Thursday, June 6, 2013

Nedoriti

Sambata am fost invitati la ziua cuiva, la tara. Cand am coborat din masina, sarbatoritul ne-a intampinat cu o intrebare cel putin deplasata:
"Ba, de ce nu dati si voi un telefon inainte de a veni?" ???!!!
Dupa ce am mancat cate ceva, sotia respectivului a constatat cu voce tare:
"Ei, unii vin, mananca si pleaca. Nu stiu ei cat se munceste..."
Nu am comentat nimic pe loc, dar i-am anuntat ca pe viitor nu mai dorim sa dam prilej unor astfel de replici, evitand vizitele pe cat se poate.
„ Sunt unii oameni suciti care nu inteleg nimic daca ii tratezi politicos si cu finete, neputand fi convinsi. Acestia sunt marcati de o anumita problema pshicologica.


Avand inainte atitudinea lui Hristos, este clar ca adevarata credinta crestina nu presupune supunerea in fata oamenilor ciudati, aroganti si ironici care terorizeaza adesea pe clerici.

De regula le permitem tuturor acestor ingamfati sa ne terorizeze cu ironiile lor, fie ferindu-ne de ei, fie adoptand o atitudine defetista, dand tot felul de raspunsuri jalnice, fapt care ii face sa se obrazniceasca si sa se fuduleasca si mai mult.

O atitudine amabila din partea noastra ii indeamna in realitate la necuviinta, intrucat ea nu vine dintr-o marime de suflet, ci din lasitate.”(Clerul azi-Filotheos Faros)

16 comments:

  1. " [...] dar i-am anuntat ca pe viitor nu mai dorim sa dam prilej unor astfel de replici, evitand vizitele pe cat se poate"

    Ecaterina, cum se face asta fără să-l superi pe celalat? Cum anume spui asta? Sincer te întreb, eu nu reuşesc.

    ----------------------------

    Cred ca nu v-au invitat la o ora precisă, nu? De aici neînţelegerea că voi ar fi trebuit să-i sunaţi inainte.

    Cealalta remarca poate a fost o gafă, de fapt aşa presupun. Parca ar fi prea ...cumva sa fi intenţionat gazda să vă spună în faţă aşa. Cred că se gândea la o alta situaţie şi a ieşit porumbelul care v-a făcut să vă simţiţi nedoriţi, cum spui in titlu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ba da, am vorbit ca venim pe la ora 17.oo

      Delete
    2. Probabil ca decizia noastra sa-i fi deranjat, dar nu cred ca Hristos ne cere sa cautam compania celor care se simt impovarati de prezenta noastra.

      I-o fi deranjat sa nu mai aiba cobai pentru urmatoarele badaranii, dar in privinta asta nu ma simt datoare sa menajez pe nimeni.

      Discutiile au fost presarate cu rautati gratuite si chiar n-am inteles cum poate cineva chema in vizita o familie doar ca sa-si exerseze ascutimea limbii.

      Delete
  2. Destul de greu de dat un raspuns fara sa aiba sustrat de jignire.

    Cum facem cu cei care ne cred cei mai buni prieteni ai lor si ne ametesc cu mesaje, telefoane, mailuri, chiar daca nu le raspunzi? Ma gandesc care trebuie sa fie atitudinea noastra de crestini?

    Sunt intr_o astfel de situatie si nu stiu cum sa procedez mai ales ca avem cunostinte comune.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atitudinea noastra de crestini... nu stiu. Cred ca nu e ceva stas.
      Fiecare are stilul sau de a refuza prieteniile oamenilor cu care nu este pe aceeasi lungime de unda.
      Eu sunt mai directa. Asa mi se pare ca irosesc cea mai putina energie pe strategii sociale. Nu-mi permit sa-mi ocup mintea cu nimicuri.

      Delete
  3. Mai sunt unii, mai rai: cei ce sunt calduti si te vor in compania lor atat timp cat esti de acord cu TOT ceea ce ei sustin.
    Abia cand spui adevarul insa si te dezici de linguseala refuzand raspunsurile "jalnice" asteptate, devin agresivi.
    E mai rau pentru ca inselandu-le asteptarile initiale devin extrem de irascibili .
    Deci, cu cat mai repede se termina o asemenea relatie, cu atat mai bine.
    Adevarul doare dar Hristos nicaieri nu spune ca minciuna este acceptabila doar pentru a mentine pacea.

    ReplyDelete
  4. Daca oamenii ar fi mai familiarizati cu lectura vietilor sfintilor nu s-ar mai teme atat sa fie fermi. Daca eu am o atitudine corecta, si celalalt se manie inseamna ca el are o problema, nu ca eu ar trebui sa fac tot felul de compromisuri ca sa nu-i scot patimile la iveala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tine de firea ta sa fii mai directa. De altfel te vad si din comentarii ca poti sa fii directa. Nu toti insa suntem la fel. Mi-ar place sa fiu mai directa, insa nu pot:)
      Citindu-ti comentariul legat de cititul vietilor Sfintilor am doua directii. Au fost sfinti care au spus direct si sfinti care s-au ferit sa spuna si cea mai mica jignire indiferent de rautatea cu care erau atacati.

