Saturday, June 22, 2013

Intermediari


Aceasta e o lista cu lecturi propusa de profesoara de romana unor elevi care tocmai au terminat clasa a sasea.


De ce se recomanda a fi citite la o varsta atat de frageda, cand copiii (nu doar fetele mele, dar chiar si copiii parintilor mai libertini) nu au apucat inca sa-si aiba propria poveste adevarata de dragoste? Viziunea autorilor respectivi asupra relatiilor dintre sexe va influenta fara indoiala intelegerea si trairea in cuplu a tinerilor. De ce sa cunosc latura aceasta a vietii prin intermediul fanteziei altora? De ce sa simt gustul mai intai prin semnale de la papilele altuia? :-)

Dincolo de faptul ca sunt o persoana cu anumite convingeri religioase (si ma intriga faptul ca in loc de Vietile Sfintilor, chiar si copiii din biserica citesc in numele cultivarii intelectuale vietile depravatilor) cred ca li se rapeste copiilor sansa de a simti nemijlocit atractia fizica si iubirea. Multi proiecteaza diverse aspecte din carti  peste situatii si persoane din lumea reala inselandu-se pe ei insisi sau suferind cand evenimentele nu se desfasoara conform scenariului romantic citit si mult visat.

Intr-adevar, si scrierile bisericii pomenesc de lucruri nu tocmai curate (cum ar fi viata sfintei maria Egipteanca si a altor femei care mai inainte au fost desfranate), dar  nu se ridica perdeaua amanuntelor atat de mult de deasupra necuratiilor si nici nu sunt prezentate ca fiind ceva atractiv, ceva ce ti-ai dori sa incerci. Dimpotriva, e descrisa si amaraciunea pacatului, si procesul lung si dureros al dezradacinarii lui din inima, fapt care in literatura profana e abolit, accentul punandu-se pe mirajul efemer al patimii.

Discutam cu cineva despre pericolul de a indragi personaje negative vazute prin lentila unui scriitor talentat. Persoana respectiva spunea ca nu e un fenomen negativ, intrucat in vietile fiecaruia dintre noi exista oameni pacatosi pe care ii indragim. E o eroare aici: cartea nu te face sa iubesti pacatosul ci te poate determina sa intri in pielea lui si sa-i imbratisezi modul de gandire si sa aprobi ca fiind legitime anumite caderi ale lui.

Chiar ma intreb de la ce varsta suntem imuni la "informatii" din sfera erotica... Cred ca niciodata nu ne putem considera total protejati de efectele adverse ale unor astfel de creatii literare, dar cred ca la maturitate si mai ales dupa casatorie putem analiza din perspectiva proprie (de pe o pozitie oarecum stabila emotional comprativ cu unul abia intrat in adolescenta) tot ceea ce ni se serveste "pre-digerat" in materie de dragoste.

21 comments:

  1. Oh, cata dreptate ai, am simtit pe propria-mi piele lucruri negative din cauza ca am citit ce nu era neaparat nevoie in adolescenta...
    Antonia.

    ReplyDelete
  2. Shogun???Misterele Parisului???daca prima nu e indicata pt ca ...e dura si pt un adult bine citit, dura in sens erotic, a doua nu are nici macar valoare literara sau istorica...uofffffff Mihaela, cu drag

    ReplyDelete
  3. Multe de acolo nu sunt lecturi pentru copii de clasa a VI-a, cred ca e prea devreme pentru astfel de carti. De fapt, unele din ele mai bine n-ar fi citite niciodata (desi fac parte din cultura generala).
    In clasa a 6-a citeam Jules Verne si Karl May, Arthur Conan Doyle, aproape exclusiv carti de aventuri.
    De exemplu "Maitreyi" l-am citit in clasa a 12-a, faceea parte din subiectele de la BAC; inca tin minte sentimentul pe care-l aveam citind unele pasaje, aveam senzatia ca fac ceva ce nu trebuie; nu e o carte inocenta.
    Sau "Shogun" pe care mama nu m-a lasat niciodata sa-l citesc. Nici acum nu stiu exact de ce, dar banuiesc - n-am mai citit cartea, am vazut filmul mai tarziu, cand eram deja casatorita.
    Cand eram in liceu am avut des senzatia ca unele opere sunt apreciate datorita talentului scriitoricesc al autorului, trecandu-se cu vederea peste imoralitate.
    Ca o concluzie ... lista de carti e foarte nepotrivita pentru un copil de 12-13 ani.
    PS: Profesoara de romana cred ca s-a inspirat din colectia de carti de la Adevarul, multe titluri sunt din colectie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. „Ca o concluzie ... lista de carti e foarte nepotrivita pentru un copil de 12-13 ani.” Ce?! Ți se par „deocheate”: „Cei 3 mușchetari”, „Contele de Monte Cristo”, „Cișmigiu & comp.”, „Mândrie și Prejudecată”, „Vicontele de Bragelonne”, „Marile speranțe” sau „Coliba unchiului Tom”??? Citiți de 5,6,7,8,9 sau 10 ori comentariul înainte de a-l trimite! Sau poate vrei să cânți în strună Ecaterinei, dar exagerezi (ea nu era împotriva tuturor titlurilor, pe asta pot paria!)...

