Friday, June 1, 2012

Am lapte

"Ce bine de tine, eu n-am avut..." Nu stiu ce inseamna a avea lapte pentru alte mame care alapteaza la sân, dar la mine nu a fost niciodata ceea ce mi-a sugerat ieri o mamă a cărei unică experienţă este hrănirea cu biberonul, în sensul că mesele sugarilor au fost extrem de dese, mai ales în puseele de creştere. Asta s-a întâmplat chiar şi la primul copil, la care nu mai ştiam ce să fac cu atâta lapte. În general, schema de alimentaţie pe care au adoptat-o copiii mei a fost cam aşa: supt la 10-15 minute timp de 2-3 ore, apoi somn prelungit tot 2-3 ore. Asta în perioadele liniştite. Am avut şi momente în care am mai rămas în criză de lapte, dar au compensat prin supt şi mai des. S-au enervat puţin la sân, au plâns, dar nopţile alea nedormite au fost motorul care a declanşat de a doua zi o producţie mai mare de lapte. Nu cred că am avut vreodată mina aceea de "vie en rose" de prin revistele despre copii şi mămici, dar nici nu am fost deprimată că am de purtat o greutate prea mare.

Am avut şi de data aceasta de făcut opoziţie unei politici anticolostru a personalului neonat. După ce a plecat cunoştinţa mea din secţie au venit pe rând asistentele să-mi propună completări cu lapte praf, "că trebuie şi ea să se hrănească şi nu ţi-a venit laptele" (care după părerea lor "vine" după 48 de ore) "ca să ai lapte trebuie să te odihneşti" (nimic mai fals, ca să ai lapte trebuie să pui copilul la sân, chiar dacă te ronţăie non stop în primele nopţi de viaţă). Ba a venit şi medicul de gardă, care a ţinut să-i mai repete ameninţător o glicemie şi m-a avertizat că "e la limită, are 60 şi, uite, îi tremură bărbia". Bebelina mea însă nu s-a trezit să sugă la insistenţele lor şi a mai dormit vreo oră şi jumătate mulţumită de cei câţiva mililitri de lapte matern pe care-i avea în stomăcel.
attachment brothering :)

Mă gândeam că ar trebui să se facă studii doar pe macrosomi, particularizându-se glicemia şi curba ponderală în primele zile. Am avut ocazia să fac o comparaţie a creşterii în greutate cu sugărelul vecinei de salon (cu 10 ani mai tânără decât mine), tot grăsunel şi el (4300g), care primea completare 4-5 biberoane cu lp ( în speranţa că va creşte mai repede ca să primească voie de la neonat să plece acasă). A plecat acasă a 4-a zi, tot în scădere în greutate, dar mai atenuată, pe când Elena a scăzut doar 2 zile, apoi a crescut vertiginos. E clar care lapte se asimilează mai bine şi care umple intestinul de balast (cu trena de colici şi scaune mai consistente care se elimină cu mai mult efort in partea bb)

Şi încă ceva, că tot era vorba de colici, din meniul primelor zile de alăptare: cireşe, căpşuni (or fi ele alergizante, dar şi albuşul de ou este şi n-am auzit pe nimeni să mănânce ou cu precauţie în timpul alăptării, aşa că merită testate progresiv), salată de varză, mâncare de mazăre, peşte. Şi nimic, nici o nemulţumire...mai există şi curiozităţi ale naturii :)

16 comments:

  1. Am descoperit de ceva vreme blogul tau si te citesc cu drag. Imi pare rau ca ai avut parte de incurajare spre lapte praf.Eu am nascut in urma cu 7 ani.Asistentele ne incurajau mereu sa punem copilul la san ca asa e sanatos, sa nu ne impacientam ca va veni si laptele, sa nu abandonam chiar daca apar ragade etc.Chiar ne-au pus o caseta video despre alaptat(beneficii, pozitie corecta a bebeului etc.) Eu am fost fericita, am avut lapte fff mult pana la 1, 5 luni cand l-am intarcat. Aaa.. a supt la cerere.Sanatate!ana

