :d).

      Delete
    2. Violeta, ce gând bun ai avut cu rugăciunea mamei!

      Delete
  3. Da,își va pune. Din experiența ,puține fete crescute in familii numeroase își doresc la rândul lor multi copii.Poate puteți explica de ce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu cunosc statistici. Ma gandesc sa postez odata. Cu siguranta exista o explicatie.

      Delete
    2. Violeta.argatu@yahoo.comDecember 12, 2021 at 8:55 AM

      O fi din cauza ca tre' sa împartă mereu sau pt ca nu primesc toată atenția pe care si-o doresc, atunci când isi doresc? Eu am una bucata copil - Ana, (11 ani la vara), fix cea care zice ca vrea zece copii (pt care a ales si numele :)))) ) , care ma vrea doar pt ea :d. Poate fi asta o explicație :d.

      Delete
    3. Violeta, Ana are trăirile și nevoile psihice ale celui de-al doilea născut, care a crescut în umbra primului născut. Asa e și al meu, tot 11 împlinește în vară. Nu a apucat sa fie prea mult în centrul atenției, fiindcă cel mare creștea și avea nevoie de activități pe care fratele mai mic nu le înțelegea, se simțea exclus, apoi toată atenția a fost acaparată de al treilea născut, când el abia începea sa meargă și să vorbească... Dintotdeauna caută sa i se confirme ca e iubit și apreciat. Dar cel mai sigur e ca ea vrea mulți copii pentru că simte ca tu ești fericita cu ei toți și ești role-model pentru ea momentan.

      Delete
    4. Mulțumesc mult pt răspuns, Andreea.
      Cateodata ma epuizează felul ei de a fi, ma copleșește de-a dreptul. Incerc sa ii acord cât de multa atenție pot, dar parca e nasatula :))). Imediat se golește paharul :d.

      Delete
  4. Multi ani impreuna, fericiti si binecuvantati, in pace si buna intelegere!
    pentru Iuliana si sotul ei

    "se aduceau apoi sarmale, urmate de friptura, deci carnea era la mare cinste"
    Din punctul meu de vedere acesta e singurul moment normal din cadrul traditiilor de nunta descrise aici :))
    Restul ... vai!
    Unele sunt chiar grotesti sau revoltatoare (penultimul si antepenultimul, de exemplu).
    Ca sa nu mai spun ca verificarea cuminteniei in acel mod, da erori cu repercusiuni grave si nedrepte - pentru ca exista multe cazuri in care fie nu se mai poate verifica, dovada pierzandu-se la unele eforturi mai mari din trecut (sport, mers pe bicicleta, munci mai grele etc.), fie asa e construit organismul respectiv si nu se intampla nimic concret, doveditor la momentul x ... in fine, stiti mai bine decat mine pentru ca sunteti medic.

    Cand m-am casatorit am rugat pe cei din jur sa-mi permita sa nu respect obiceiurile zonei pentru ca nu mi-au placut niciodata aceste traditii romanesti pentru ca sunt obositoare si de multe ori incalca si aspecte duhovnicesti.
    Un singur moment si l-a dorit mult bunica mea si pe acesta l-am acceptat, de dragul ei: am stat amandoi pe doua pernute frumoase, albe, cusute de ea si-am gustat dulceata de trandafiri pregatita de ea, ca sa avem o viata o frumoasa si dulce impreuna (obicei din nordul Moldovei).

    ReplyDelete