      Delete
    2. Din cele 50 de carti, as alege doar cateva pentru un copil de clasa a VI-a, deci, din punctul meu de vedere, lista nu e potrivita.
      N-am scris ca sa-i cant in struna Ecaterinei :) si nici n-am spus ca toate cartile din lista sunt "deocheate".

      Delete
    3. Maria a spus că multe dintre cărțile de acolo nu sunt potrivite pentru un copil de 12-13 ani. Și da, lista, în ansamblul ei, mi se pare și mie total exagerată. Putea să indice titlurile enumerate de tine, nu să lase la atitudinea elevilor să aleagă între Crimă și pedeapsă sau Decameronul(!)

      Delete
  4. lista e total deplasata.
    La clasa a VI-a ar merge: Ciresarii, Toate panzele sus, Jules Verne, Dumas, Colindul lui Dickens, nuvele - Slavici, Gala Galaction, Neamul Soimarestilor, La Medeleni - doar primul volum, poate Narnia - povestirile lui CS Lewis, Amintiri din copilarie (toata),Alexandru Lapusneanu.

    Uitati de lista, e o aberatie.
    mihaela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dacă ești profesoară, creează tu o lista mai bună (nu cu nume de autori, cu titluri!)! Să vedem atunci cui o să-i placă „Amintiri din copilărie”, naufragiatul și inventatorul Jules Verne (cărțile lui sunt de citit când ești în culmea plictiselii). Narnia?! ce copil de 13-14-15 ani crezi că e interesat de ceva gen „Alice în țara minunilor”?!

      Delete
    2. haha,cata pudibonderie ipocrita! adica nu e ok sa afle ca oamenii fac sex, dar e ok sa citeasca niste lecturi de o violenta grotesca (ai citit macar alexandru lapusneanu!?!? capete retezate? copii mancati de vulturi?). si asa avem o societate care sexul e tabu dar sa iti pocnesti nevasta e perfect ok. rusine!

      Delete
    3. De unde ai tras concluzia ca mi se pare ok sa fie pocnite nevestele? Sau ca prefer sa dau copiilor sa citeasca lecturi de o violenta grotesca?

      Copiii mei stiu cum se reproduce specia umana. Nu asta e problema, ci felul in care se dau detalii care as putea spune ca face concurenta pe alocuri filmelor erotice.

      Banuiesc ca esti din categoria celor care nu considera relatiile in afara casatoriei ca fiind imorale, deci imi explic diferenta de atitudine.

      Delete
    4. Nu sunt profesoara. Am experienta baiatului mai mare insa. Lapusneanu si Amintirile lui Creanga sunt in manualul de a saptea, asa ca sunt chiar cele obligatorii. La fel si nuvelele.
      iar celelalte l-au atras pe baiatul meu de aceeasi varsta. Eu la vremea lui am citit cu mare chef Jules Verne.
      mihaela

      Delete
    5. cand termini a sasea ai 12-13 ani, nu mai mult.

      Si de ce atata patima chiar nu pricep.

      mihaela

      Delete
    6. Și dacă sunt în manualul de a 7-a, ar trebui să le mai citească și în vacanță!? Și reține ceva: LISTA NU E TOTAL DEPLASATĂ ȘI NICI NU E O ABERAȚIE!!! Dacă tu ai rămas doar la Jules Verne al tău, Narnia, Ion Creangă (apropo, cum ți se pare „Soacra cu 3 nurori” -o poveste oribilă: că îi înțepau limba cu acul și îi puneau apoi sare pe ea- sau celelalte povești cu draci?) și nu ai citit „Cișmigiu & comp.”, „Mândrie și Prejudecată”, „Marile speranțe”, „Mizerabilii” sau „Coliba unchiului Tom” (astea doar din lista de lecturi postată)... ce să mai zic!
      Dacă nu ești nici măcar o profesoară care face subiectele de olimpiadă, atunci nu mai spune tu că e o aberație (nu ai spus nici măcar că 1/2 e deplasată, ci toată, în întregime, de aceea...)! Cred că dacă mai scriu mult... voi fi sâcâitoare.

      Delete
  5. Lista cu lecturi e foarte stufoasă,sper că nu e toată obligatorie.Depinde ce și-a propus profesoara.
    Eu mi-aduc aminte că in clasa a XI-a a trebuit să citesc Ana Karenina,iar la oră profesorul ne-a pus să facem procesul Anei,jumătate de oră acuzare,jumătate apărare,m-am folosit f. mult.Mult depinde de profesor,dar și filtrul părinților.

