Wednesday, December 13, 2017

Am stat...

...si m-am gandit adeseori la manifestarile umane izvorate din teama de separatie si din dorinta de a primi mai multa iubire si atentie si am constatat ca, in mod paradoxal, ele nu genereaza in celalalt nimic pozitiv, ci dimpotriva starnesc maine sau dezgust.

Este valabil atat in casnicie cat si in relatia cu proprii copii. Un om gelos, spre exemplu, aduce reprosuri (poate pe buna dreptate) se imbufneaza sau chiar se cearta pe tema asta. Desi in esenta vrea iubire si exclusivitate in inima partenerei, felul in care exteriorizeaza acest lucru il face sa fie cu atat mai respingator si sa provoace o si mai mare departare intre ei. Unii copii de asemenea, cand vor mai multa afectiune si interes din partea parintilor, fie fac tot felul de obraznicii, fie crize de furie si plans,  ceea ce ii manie pe parintii superficiali si bietul copil, in loc sa primeasca bratele parintesti deschise, primeste observatii si mustrari.

De aceea este esential sa daruiesti iubire nu numai cand simti, ci mai ales cand nu simti, fiindca s-ar putea ca tocmai atunci sa fie mai multa nevoie de ea pentru ranile aproapelui.

Vorbeam cu cineva si a facut o comparatie care mi-a placut.
- Casatoria, zice, e ca o masina cu trei viteze si pentru a face fata provocarilor vietii de familie trebuie sa mergi cu viteza tot mai mare. Daca nu poti comuta intr.o treapta de viteza superioara, turezi motorul prea tare si il poti defecta. Prima treapata de viteza ar fi "eros", atractia fizica. Dupa un timp ea nu mai tine, atunci trebuie sa treci in viteza a doua, "filia", cu care te descurci in general. Pentru situatiile de criza, trebuie insa lucrat  cu "agape", care e iubirea lui Hristos cel rastignit, pe care continui sa o daruiesti in ciuda a tot ceea ce simti.
Cum, concret? Pai sa zambesti in loc sa te incrunti, sa vorbesti bland in loc sa tipi, sa mangai cand iti vine sa trantesti, sa oferi explicatii chiar si cand ti se pare ca libertatea iti e ingradita. Lista poate continua la nesfarsit, fiindca viata, in complexitatea ei ne ofera prilejuri nenumarate de a "alege Viata" ca sa fim vii.

No comments:

Post a Comment