Monday, February 26, 2018

Te loveste...

...cineva din greseala, apoi iti cere scuze. Sau: cineva face o gafa si iti incurca planurile vrand de fapt sa te ajute. "N-am vrut." Iti spune asta cu sinceritate. Tu ce faci? Inca mai tii suparare pe el? Asta arata ca ai probleme grave, iar de crestinism nici in vis nu ai auzit.

In mod normal in momentul in care cineva iti prezinta bunele lui intentii, chiar daca te-a ofensat/incomodat mai inainte prin forma exterioara a comportamentului sau ar trebui sa il ierti automat. Pe asta se si bazeaza adesea vrajmasul in uneltirile lui: face ca o atitudine a fratelui sa se decodifice in mintea ta ca ceva malefic sau patimas si din aceasta pricina tu sa ajungi sa il urasti sau dispretuiesti.

La un nivel mai inalt (vezi sfantul arhidiacon Stefan) deschizand ochii spre realitatile duhovnicesti, vei simti mila chiar si fata de raufacatorii adevarati, gandindu-te ca isi pregatesc pierzarea vesnica ("Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!")

Fii atent in sufletul tau sa decelezi mania si ura pe om de suferinta obiectiva pe care ti-a produs-o si sa le arunci afara de la tine pe cele dintai, pastrand o stare buna fata de aproapele.

2 comments:

  1. Doamne ajuta, Ecaterina!
    Eu as mai adauga aici si un sfat pe care l-am primit cu mult mult timp in urma de la bunica mea: Nu cauta omul care sa intruneasca toate calitatile pe care le visezi tu, fii mai degraba atent(a) sa nu aiba vreun defect pe care sa nu-l poti tolera. Nu exista om perfect, care sa se plieze 100% pe dorintele noaste. Important este ca tot ceea ce nu este exact cum am dorit sa fie in limita acceptabilitatii. Adevarul trist este ca, in momentele de cumpana, sunt foarte mari sansele ca un singur defect care ni se pare de netolerat sa cantareasca mai mult decat o suta de calitati extraordinare.
    De asemenea, cred ca trebuie evitate si "visele" de genul "lasa ca il (o) schimb eu dupa ce ne casatorim". Este oarecum necinstit sa vrei sa te unesti in casatorie cu o persoana nu pentru ca o iubesti asa cum este ci pentru ca doresti sa o modelezi dupa tine. Este la fel de necinstit ca si atunci cand ai afisa un anumit comportament doar pentru a atrage pe cineva spre casatorie pentru ca dupa nunta sa "iti dai arama pe fata". Asteptarile de acest gen pot fi si reciproce si atunci apar, in cel mai bun caz, discutii infinite si reprosuri pe care vrajmasul are grija sa le scoata la iveala exact in momentele mai tensionate.
    Poate ca am scris cam mult, dar experienta mi-a aratat ca aceste doua probleme stau de multe ori la radacina unor mari fisuri in casnicie, mai ales in primii ani cand asteptarile sunt mari si rabdarea poate mai putina...
    Post cu folos!

    Cu drag,
    Veronica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt intru totul de acord. Asa le spun si eu copiilor

      Delete