Thursday, February 22, 2018

Cand citesti...

...un text duhovnicesc una dintre cele mai mari capcane prin care vrajmasul cauta sa te lipseasca de folosul cuvantului respectiv este sa te faca sa nu raportezi starea ta interioara la ceea ce tocmai ai aflat.

De obicei ne vine foarte la indemana sa ne ducem cu gandul la cum se aplica sfatuirile acelea altora, mai ales cand e vorba despre pacate si plata lor/ patimi/ despatimire/ practicarea virtutii. Imediat ne dam seama cum am putea scoate paiul din ochiul sotului, al preotului din parohie si cum s-ar putea vindeca sufleteste vreo crestina care ne sta in gat.

Pe toti ii vrem cu deosebita purtare de grija sa fie oameni duhovnicesti. Uitam insa de noi insine, sa ne vedem gresalele si sa ne corectam taind la nevoie cu bisturiul in stricaciunea sufleteasca.

Orienteaza-te mai ales asupra celor de educatia si formarea carora esti raspunzator si nu practica o cateheza agresiva, oferind in mod dizgratios sfaturi nesolicitate.

Mamele au o predispozitie speciala sa stea cu lupa pe formarea copiilor, si barbatii sa isi povatuiasca excesiv femeile. Cea mai eficienta metoda este insa desavarsirea personala, care atrage harul, iar acesta misca inimile celor care te inconjoara.

Deci gandeste-te sa iti impropriezi tu mai intai orice lectura duhovniceasca si apoi sa incerci sa o aplici altuia, si atunci cu multa smerenie si cu rugaciune in prealabil (pentru deschiderea urechilor inimii aproapelui).

4 comments:

  1. Ești atât de pe sufletul meu cu tot ceea ce postezi!Cu mult drag!

    ReplyDelete
  2. Sunt și pentru mine aceste cuvinte! Șah, cum identific la unii și alții ceea ce citesc!

    ReplyDelete