Thursday, February 15, 2018

Cuplurile tinere...

...au multe greutati si din cauza ca oamenii nu sunt pregatiti prin educatie despre ce inseamna iubirea si spiritul reciproc de jertfa in familie.
Am asistat personal la cateva scene in care tanarul sot a carui sotie era gravida, apoi in perioada de lehuzie, era compatimit de prietenii lui nefamilisti cum ca nu mai are libertatea de dinainte si se insinua ca ea e o femeie rea, neintelegatoare. Ba chiar asa-zisii prieteni il retineau la discutii amicale desi el primise deja un telefon in care ea il ruga sa vina acasa.

Reveniti-va, baieti! Viata nimanui dupa casatorie nu mai este la fel de libera ca inainte, ganditi-va bine si nu faceti pasul daca nu vreti schimbare. Nu cautati sa va legati la cap cu responsabilitati pe care nu le puteti duce si nu incurcati viata fetelor care vor o familie. Casatoria nu vine la pachet numai cu placeri, ci necesita si multa rabdare si taierea voii (nu numai din partea femeii), pe care fiecare le va lucra dupa masura dragostei pe care o are.

Retine ca o femeie gravida, lehuza sau care alapteaza exclusiv s-ar putea sa resimta niste nevoi afective stranii de a te simti mereu in preajma si de a te vedea efectiv prezent in viata de familie. Mai ales cand este la primul copil are nevoie de acceptare neconditionata a acestor bizarerii, asa cum le eticheteaza baietii de gasca. Nu ii pune pe ei pe primul plan si nu ceda hartuirii lor indirecte care te someaza sa iesi de sub papucul nevestei.

Stiu ca uneori simti ca ceea ce vrea ea de la tine te incorseteaza, te controleaza si te cenzureaza. Vreau sa stii ca in realitate nu este asa. De fapt este un mod disperat de a cere o confirmare a iubirii care pretinzi ca o ai in inima (si care, fara fapte, este moarta).

Crede-ma, daca nu ii arati responsivitate maxima, nu te baza pe faptul ca este crestina, va trebui sa te lupti pentru urmatorii copii. De ce? Fiindca isi va pierde increderea in tine si in siguranta emotionala pe care i-o oferi. Cine se grabeste sa faca pui, cata vreme nu are un cuib, cat de cat. Ei bine, baza acestui cuib este implicarea ta in familie. Daca ea este slab reprezentata, temelia e fragila si ispitele o clatina.

Ea poarta in pantece copilul tau, cel care iti va duce numele si genele mai departe si pentru asta isi jertfeste insusi trupul ei.  Am intalnit un caz odios in care ea varsa mult in sarcina si il rugase pe el sa ii usureze suferinta, sa o maseze usor pe antebrate, iar el a refuzat, pe motiv ca ii e greu si se plictiseste. 🤔 

Sacrifica si tu din confortul tau si din timpul tau pentru a fi alaturi de ea si lasa-i pe altii pentru moment, fiindca niciunul nu are atata nevoie de tine cata are ea. Pentru toti ceilalti esti perfect inlocuibil, pentru ea nu. Esti unica ei optiune. Sau poate in scurt timp nu vrei sa mai fii? 

Si acum, alege! Alege intre a fi bine-vazut de niste straini (care daca ti-ar fi prieteni nu ar interfera cu relatia ta cu sotia decat prin sprijin si incurajare) si mama copiilor tai, cu care iti vei imparti mancarea si patul pana la adanci batraneti.

Nimic nu erodeaza mai mult sentimentele unei femei decat insensibilitatea ta fata de felul in care poarta ea greutatile maternitatii. Daca e dusa la biserica nu te va parasi, dar tine minte ca a iubi cu bucurie pe cineva nu e totuna cu a-l rabda cu un gust amar.

4 comments:

  1. cat de bine ai spus asta,ecaterina!

    ReplyDelete
  2. Ce frumos... Asta ar trebui printata si data tinerilor soti inainte de a se casatori...

    ReplyDelete
  3. Cita dreptate, dar din pacate tinerii din ziua de azi nu vor sa cunoasca cuvintul SACRIFICIU

    ReplyDelete
  4. Sa vezi ce trist e cand in locul prietenilor e mama sotului care are grija sa il tina cu ea pentru a nu isi"pierde independenta" baiatul desi sotia gravida e singura. Si daca se mai adauga si un duhovnic prost cu rabdarea pe bize ca sfat principal catastrofa e semnata si proasta deprindere legiferata. Doar suntem dusi la biserica asa cum bine spui.

    MariaM

    ReplyDelete