Wednesday, December 15, 2021

Cineva...

...a postat o intrebare indirecta


Din experienta, din experienta cui, cat de adevarata este afirmatia in general, ce grup social ai in vedere cand afirmi asta, in ce tara, ce religie etc, lucrurile sunt discutabile. Ceea ce intereseaza este sa analizam posibilele cauze pentru care o fata provenita dintr-o familie cu multi copii nu si-ar dori la randul ei mulți copii. Ideea e ca nici fetele provenite din familii cu putini copii nu isi doresc de regula multi copii, asa ca disting deja o nuanta subtila a intrebarii: exista motive universale de a nu iti dori multi copii si exista motive generate strict de traiul intr-o familie numeroasa. 

Printre motivele comune tuturor as enumera: 

frica de moarte si durere asociate atat de frecvent cu sarcina, dar mai ales cu nasterea

cedarea in fata presiunii sociale care impune modelul familial restrans

teama de responsabilități pe termen nelimitat

sanatate fizica sau mentala precara

teama de agravare a lipsurilor materiale

dorinta de independenta, de o mai mare libertate, de timp pentru sine

programarea familiala pe criteriul comoditatii

necredinta in invatatura biblica despre familie si inmultirea neamului omenesc

 nesocotirea posibilitatii aparitiei vreunui ajutor dumnezeiesc in situatii dificile 

Acum sa incerc sa gasesc cateva pricini de sminteala specifice familiilor mari. Si aici ar fi necesara cel putin o diferentiere: familii mari fara o baza religioasa si familii de credinciosi. Despre cele dintai chiar nu stiu cum funcționează, dar stiu ca bunatatea lui Dumnezeu inconjoara orice faptura. 

Familiile celor credinciosi nu sunt nici ele fara meteahna, dragilor, pentru ca, (ce sa vezi?) toti oamenii au pacate si patimi mai mult sau mai putin lucratoare. Cred ca atmosfera din familie si sanatatea relatiilor intrafamiliale depind enorm de felul in care traiesc parintii, de cat se raporteaza de strans la Dumnezeu si de disponibilitatea lor de a se purta unul cu altul si cu copiii cu dragoste, sensibilitate, intelegere, acceptare. 

Conteaza cum au fost primiti copiii in familie, mai ales in stadiul de idee, apoi in stadiul de embrion si in cele din urma in stadiul de prunc. Nu intotdeauna familiile mari sunt mari fiindca asa au dorit sotii. Uneori ele sunt pur si simplu efectul neputintei de a se infrana, exista mai mult o asuprire decat iubire si totul se traduce ulterior printr-o lipsa de bucurie in lucrarea cresterii copiilor si o vesnica blamare reciproca intre parinti. Aceste lucruri le poate simti si intelege subtil orice membru al familiei si poate pastra o mentalitate ostila intemeierii unei familii mari. 

O alta cauza care poate scarbi o fata ar fi suprasolicitarea ei la ingrijirea fratilor, exagerarea parintilor in responsabilizare si privarea de timpul si bucuria specifice copilariei. Apare doar in situatii in care parintii chiar nu au mila si discernamant si nu reactioneaza la feedbackul negativ repetat pe care il primesc din partea copiilor mari. 

Alta sminteala o atribui comentariilor negative, vaicarelilor, cartelilor si judecatilor pe care o fata le aude de la parinti pe tema familiilor numeroase si care ii impregneaza puternic mentalitatea facand-o sa nu mai vrea sa auda de asa ceva. Poate fi si bullyingul primit din exterior (pe motiv ca provine dintre multi frati o sursa de respingere a ideii de familie mare) dar cred ca cele mai puternice influente negative vin tot din interior. 

Sunt deschisa la completari  in sectiunea comentariilor, atata timp cat se intervine decent si obiectiv. 

6 comments:

  1. Eu zic ca, procentual, mai multe fete din familii cu multi copii isi doresc multi copii, decat fete din familii cu putini copii.

    ReplyDelete
  2. Violeta.argatu@yahoo.comDecember 15, 2021 at 11:24 PM

    Eu cred ca depinde foarte mult si de structura omului, de conjunctura. Când eram tânără si nelinistita, cu vreo 6-7 ani i ate de căsătorie, ziceam ca eu o sa fac doi copii: un băiat, si o fata. Si o sa ii cheme Franco si Dariana, si vor purta podoabe de toate națiile :))). Si am ajuns sa cresc 4 copii, sa poarte nume de Sfinți, si sa n-aibă podoabe :))).
    Cursul vieții s-a schimbat complet după primul copil, eu m-am schimbat după a doua sarcina,dar sunt absolut convinsa ca Dumnezeu a fost Cel care a avut primul si ultimul cuvânt de spus.
    Copiii mei isi manifesta des dorința de a mai avea un frățior sau o surioara. De multe ori, ma fac ca ploua. Deși toți stiu cât de greu mi- a fost sa duc sarcina cu Simion la cap, câte injecții si analize am făcut, evit sa vb cu ei despre asta, tocmai pt a nu sădi in ei teama legata de purtarea unei sarcini.
    Cred ca cele mai multe pleacă din interior, pornind de la educația primita, de la trăirile din timpul copilăriei, de la responsabilitățile copilului mai mare fata de cel mai mic, asa cum ați subliniat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ioan știe că se putea numi Franco? 😀

      Delete
    2. Da. Dar nu stie ce alte gânduri aveam pt el :))))).

      Delete
  3. Printre cauze cred că ar fi și lipsa de cateheza a viitorilor tineri care urmează să se căsătorească ei neștiind de cele mai multe ori ce i așteaptă,dar și lipsa unor cărți pe tema asta. Adică un soi de parenting ortodox. Oricum,cele mai concludente răspunsuri le pot da soțiile care fac parte din familiile numeroase. Mereu m am întrebat de ce sectanții sunt,in general familiști și fac mai mult decât 2 copii.

    ReplyDelete
  4. Vecina mea are 7 copii. Când era al patrulea copil bebeluș, a fost izgonita din casa in care locuia. Nici acum nu au o casa a lor, stau în chirie, într-o căsuță cu dormitor și bucătărie (la țară), și totuși nu se plâng de nicio lipsă, muncesc mult și sunt mereu veseli. Au mai rămas ultimii doi copii cu părinții, restul si-au croit fiecare viața, dar cea mai mică, care are acum 19 ani, spune că ea nu vrea copii, că prea mult s-a chinuit mama sa cu ei toți și apoi și ea a experimentat "greutatea" îngrijirii celor 6 nepoți (de la 3 dintre surori, atunci când îi lăsau în casa bunicilor). Ea a mai fost și pentru primii mei copii baby sitter, poate că am abuzat de răbdarea ei. Dacă stau să mă gândesc, și mie îmi părea plictisitor să stau cu copiii mici, nici nu voiam să îmi imaginez cum aș fi ca mamă, dar "ceasul biologic" sau o chemare sufletească firească spre maternitate mi-a schimbat total dispoziția după primele luni de căsnicie...

    ReplyDelete