    ReplyDelete
  2. Deci tremuratul barbiei din ce cauza e pana la urma ca si lui Stfen ii tremura si acum la 5 saptamani si mi-au spus sa ii dau gluconat de calciu.
    La spitalul la care am nascut eu, ziceau ca laptele vine de fapt peste 72 de ore, dar eu avand experienta esecului in a alapta primii doi copii, nu am ascultat pe nimeni. Toate mamicile veneau la copii doar dupa 24 de ore ca asa era regula si atuncid oar ca sa le dea lapte praf. Eu am trecut peste regulile lor, am preferat sa le bag bani in buzunar celor de la copii si sa mi-l dea. M-am asezat printre mamicile care hraneau la biberon si l-am pus la san. Desigur ca nu aveam niciun pic de lapte, dar il lasam sa traga. Ma mai certau ele ca nu am nimic in san (una a venit si m-a tras asa de tare de sfarc ca m-a durut cateva zile) dar eu il tineam la fiecare 3 ore cand ma lasau sa ma duc la el. M-au pus chiar si sa fac proba laptelui si au inceput sa se certe cu mine ca am doar 10 ml de lapte si ca la un copil atat de mare e nevoie de completare.
    E revoltator ca nu le invata mai ales pe cele la primul copil ca trebuie sa puna copilul la san. Eu aveam 23 de ani cand am nascut prima data si eram foarte nestiutoare (greseala si a mea) in privinta asta. In spital nu ma lasau sa il pun la san, acasa m-am ales cu niste rani la sani cumplite pentru ca abia dupa cateva zile l-am pus, ma dureau si ardeau ingrozitor, copilul plangea si colac peste pupaza, vazand ca laptele e decolorat, am crezut ca nu am laptele bun si a venit si mama care nu ne-a alaptat si a zis: "semeni cu mine mama , asa era si la mine, nu aveam laptele bun". Dar cel mai rau a fost ca doctora de familie mi-a spus la fel si mi-a dat niste pastile de oprire a lactatiei ca sa nu fac mastita. Pe scurt, din cauza ignorantei mele (e adevarat ca nu aveam atunci acces la materiale de profil si nici internet nu aveam) dar mai ales a mamei si a medicilor, primii doi copii au fost hraniti cu lapte praf. Acum, de cate ori pun copilul la san imi vine sa plang de ciuda ca le-am pagubit de cel mai important lucru in startul vietii lor, de laptele matern si de afectiunea pe care o simt la sanul mamei. Ma miram atuncic a am sanii destul de mari si nu intelegeam de ce nu am lapte, dar ma incredeam in ce spunea personalul medical. Sunt si acum revoltata la maxim cand vad in sectia de neronatologie atata lipsa de interes in a incuraja mamele sa alapteze.
    La fel, nu inteleg cum sustin pediatrii sa ii alaptezi la 3 ore, pentru ca mie nu imi iese. Ei nu or fi avand copii? Daca ascultam de pediatra care l-a vazut pe Stefan la 1 saptamana dupa nastere, trebuia sa il tin la san maxim 20 de minute si sa nu ii mai dau nimic 3 ore! Nu m-am mai contrazis cu ea, dar imi venea sa ii spun ca inainte de a da sfaturile astea sa faca ea un copil si sa il alapteze. Cum spui si tu, timp de 2-3 ore mananca asa cu pauze, dupa care doarme 2-3 ore. Nu imi pare sa se simta rau, sa aibia vreo problema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ragade am facut si eu in primele 2-3 zile la fiecare copil, pana s-au acomodat cu sanul cu toate stradaniile mele de a-i atasa corect la mamelon. Durerea este mare, dar am avut incapatanarea sa trec peste ea de fiecare data (la primul copil, fiind amandoi studenti, saracia a fost un puternic motiv de promovare a alaptarii:)
      Vreau sa subliniez ca au trecut de la sine, fara unguente, nu m-am spalat inainte de supt si mai ales nu cu mult sapun, care mi se pare ca agraveaza si usuca mai mult zona.

      Delete
    2. Tremuraturile barbiei erau descrise mai demult ca fiind fiziologice. Mai tremura si membrele uneori, in extensie. Sincera sa fiu, Grigo avea si un soi de convulsii, de scurta durata, care nu au avut nici un fel de sechele.

      Delete
  3. Cat despre alimentele interzise in timpul alaptarii, cred ca sunt prea multe interziceri nefondate. Am mancat orice, inclusiv fasole si nu s-a intamplat nimic deosebit. Orice neinsemnand mezeluri din comert sau alte alimente pline de E-uri sau sucuri carbogazoase.
    Dar chiar si mult incriminatul usturoi vad ca a fost acceptat fara probleme de puiut.

    ReplyDelete
  4. Si eu am alaptat fara suplimentare inca din prima zi insa sincera sa fiu ai mei de fiecare data la iesire din maternitate aveau scaderea mai mare decat a celor ce primeau supliment.
    Daca laptele praf dat de ei este bine adaptat sugarului (individual am vazut aici in maternitati) si este foarte riguros respectat modul de preparare si schema de alimentare sugarii sanatosi ies cu o curba foarte buna din maternitate. Mie asa mi-a si explicat pediatrul (pentru a nu intra in panica la diferenta fata de ai mei 100% alaptati :) care niciodata nu "mergeau" asa de bine constant).
    Un somn cat mai bun va doresc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E posibil ca in acest caz particular lp sa nu-i fi mers asa bine sugarului colegei de salon.
      Am citit undeva ca stomacul nn are nu mai mult de 10 ml, asa ca nu are nevoie decat de f putin lapte, numai cat cele cateva picaturi ale mamei.
      Cu laptele meu, copiii au luat in greutate intotdeauna peste medie, ba imi sugera medicul de familie sa " mai slabeasca", ceea ce am considerat ca nu era cazul la varsta lor sub 6 luni (au slabit mult dupa ce au pornit in picioare). Orium, actualmente nici unul nu e supraponderal.

