Thursday, February 1, 2018

Daca esti...

... femeie sanatoasa nu te gandi prosteste sa spatiezi sarcinile fara motiv intemeiat. Daca simti ca te-ai intremat fizic si psihic dupa nasterea anterioara, nu pregeta sa lasi in voia Domnului rodirea pantecelui tau. Ia-ti intotdeauna repere duhovnicesti in primul rand, si apoi repere medicale.

Retine, cu trecerea timpului nu devii mai puternica si nici mai entuziasta. Varicele vor fi tot mai mari, perineul tot mai slabit, articulatiile mai deteriorate, sistemul endocrin mai predispus dezechilibrelor, rezistenta la efort fizic si nesomn mai scazuta. Toate se deterioreaza inexorabil in timp, inclusiv materialul genetic...

"Precum sunt sagetile in mana celui viteaz, asa sunt copiii parintilor tineri". Ei bine, niciodata nu vei fi mai tanara ca azi😊

10 comments:

  1. Pot cere o parere prieteneasca ca de la cineva care priveste si latura duhovniceasca nu doar cea medicala? Ce ne facem dupa 3 cezariene cam apropiate din care ultima cu probleme destul de mari... medicul specialist spune macar patru ani pana la o noua taietura sau e risc de avort spontan... pare cam mult...
    Mentionez ca mai am si doua nasteri naturale in istoric :).
    Cu drag,
    Ela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cel mai potrivit ar fi sa te sfatuiesti cu sotul tau, deschizandu-te cu multa sinceritate. Daca va puteti infrana sau macar lasa intalnirile voastre pentru anumite zile mai putin riscante, e foarte bine. Daca fie el , fie tu, nu puteti merge pe calea aceasta, decat sa va pagubiti sufleteste, alegeti sa purtati povara riscurilor medicale.
      Simplu😊

      Delete
  2. da, la asta ma gandeam si eu acum dupa trei cezariene si un an nu foarte usor din pct de vedere al echilibrului fizic si psihic..ca poate o pauza nu ar strica..dar mi-e teama si de pauza si de toate eventualele probleme pe care le descrieti, nu neg insa ca ma tem si de o noua sarcina si o alta cezariana la un interval de timp atat de scurt...uf..greu..

    ReplyDelete
  3. Sau puteți folosi prezervativul. Decat sa risti sa rămână copiii orfani sau sa se raceasca legătura între soți mai bine o asumare cu smerenie și pocăință a raului cel mai mic. Scopul este ca noi și copiii pe care îi naștem sa se mantuiasca, nu sa îi naștem cu orice preț.

    Alexa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteti folosi chiar si avortul sau pilula contraceptiva, cu mentiunea ca aceste cai nu duc la raiul fagaduit de biserica, ci la "raiul cel mic" plasmuit de cugetul lumesc al celor care nu isi iubesc sotiile cu adevarat ci le pun sanatatea in pericol pentru satisfacerea poftelor trupului si "racesc" relatia daca lipseste elementul impreunare. Sincer, cred ca relatiile acestea sunt reci din start.
      Scopul este ca noi si copiii sa ne mantuim...Si dvs chiar ganditi ca daca mama moare la nastere copiii nu se pot mantui??? Ce ziceti de sf Ioan Iacob Hozevitul? Pledoaria dvs pt prezervativ este straina de felul in care parintii bisericii ne sfatuiesc sa modelam familia crestina in care legatura dintre soti e bazata pe dragoste. Ei ne sfatuiesc cu smerenie adevarata ca unirile trupesti sa nu se faca strict din pofta, ci doar sub semnul iubirii adevarate.

      Delete
  4. Sunt cu totul impotriva avortului si a metodelor contraceptive care si ele pot duce la avort. Cu toate acestea consider ca prezervativul nu duce la omorarea unei fiinte, asadar nu e din aceeasi categorie. Este o "portita", un rau mai mic, pentru unii oameni. Cred ca nu placut pentru nimeni ca relatia sa se raceasca din pricina lipsei apropierii trupesti, dar e o realitate pe care crestinii de azi refuza sa o vada. O dau inainte (unii dintre ei) cu infranarea si nu remarca raceala dintre soti, felul cum aceasta afecteaza copiii si curvia ascunsa. Unirile trupesti se pot face din iubire si ca sa te pazesti de desfranare, chiar daca nu iti mai doresti copii, pentru ca te cunosti si sti ca nu mai poti face fata (avand bineinteles un numar de copii, cat poti duce). Eu sunt de parere ca multi dintre crestini nu mai au taria inaintasilor nostri de a duce cu bucurie si mintile intregi multi copii, si ca trebuie sa ne vedem limitele. Cat despre Sfantul Ioan Iacob, el s-a sfintit fiind orfan, dar nu as face din asta o regula. In general, orfanilor le este mult mai greu, iar parintii au datoria sa incerce sa traiasca pentru copiii lor, sa nu-si puna viata in pericol. Asadar, daca medicul te sfatuieste sa nu mai nasti copii, caci s-ar putea sa mori, eu zic ca aceasta recomandare trebuie luata serios in considerare. Suntem impreuna-lucratori cu Dumnezeu, avem libertatea de a alege, daca eu mor pentru ca nu am ascultat de sfatul corect al unui medic, nu pot sa spun ca a fost voia lui Dumnezeu, ci ca a fost urmarea alegerii mele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dumneata poti sa ai orice parere voiesti, dar ceea ce sustii este o simptomatologie care denota ca esti un madular bolnav al bisericii, cu o intelegere particulara si o judecata bazata pe experienta personala (ceea ce traiesti + ceea ce vezi). Parintii care au asezat randuielile bisericii au fost oameni luminati de Duhul Sfant, barbati cu mintea lui Hristos, care au avut un alt tip de cunoastere decat dumeata. Nu cred sa fi fost vreunul care sa aprobe aruncarea samantei la gunoi, ci toti au canonisit aceasta uraciune.