      Daca e sa-l citesc pe sf Siluan, pe sf Sofronie, vad numai blandete. Ce sa mai spun de tatal sfantului Siluan care a tinut 6 luni in el un gand de teama sa nu-si jigneasca fiul.

      Si vad la parintii bisericii noastre ca cantaresc mult cand sa spuna ceva si mai mult incearca pacea.


      Delete
    2. Si ce crezi c-ar fi facut sf siluan daca l-ar fi invitat cineva la ziua lui dand apoi de inteles ca a venit nepoftit doar pentru a profita si a manca fara sa munceasca? Ma intreb si eu ce variante de reactie ar mai fi fost... Sa mai vin si a doua oara? Da, eventual cu mancare la pachet (daca nu cumva si asta jigneste).

      Delete
    3. Frumoasa provocare:).

      Am citit astazi putin dintr-o scriere de-a sfantului Siluan si mi-a cazut ochiul pe mandrie. De fapt din cauza mandriei sfantul Siluan a avut acele lungi incercari si ne-a lasat noua acea cunoscuta propozitie cu mintea in iad..


      Gandindu-ma la intamplarea voastra cred ca gazda nu avea nimic cu voi, ba dincontra chiar ii place compania voastra, insa a incercat o gluma care din nefericire s-a sondat cu o jignire.
      Nu cred ca asta i-a fost intentia. Oare nu ni se intampla din graba, emotie si poate un pahar de vin in plus, sa spunem lucruri de care sa ne para rau mai tarziu?

      Daca ei nu pot sa repare situatia, voi care sunteti o familie de credinciosi, o puteti face.

      Delete
    4. stii cam cum a fost: parca a fost o inscenare. Intru in biroul cuiva, pun un plic cu bani de care acela nu stie si apoi ies pe usa afara si chem martori si eventual presa ca sa-l scot vinovat pe el.

      Am exagerat putin, dar alta comparatie nu gasesc pentru cineva care-ti ofera ceva de buna voie si apoi iti striga ca ai profitat de el.

      Ce sa repar? Alta data ma feresc sa intru in gura lupului, intelegi?

      Nu a fost nici un pahar de vin, nici graba, nici emotie.

      Delete
    5. Acum inteleg. Uratica tare atitudinea gazdei. Dumnezeu sa-i lumineze.

      Delete
  5. Boh, ce oameni! Cu genul asta nu merita sa tii legatura. Eu cred ca cel mai bine este sa fii direct, bland dar direct. Adevarul e a o operatie reusita, taie, doare dar si vindeca. Personal, cred ca respectivii s-au simtit depasiti in pregatiri, poate s-au si certat (asa intreaba si barbatu-meu pe cate un vizitator dupa ce tocmai ne-am certat) dar asta nu e o scuza pentru ei. Eu zic c-ai procedat corect. Personal, cred ca nu le ziceam nimic la final dar nici nu ma mai prindeau pe la ei. Deh, eu n-am atat curaj ca tine sa zic in fata dar e mai corect cum ai facut tu.

    ReplyDelete
  6. "bland dar direct" la oameni de genul asta nu merge . Lor, adevarul intotdeauna li se pare dur . Si sustinerea adevarului o numesc "lipsa de smerenie","orgoliu", "lipsa de intelegere pentru aproapele","lipsa de finete" , etc. Si daca au si idee de ceva "teorie ortodoxa":) iti apar si cu citate desprinse din diferite contexte . Atunci sa vezi...:)
    Bineinteles ca nu as risca o noua expunere in aceste conditii. Eu de cate ori am reincercat pornind de la banuiala ca poate prima oara agresiunea verbala a fost doar neintentionata am avut ocazia sa ma conving de contrariul.
    Cel mai intelept si eu cred ca este "sa nu intrii in gura lupului" alta data.
    Din nefericire, mi se pare ca in Romania este foarte greu.O anumita educatie se perpetueaza in familii de sus in jos si e foarte greu sa eviti oamenii ascunsi. Cu voia lui Dumnezeu doar pot fi intelesi mai repede si te poti tine apoi departe. Succes

    ReplyDelete
  7. Pe cand eram copii, ne-a dus mama in vizita la bunica, sa ii facem surpriza.
    Surpriza a fost pt noi sa o auzim pe bunica zicand "au venit si astia, acu ce le dau de mancare?"
    nu am uitat asta, mai cu seama ca mama ne invatase sa nu mancam cand mergem la bunici in vizita pt ca de fiecare data bunica se vaita matusilor dupa vizitele noastre....

    ReplyDelete