      Delete
  5. In Suceava, asistentele iti aduc copilul in salon la cateva ore dupa nastere si ti-l lasa si peste noapte, incurajand alaptarea la san. Copilul nu mai pleaca de langa mamica decat pentru controalele de rutina. Mi-au placut tare mult moasele de la spitalul judetean, sunt de nota 10, experimentate, relaxate si inimoase! Si moasele din Bucuresti, de la Cantacuzino, unde am nascut primul copil au fost deosebite; nu acelasi lucru pot sa spun despre doctori.... Sanatate va doresc si putere de la Domnul nostru Iisus Hristos si de la Maica Sa! Mihaela

    ReplyDelete
  6. Spuneti in postare ca schema de alimentatie a copiilor dvs era:,, supt la 10-15 minute timp de 2-3 ore, apoi somn prelungit tot 2-3 ore."
    Adica tineati copilul la san 2-3 cu pauza de 10-15 min? Sau invers 10-15 min.la san din 2 in 2 ore? Mi se pare totusi foarte mult sa tii copilul la san 2-3 ore. Pai el saracutu' are atata putere sa suga timp de 2-3 ore ? Oboseste dupa 10 min. de supt si adoarme, cel putin copilul meu asa era, adormea dar sugea in continuare inca vreo 10-15 min.
    Mie mi-a venit laptele dupa 3 zile de la nastere , timp in care copilul meu era hranit de o mama de acolo care avea lapte mai mult si cred ca suplimentau asistentele si cu glucoza picaturi. Umblam dupa femeia care-mi alapta copilul ( care era tiganca ) cu tot felul de bunatati ca sa fie hranita bine sa aiba laptele bun. Asistentele ne luaua la programul de alaptat chiar si pe cele care nu aveam lapte si ne puneau copiii la san. Nu saream nici alaptatul de noaptea.
    Intr-o seara am observat ca femeia care-mi alapta copilul se ducea la wc si fuma. N-am dormit toata noaptea gandindu-ma cum s-o fac sa nu mai fumeze macar cat imi alapteaza copilul. Si dimineata aveam lapte. Asta a fost o mare bucurie.
    Sa aveti lapte ! Doamne ajuta !

    ReplyDelete
  7. Da, o tin la san 2/3 ore aproape non stop, apoi pauza de 2/3 ore. Asa e cererea :)

    ReplyDelete
  8. Ca medic prefer un copil cu o crestere mai lenta, dar alimentat natural, decat unul care se inscrie in grafice datorita suplimentarii cu lapte praf. In primele luni (nu mai zic de primele zile)intestinul are epiteliul discontinuu (open gut) ceea ce-l face foarte permisiv, deci se merita sa ne axam pe laptele de mama. In plus pH intestinal e diferit la cei care primesc supliment lp, flora microbiana fiind si ea modificata in consecinta.
    Un articolas accesibil fara termeni medicali dificili> http://www.breastfeed.com/pumping-bottle-feeding/bottle/risks-of-formula-feeding

    ReplyDelete
  9. Si asta, de la OMS: sa nu se distribuie gratuit (fara motive medicale bine intemeiate, nu doar ca sa poata dormi si ele bine dupa travaliu)lapte praf mamelor
    http://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/facts/en/index6.html

    ReplyDelete
  10. Apai daca-i cerere , se executa !:)

    Copilul meu crestea ca fat-frumos din poveste, intr-o luna cat altii intr-un an! :)) Si sunt convinsa ca asta se intampla- acum fara gluma - datorita laptelui matern.

    ReplyDelete
  11. Am nascut un baiat de 3920 gr, l-am alaptat la cerere pana la 1 an si 2 luni, nu a primit LP si nici cereale din comert.La 1 an si 3 luni are 9 kg si 82 cm inlatime. Cei din jur se mira de faptul e ca e cam "slabut". Copilul e santos si foarte energic. Nu mai suport presiunea celorlati in privinta faptului ca nu cantareste mai mult...
    Mihaela T

    ReplyDelete
  12. La un an si 4 luni nu intra in discutie doar laptele, e un copil care poate manca aproape orice. Si ai mei copiii au fost longilini de la 1 an incolo... Eu ma auto stresam privindu-i cat sunt de desirati, dar mi-a trecut vazand ca sunt, cum spui tu, energici si sanatosi (desi au fost in coletivitate de unde ar fi putut aduce multe infectii acasa)

    ReplyDelete
  13. eu totusi as avea grija cu capsunile, oul si lactatele... nu de alta, da-s patita cu alergiile (alergen transmis prin lapte). in rest perfect de acord si felicitari pt lupta!

    ReplyDelete