      Delete
  5. Slava lui Dumnezeu ca exista si destui preoti care inteleg din experienta lor si ingaduie acest rau mai mic, adica folosirea prezervativului. Am un exemplu de preoteasa care, fiind mereu refuzata de sotul ei care isi inchipuia ca ajunsese mare ascet, a inceput sa aiba tinute nepotrivite si sa se uite dupa alti barbati. Am si alte exemple de sotii care isi inchipuie in mintile lor relatii cu alti barbati, fiindca sotii lor nu cred ele ca sunt indeajuns de infranati. Stiu si soti care au cazut in adulter tocmai din aceasta cauza: raceala sotiilor lor, intemeiata pe o imaginatie erotica foarte greu de recunoscut sau de dat in vileag. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, dupa cum probabil cunoasteti, exista si niste descarcari hormonale firesti intre soti care, daca nu se intampla, tensiunile acumulate afecteaza starea sufleteasca a copiilor. Prefer sa fiu un crestin bolnav si constient care se pocaieste de neputintele lui, decat unul care tuna si fulgera infailibil ca numai el se mantuieste. Relatiile conjugale dintre soti pot proveni si dintr-o necesitate sufleteasca sau chiar fiziologica nu doar din pofta trupeasca. Aici e vorba de constiinta sincera a fiecaruia inaintea lui Dumnezeu. Dumneavostra vorbiti din cartile Sfintilor Parinti, insa tot ei spun ca orice crestin trebuie sa isi vada neputintele si sa dobandeasca o cunoastere de sine cat mai profunda. Va indemn sa cititi despre relatiile conjugale dintre soti si in cartea Sfantului Paisie Aghioritul - Viata de familie. Veti vedea cat de discret si de intelegator era el insusi cu neputintele recunoscute de ei insisi ale crestinilor. Pozitia dumneavoastra virulenta si extremista este, ca si a mea, una personala care nu poate fi impusa intregii Biserici. Imi doresc ca mila lui Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne acopere pe toti! Numai bine va doresc dumneavoastra si familiei!

    Alexandra

    ReplyDelete
  6. Slava lui Dumnezeu ca exista si destui preoti care inteleg din experienta lor si ingaduie acest rau mai mic, adica folosirea prezervativului. Am un exemplu de preoteasa care, fiind mereu refuzata de sotul ei care isi inchipuia ca ajunsese mare ascet, a inceput sa aiba tinute nepotrivite si sa se uite dupa alti barbati. Am si alte exemple de sotii care isi inchipuie in mintile lor relatii cu alti barbati, fiindca sotii lor nu cred ele ca sunt indeajuns de infranate. Stiu si soti care au cazut in adulter tocmai din aceasta cauza: raceala sotiilor lor, intemeiata pe o imaginatie erotica foarte greu de recunoscut sau de dat in vileag. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, dupa cum probabil cunoasteti, exista si niste descarcari hormonale firesti intre soti care, daca nu se intampla, tensiunile acumulate afecteaza starea sufleteasca a copiilor. Prefer sa fiu un crestin bolnav si constient care se pocaieste de neputintele lui, decat unul care tuna si fulgera infailibil ca numai el se mantuieste. Relatiile conjugale dintre soti pot proveni si dintr-o necesitate sufleteasca sau chiar fiziologica nu doar din pofta trupeasca. Aici e vorba de constiinta sincera a fiecaruia inaintea lui Dumnezeu. Dumneavostra vorbiti din cartile Sfintilor Parinti, insa tot ei spun ca orice crestin trebuie sa isi vada neputintele si sa dobandeasca o cunoastere de sine cat mai profunda. Va indemn sa cititi despre relatiile conjugale dintre soti si in cartea Sfantului Paisie Aghioritul - Viata de familie. Veti vedea cat de discret si de intelegator era el insusi cu neputintele recunoscute de ei insisi ale crestinilor. Pozitia dumneavoastra virulenta si extremista este, ca si a mea, una personala care nu poate fi impusa intregii Biserici. Imi doresc ca mila lui Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne acopere pe toti! Numai bine va doresc dumneavoastra si familiei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tocmai acest lucru nu il intelegeti dumneavoastra: gandurile preadesfranate si incuviintarea lor nu au drept cauza nefolosirea prezervativului. Ele apar si in mintea oamenilor care se manifesta sexual fara restrictii. Marturie stau atatea cazuri de familii in care sotii se inseala unul pe altul desi folosesc impreuna prezervativul. Bineinteles ca sunt de acord ca nu se face sa refuzi actul sexual pentru asceza inchipuita, insa radacina relelor pe care le enumerati este patima desfranarii. Sa stiti ca in familiile crestine autentice infranarea cu dragoste nu duce la tunete si fulgere, iar in celelalte cazuri, intalnirile trupesti la discretie nu sunt garantia linistii in casa. Cercetati lucrurile mai in profunzime si veti vedea cauzalitatea reala. Stiu ca poate nu voi fi inteleasa, dar va rog sa ma credeti, casatoria nu este un prilej sa dam frau liber patimii desfranarii, ci tocmai pentru a ne feri de ea, pentru a intelege mai adanc relatia barbat-femeie si pentru a o fundamenta pe iubire.

      Delete