Thursday, June 6, 2013

Un "cadou" de la un copil nenascut

Un argument puternic impotriva conceptiei este si ideea ca fatul este o amenintare pentru starea de sanatate a mamei ("un intrus, un parazit"). Femeia insarcinata pare a fi "sub ocupatie straina si singurul mod de a-si obtine integritatea corporala ar fi sa scape de invadator".

Stiinta insa a demonstrat recent ca in realitate un bebelus nenascut inca isi ajuta mama sa se vindece pentru tot restul vietii prin celulele benefice care trec de la el la mama in timpul sarcinii.

In 1979 niste cercetatori la univ. Stansford au fost socati sa gaseasca in sangele unei femei celule cu cromozom Y (caracteristice sexului masculin) provenind de la copilul din pantece.

In timpul sarcinii prin placenta trec celule stem de la embrion spre circulatia mamei. Acesta celule nu sunt distruse de sistemul imunitar al mamei. Celulele stem au proprietatea de a se putea diferentia in orice tip de celula si intervin in procese reparatorii  acolo unde are nevoie organismul mamei (devin celule hepatice daca mama are nevoie de o regenerare hepatica, asa cum s-a observat pe o biopsie hepatica a unei femei din Boston).
ADN-ul fiecarui copil purtat (chiar daca a fost avortat mai tarziu) ramane in corpul mamei prin aceste celule care se metamorfozeaza pentru a repara injurii tisulare diverse. Noi, mamele purtam deci la propriu in noi copiii nostri chiar si dupa nastere.
Am conspectat in graba pe romaneste, fara pretentii de limbaj stiintific, dupa acest articol . Care puteti, cititi integral. E miscator.

2 comments:

  1. Bebelusul meu are reflux gastroesofagian.De ceva timp varsa f mult si parca nu mai mananca asa bine la san,ce pot face?( nu inteleg de ce nu a avut reflux decat dupa vreo 3 saptamani de la nastere)

    ReplyDelete
  2. poate te ajuta asta
    http://www.printesaurbana.ro/2012/06/refluxul-bebelusului-o-ecuatie-fara-solutie.html

    ReplyDelete