Saturday, May 19, 2012

Eroine

Ca o continuare  a postării de aici, priviţi nişte imagini cu femei curajoase care au reuşit VBAC (naştere vaginală după cezariană, unele chiar după 2-3 şi chiar 4 cezariene) nespitalizate...
"Credeam că trupul meu e distrus. Habar nu aveam că nu e deloc aşa" VBA3C (după 3 cezariene).Apoi a născut acasă: "Experienţa mi-a transformat viaţa pur şi simplu. Cezariana are un impact puternic asupra imaginii despre sine, despre ceea ce pot eu, ca femeie." ( ca să nu mai discutăm despre impactul pe care-l are asupra vieţii de cuplu, în familiile din biserică - mutilant efectiv)
"Poate unele femei nu sunt concepute pentru a da naştere..." apoi după VBA3C: "Corpul meu a fost perfect creat pentru a-mi naşte copiii"
Şi încă un filmuleţ emoţionant (conţine imagini din timpul expulziei, dacă nu puteţi privi, săriţi de la 7,20 la 11,36) cu povestea unei mame VBA3C. Să aveţi batiste la îndemână!

"Nu mai voiam să am copii. De fapt nu mai voiam să mai trec printr-o cezariană, iar un copil însemna automat o incizie..." Câte femei nu trec prin coşmarul acestui raţionament dat de refuzul categoric de care se lovesc în spitale?

14 comments:

  1. Slava Domnului ca au avut si experienta nasterii naturale!
    Eu stiu pe cineva care a nascut cu ceza prima data si la a doua medicul i-a spus ca ii face tot ceza ca i se rupe uterul...desi trecusera cinci ani..

    ReplyDelete
  2. Ar fi de mirare să găseşti un doftor care să te încurajeze sa încerci o nastere vaginală după cezariană. Am auzit totuşi că mai există şi nonconformişti...

    ReplyDelete
  3. Totusi, nici prea multa indarjire in partea asta nu e in regula. Sa nu dam din lac in put.Exista femei ce intr-adevar nu sunt in siguranta decat cu ceza si nu e nici o nenorocire.
    Se fac si multe ceza ce nu sunt neaparat necesare medical vorbind e adevarat si majoritatea medicilor aleg asta pentru ca din diferite motive pacienta intrata pe mana lor are un risc. Risc pe care ei nu sunt in stare atunci sa-l gestioneze. Si atunci prefera sa lucreze asa .Indiferent daca sunt nesimtiti doar, incompetenti, lacomi dupa bani sau fricosi ceea ce ei pot gestiona cel mai bine in momentul acela este cezariana. Trist dar adevarat. In cazul asta daca se ia in calcul factorul uman, medicul, cel mai sigur mod de a naste este cezariana pentru ca el nu va avea chef sa stea 12 ore langa mama si atunci se pot intampla tragedii.Slava Domnului in aceste cazuri ca exista cezariana. Stiu mame ce au nascut copii cu probleme grave cauzate de travaliul enorm datorita politicii spitalului respectiv (inb afara RO) de a nu face ceza.Deci, ca la duhovnic: fiecare situatie e diferita, nu sunt bune exagerarile .
    PS : eu am doua nasteri normale dupa o ceza insa am avut aici un super medic, om adevarat, a stat 15 ore pe sectie doar pentru mine si a manevrat impecabil nasterile.Daca la primul copil insa la maternitate in Romania nu m-ar fi operat, probabil ar fi murit in mine pentru ca nimeni nu avea atunci timp sa stea asa mult timp doar cu o pacienta, sa monitorizeze, sa intoarca copilul, sa faca "n" manevre exact la timpul potrivit. Ii dau slava lui Dumnezeu ca au fost macar in stare sa ma opereze si copilul are 15 ani si e bine merci.
    Mi-am dorit apoi foarte mult sa nasc normal si am reusit de doua ori, m-am bucurat enorm dar asta nu inseamna ca am fost "mutilata" prima data cand nu am reusit. Totusi, prea multa indarjire se vede uneori in citatele astea. Poate aasa a lasat Dumnezeu uneori pentru a fi evitate probleme mai mari.
    Nastere usoara si bebe vesel si cuminte iti doresc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E îndârjirea unor mame care au simţit că pot să-şi aducă pe lume pruncii altfel decât prin ceza şi au şi reuşit. Ca să opui rezistenţă unui părerii medic îţi trebuie această îndârjire.
      "Mutilant" am zis pentru că ştiu n cazuri în care din cauza cezarienei mama nu mai vrea copii şi apar conflicte între soţi vis a vis de subiectul contracepţie.
      Nu neg utilitatea operaţiei, însă nu pentru motive de genul că n-are doctorul chef să stea lângă pacient 15 ore sau că mama are miopie -1,5 şi face dezlipire de retină în travaliu.
      Cât despre tragedii, ele apar şi după cezariene, as well.

