Saturday, May 12, 2012

Rough

În vizită la bunicii de la ţară băiatul meu cel mare şi-a confecţionat o suliţă dintr-un băţ şi ar fi vrut să vâneze o găină... apoi a şterpelit un cuţit din casă şi a început să arunce la ţintă... Sunt ultimele două exemple care-mi vin în minte dintr-o suită de manifestări de acest gen, datorită cărora a fot etichetat drept violent. Chiar şi eu mă îngrijorez văzându-l că nu se îngreţoşează de mizerii, nămoale şi bălţi infecte, că rupe o pereche de încălţări pe lună şi una de pantaloni pe zi iar de când cu pantalonii scurţi apa oxigenată se consumă pe rănile lui mai ceva ca săpunul pe mâini, că-şi caută mereu un partener de trântă cu care să-şi măsoare puterile, că-şi doreşte o tarantulă a lui şamd.
Vorbesc de un copil care trăieşte într-o familie relativ armonioasă, care nu a privit nici măcar desene cu caracter agresiv şi care, mai ales, a fost împărtăşit regulat.
Tot am încercat să-l cizelez cicălindu-l şi obstrucţionându-l în pornirile lui agresive. Am stat şi m-am gândit la copilul meu şi din postura de avocat al apărării şi am ajuns la concluzia că toate astea sunt în fond instincte primitive masculine care, în copilărie măcar, n-ar trebui cenzurate, ca să nu se ajungă la probleme psihologice mai târziu.

De curând mi-am dat seama (cam târziu ce-i drept) că de fapt tot încerc să-l feminizez ca să-l apropii în timp de standardele bărbatului contemporan, specie de birou, care e dur doar în faţa soţiei, în mediul virtual pe forumuri sau, mai rău, la jocuri on-line. Acum câteva sute de ani toate aceste neajunsuri ar fi fost calităţi de oştean viteaz. Nu mai spun de succesul pe care l-ar fi avut într-o societate tribală de vânători :)
Ce e de făcut atunci când comportamentul copilului nu e conform cu societatea spilcuită în care trăim? Cred că timpul va atenua mult problema, iar până atunci, l-aş limita doar la a nu face rău altora.
En garde!

11 comments:

 1. eu zic sa-l lasi in pace, sa creasca un barbat normal,adevarat. EVentual incearca sa-i calauzesti pornirile spre ceva activitati constructive.SA faca box sau lupte, de ex :)

  ReplyDelete
 2. Nici eu nu am inteles initial cum pot fetele mele sa poarte aceeasi pereche de adidasi doi ani pe cand baiatul cel mare de ex.are nevoie de 4 perechi funchionale zilnic, altfel riscul de a nu avea dimineata nimic uscat pentru scoala este foarte mare.La fel cum nu inteleg unde gaseste noroaiele ce nu ies de pe bluza la 60 de grade cu program lung nici dupa a doua tura a masinii de spalat dar asta e, m-am obisnuit.
  Insa este cu totul altceva decat a-l lasa sa se joace cu cutitele de exemplu. In societatile tribale asa o fi fost,nu stiu ceea ce stiu insa este ca am intrebat o data care era diferenta intre barbari si "civilizati" in antichitate in incercarea de a -mi explica cumva de ce Iisus nu a ales sa vina in lume printre barbari din moment ce ei erau cei mai napastuiti pe atunci si a ales in granitele Imperiului si printre altele mi s-a spus despre barbari ca astia luptau toti. Deci, spre deosebire de grecii antici ce isi trimiteau de la 7 ani baietii la scoala pentru gramatica gimnastica muzica , triburile astea luptau cu cutite, bate, etc barbati, femei, copii.Toti. Nu exista armata organizata sau idee de femeie frumoasa si barbat viteaz. Toti mancau, toti luptau la cei mai multi. Deci, nu asta este calea pentru a ajunge :barbat adevarat" se pare din moment ce viteji trebuia sa fie indiferent de sex, era doar supravietuirea in joc.
  In acelasi timp insa baietii greci ce "invatau" sa se lupte organizat in sali de gimnastica de la 7 ani in sus isi venerau femeile si erau foarte viteji de asemenea . Ei erau educati pentru a lupta ei, nu femeile lor.Deci, sublinierea barbatiei data de dreptul de a intra in armara organizata este mai mare aici mi se pare mie unde nu erau lasati de capul lor copiii cu cutitele in maini decat la barbari totusi.
  Cred ca barbatul asta contemporan de care spui tu, specie de birou si dur in fata sotiei se naste totusi din alte cauze si nu din asta .
  Personal cred ca orice mama de baiat simte atunci cand propriul copil "sare calul" si atunci e bine sa intervina pentru limitare fara a cauta explicatii psihologice.
  Eu asa am fost sfatuita si vad ca traim armonios inca :)
  Rabdare multa iti doresc

  ReplyDelete
 3. Mda, dacă l-aş satisface cu nişte lecţii de scrimă sau lupte probabil ca n-ar mai fi aşa fascinat de obiecte contondente.
  Tot din capitolul îndeletniciri primitive: e foarte interesat să aprindă el focul, ori de câte ori facem grătar. Fetele admiră mai degrabă jocul flăcărilor, dar nu sunt tentate să participe activ la întreţinerea lor.