    ReplyDelete
  6. Sunt acolo titluri de carti pe care nu mi-as dori ca fiica mea sa le citeasca la 12 ani. Cand am citit Maitreyi mi s-a parut destul de rusinoasa si nu exagerez. Si acum imi amintesc exact fazele din carte pe care nu le-as fi putut povesti altcuiva (faza cu sexul, detaliata destul de mult). Nu mai spun ca unele carti mi se par dificile chiar pentru 12 ani... Eu am citit Shogun pe la 18 ani daca nu ma insel si are o incarcatura erotica total nepotrivita pentru 12-13 ani. Nu inteleg de ce nu mai sunt bune cartile din vremea noastra, de autori valorosi, multi scosi din programele scolare de ani de zile dar au devenit potrivite carti cu continut erotic...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe mine m-a marcat profund Elevul Dima dintr-a saptea si apoi Invitatie la vals. Contin povesti de dragoste care n-au legatura cu viziunea crestina asupra dragostei, in primul rand iar in al doillea rand, sfarsitul povestii de dragoste este deprimant si devastator. Eu nu mi-am putut reveni vreo saptamana dupa ce am citit Elevul Dima dintr-a saptea si eram in a saptea sau a opta. Nu o recomand la nicio varsta.

      Delete
  7. Bine zici "mirajul efemer al patimii"! Pot sa dau marturie despre efectele negative ale contactului cu literatura de acest gen la o varsta nepotrivita. De abia dupa ce m-am casatorit mi-am dat seama ca viata libertina pe care am dus-o pana atunci a fost efectul direct al lecturilor din adolescenta de genul celor din lista care mi-au format o viziune eronata asupra relatiilor si a sexualitatii si m-au influentat sa fac tot felul de alegeri nepotrivite pe care le regret si de pe urma carora am inceput sa sufar acum. Tare as vrea sa fi avut mai putina libertate ca adolescenta (chiar tata imi recomanda cartile astea...in mod bizar)şi mai multa indrumare. Alina

    ReplyDelete
  8. Dragi Prieteni ai Paginii Sfântul Munte Athos,

    Vă mărturisesc că această carte este una dintre cele mai bune cărți duhovnicești ce s-au scris în ultimii zeci de ani. Părintele Efrem Filotheitul, care s-a nevoit 12 ani lângă Gheron Iosif (1947-1959), prezintă detaliat cutremurătoarea aventură spirituală a viețuirii lângă un Stareț isihast cu viață sfântă și cu nenumărate daruri duhovnicești. E o șansă de a înțelege mai bine nevoința duhovnicească a pustnicilor, dar mai ales seriozitatea cu care trebuie trăită viața în Hristos. Cuviosul Efrem (Filotheitul) (n. 1927) este unul dintre cei mai renumiți părinți ortodocși contemporani, singurul ucenic de chilie al lui Gheron Iosif Isihastul pe care-l mai avem în viață, ctitor a 17 mănăstiri ortodoxe în America de Nord. (Laurențiu Dumitru)

    ***

    Aceste prețioase referiri, insuflate de Duhul Sfânt părintelui Efrem cu privire la cuviosul său stareț, Iosif Isihastul, au fost adunate în volumul de față pentru ca plinătatea Bisericii Ortodoxe să-l cunoască pe marele isihast al secolului al XX-lea, pe văzătorul de Dumnezeu, pe ascetul, pe lucrătorul neînșelat al Rugăciunii minții și pe înnoitorul tradiției palamite (Editura Evanghelismos)Laurentiu Dumitru.
    Ecaterina, am vrut sa iti recomand aceasta carte minunata, Staretul meu, Iosif isihastul. Tocmai am terminat-o de citit si sunt miscata profund. Cred ca ar trebui sa fie obligatorie, pentru orice monah si teolog. Eu am primit ascultare sa o citesc si ma bucur nespus...Daca am face noi ascultare de duhovnic asa cum faceau ucenicii staretului...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Un link de unde se poate comanda? Sau e de gasit in pangare?

      Delete
    2. Am citit-o si eu si m-a impresionat mult. Dupa ce am citit-o, am avut asa un imbold de a ma ruga Staretului Iosif si de a-i cere sa-mi puna in minte gand bun atunci cand am avut framantari sau intrebari (la scurta vreme am primit "intamplator" si o fotografie a Staretului de la cineva care a venit din Athos si tare m-am bucurat).
      O gasesti la Editura Evanghelismos, sub pretul cu care se vinde in librarii sau pangare si cu cost de transport zero:
      http://www.evanghelismos.ro/carte/88/staretul_meu_iosif_isihastul

      Delete
  9. eu cred ca profesoara a incurcat listele... e total deplasata. Cum sa citesti Decameronul la 12 ani?!

    ReplyDelete