      Delete
  4. Am nascut vaginal la difereta mica de un an si 5 luni al doilea copil, dar nu pentru ca m-a incurajat medicul ci pentru ca s-a lovit de incapatanarea mea ( e drept si cu declaratia pe proprie raspundere ca imi asum riscurile, asa ca pentru "incurajare").Am nascut repede in mai putin de 2 ore cu rugaciunea in gand si cu rugaciuni catre Sf Nectarie!cateva zile am fost "vedeta" adica un fel de nebuna ( pentru rezidenti si medici), de astfel si doctorita de garda nu intelegea dece tot insist sa nasc vaginal

    ReplyDelete
  5. Si eu sunt tot o mamica cu doua nasteri normale dupa o cezariana, si tot ajutata de Sf. Nectarie (e pare ca se "pricepe" Sfantul la cazuri din astea :)).
    Am trecut si eu prin amenintari cu moartea pe masa de nastere din partea anestezistei, dar doctorul care m-a asistat a fost de acord pana la urma sa-mi faca hatarul si sa ma lase sa nasc normal. La prima nastere mi-a acordat intr-adevar mai multa atentie (eram totusi o gravida cu risc), dar la a doua a venit cand eram in expulzie si eu a trebuit sa o strig pe moasa ca nasc (caci era ocupata cu completarea unor registre :).
    Deci, mila Domnului a fost mai mult, nu ajutorul de la oameni....
    Oricum, eu am regretat f mult neputinta de a naste primul copil si i-am mai cerut Lui Dumnezeu o sansa. Si, in marea Lui mila, mi-a dat-o.
    Ps. Iti citesc de ceva vreme blogul si imi place mult. Sa ai putere cu copiii si sa nasti usor.
    Diana, mamica de trei

    ReplyDelete
  6. mamicile cu VBAC in Romania, nu scrieti, va rog, si orasele/numele medicilor care au asistat VBAC? Sunt zeci de mame care asteapta astfel de informatii!

    ReplyDelete
  7. "din cauza cezarienei mama nu mai vrea copii "
    Asta nu exista in adevar.
    De fapt cauza trebuie cautata in alta parte .
    Sfantul Nectarie a ajutat in mod sigur atat mamele rugatoare ce au avut VBAC cat si mamele rugatoare ce au avut totusi ceza desi si-ar fi dorit VBAC doar ca nu intotdeauna intelegem noi pe moment modul in care Sfintii raspund rugaciunilor noastre.
    Ne dorim, ne rugam, facem tot ce putem pentru asta, nu e insa o nenorocire daca datorita altora (poate) nu se indeplineste punctual exact ce asteptam.

    ReplyDelete
  8. Cluj-Napoca, dr. Sbarciu (dar care nu s-a aratat deschis si la alte situatii similare, din cate stiu eu); am mai auzit de dr. Surcel, tot din Cluj, care a asistat o mamica cu VBAC
    Diana

    ReplyDelete
  9. MariaM,
    ba da,exista. Groaza de cezariana poate fi foarte mare. Durerile de dupa sunt crancene, se adauga imposibilitatea de a face lucruri elementare fara ajutor pentru o buna perioada.
    cezariana e o trauma serioasa. Evident, nu mai mare decat o suferinta a copilului, dar lasa urme adanci.
    Ai avut vreo cezariana sau vorbesti doar teoretic?

    ReplyDelete
  10. Doua.
    Nu ma refeream la durerea suportata.Mai mare sau mai mica.Oricum, eu la prima nastere normala de exemplu am avut dureri infinit mai mari decat la cezariana si mult mai mult timp dupa.
    Exact asta spuneam : Problema nu e aici atunci cand o mama "nu mai vrea sa aiba copii" (adica in durerea fizica sau psihica data de faptul ca a nascut altfel decat ea ar fi vrut) insa e mult mai usoara abordarea asta. Ma rog, e treaba de duhovnic aici nu de dezbatut pe bloguri.

    ReplyDelete
  11. Auziti, groaza de cezariana....speriati femeile....
    Am nascut natural si prin cezariana...si cred ca tocmai e invers cum spuneti voi....la nastere naturala copilul a avut 2 hematoame pe capssor din cauza manevrelor...
    plus durerea dupa epifiz. cand nici nu te poti aseza in fund macar....nu mai zic durerea cand mergi si usturimea.....
    Pe cand la cezariana, totul a fost mult mai usor...nici vorba de durerea spusa de voi si a fost f multumita ca copilul nu a fost traumatizat ca la prima, si nu am mai avut probleme cu el.
    asa ca fiecare cum poate, cu ce poate...nu mai dati atat in mamicile cu cezariene....si va credeti atat de mult eroine...cele cu nastere naturala....caci nu e chiar asa......

    ReplyDelete
  12. Cine da, iubita mea, in mamele cu cezariene? Ideea e ca sunt multe femei care nu ar vrea cezariana si li se impune aceasta pe motiv ca mai au in antecedente cezariana.
    Eu am zis eroine femeior acestora care au avut curaj sa incerce vbac in ciuda prognosticului prost. Cine naste natural fara complicatii face un lucru al firii

    ReplyDelete
  13. In Bucuresti, mamicile care vor sa nasca natural se pot adresa d-lui dr. ginecolog Niculescu din Spitalul Regina Maria (maternitate privata) si pot incerca si la medicul Cotiga Cristian (la Regina Maria si Filantropia). Acum 3 ani, Dr. Niculescu a asistat o nastere normala dupa o cezariana, iar anul acesta Dr. Cotiga a asistat aceeasi mamica la a doua nastere normala dupa cezariana. In speranta ca aceste informatii vor fi de folos cuiva, candva, le doresc tuturor mamicilor nasteri usoare si copii sanatosi! Doamne ajuta!

    ReplyDelete