  ReplyDelete
 4. Cât despre barbarie, poporul ales pentru întruparea domnului Iisus era singurul care mai păsra credinţa în Dumnezeul cel adevărat şi era pregătit să-l primească pe Mesia. Considerentele culturale sau militare nu aveau relevanţă.De altfel, chiar popoarele "civilizate" ale antichităţii erau păgâne şi făceau multe "urâciuni" înaintea Domnului.

  ReplyDelete
 5. Educarea nu a avut nici o relevanta bineinteles insa sigur a contribuit la pastrarea credintei in Dumnezeul cel adevarat spre deosebire de ceilalti.
  De asemeni alegerea pastorilor de multe ori in Biblie cred ca duce cu gandul la un anume gen de om placut Domnului .
  Ce inseamna "lupte" in Romania ? Ce invata?

  ReplyDelete
 6. Denumirea completă e de lupte greco-romane şi ochiul meu de necunoscător nu vede în ele decât o trântă.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Lupte_greco-romane
  Artele marţiale spre care am fost orientată de alte mămici de băieţi, în ideea că "disciplinează şi dezvoltă autocontrolul" au fost un subiect de dispute între mine şi soţul meu, care nu le agreează din start, deşi la noi nu se iniţiază copiii la sala de Karate şi în chestiuni de ordin spiritual.
  L-am mai dus la atletism, dar nefiind acolo nici o confruntare directă cu vreun adversar, a conchis că e foarte plicticos.

  ReplyDelete
 7. Chiar m-a distrat poza aia:) Nu stiu, nu stiam ca exista asa ceva.
  Eu il duc pe al meu la inot si e foarte bine insa trebuie avut mare grija la problemele respiratorii in rest, lasa multa energie acolo dupa aproximativ 600 de metrii inotati intr-o ora .
  Cu karatele nu sunt nici eu de acord, pai alea ori au parte spirituala ori nu exista :)
  Noi am mai incercat cu fotbalul insa nu i-a placut desi pe maidan joaca cu mare placere .Depimde de copil insa, poate la voi prinde .

  ReplyDelete
 8. Ecaterina, du-l la un sport de echipa. Pentru al meu este foarte bun baschetul. Antrenamentele ii consuma energia si in plus are si adversari.
  Si eu am avut retineri cu artele martiale, asa ca am preferat sa ma abtin.

  ReplyDelete
 9. Scuze, acum am recitit si am vazut ca am facut o groaza de greseli la scriere , ma grabeam bineinteles.
  Da, basketul e foarte fain. Cea mare a mea a facut mult timp basket si i-a placut mult. Am oprit-o noi cu forta in final cand accidentarile devenisera mult prea dese.
  Eu deschisesem aici sa vad daca ai nascut de fapt, toate bine sa mearga.

  ReplyDelete
 10. ecaterina, ai un copil absolut normal si sanatos, slava Domnului. NU e agresiv. Daca era, ranea/incerca sa raneasca gaina aia... ori el doar si-a creat un scenariu mental, a transpus in planul jocului nevoia ABSOLUT FIREASCA de confruntare, de a-si dovedi siesi capacitatile, de a stabili limitele sale si ale celorlalti. Iarasi, faptul ca e interesat de facutul focului si de alte activitati practice e ceva f sanatos pt un viitor barbat... va fi un bun gospodar si un om cu initiativa, un om de actiune. Nu e nimic rau in asta, din contra!
  In ceea ce priveste luptele vs arte martiale, eu pot da o parere din "inside" (am facut karate shotokan vreo 10 ani)... indiscutabil, ceea ce invata la arte martiale e spirit sportiv, fair play, non violenta.... e EDUCATIE. Spre deosebire de box&lupte, unde... Dumnezeu cu mila, invata sa fie... gorile si atat. Si nici persoanele care practica asa ceva nu-s din medii f... curatele, nu-s cea mai fericita companie. Acum si la artele martiale trebuie ales cu grija, trebuie vazut un antrenament inainte etc (recent chiar am vazut un afis pt asa zise "arte martiale" - nu comentez cat de departe puteau fi de adevar - in care se mandreau cu "tehnici neortodoxe de aparare si atac"... adica un soi de bataie de strada intre golani). Ei, evident, asa ceva NU. Dar un antrenor care sa practice karate traditional asa cum trebuie este doar de ajutor in formarea unui copil, mai ales a unui baiat, eu una recomand cu toata caldura. Si nu va temeti de influentele spiritualitatii orientale, ele se regasesc extrem de putin - spre deloc, depinde de antrenor - in ce se practica la noi azi.... si, oricum, chiar de ar fi... sa fim seriosi, nu au atata influenta asupra copilului, fata de ceea ce face cu voi zilnic, fata de ce vede la voi zilnic. Nu, nu-l dati la yoga daca il dati la karate.

  ReplyDelete
 11. Sunt de aceeaşi părere cu tine în ceea ce priveste artele martiale, mai ales că e vorba de antrenamente pt copii (fiu-meu are doar 8 ani)şi că nu va merge acolo zilnic, nici până la adânci bătrâneţe.
  Am fost şi eu odată când era fratele meu mic la câteva antrenamente şi n-am auzit vreun speech periculos. Cunosc o mulţime de fetiţe şi băieţei, colegi de-ai copiilor, care merg la sală şi nu vin cu nimic transcendental de acolo :)
  Cred că începe să devină o strict o problemă de imagine: uite, dragă, popa-şi duce copilul la karate (a se subînţelege că e de acord cu tot ce înseamn fiolsofie orientală)

  ReplyDelete