Tuesday, May 24, 2011

Candela

           Untdelemnul din candelă este o jertfă adusă Domnului de creştini, dar şi un minunat leac tămăduitor al multor dureri. La noi acasă candela arde mereu. Soţul meu se îngrijeşte să o menţină aprinsă. El are mai multă evlavie ca mine şi nu uită niciodată de "căndeluţă".
plutitor din Athos
          Multă vreme am folosit ulei de floarea soarelui, dar afuma peretele deasupra locului unde era candela şi mirosea tare urât fitilul după ce ardea mai mult. Iulianei chiar îi era greaţă să fie miruită din cauza asta. De ceva timp punem ulei de măsline (nu din cel mai scump) şi nu mai miroase deloc fitilul când îl schimbăm şi ţine şi mai mult, aproape o zi întreagă, fără să se stingă. La început comentam când îmi vedeam bărbatul că vine acasă cu ulei de măsline pentru candelă, dar acum cred că se merită. El îmi spunea: "Lasă draga tatii, că dăm lui Dumnezeu!" Chiar aşa, Abel n-a adus la ardere de tot ce avea mai bun?
Şi a adus şi Abel din cele întâi-născute ale oilor sale şi din grăsimea lor. Şi a căutat Domnul spre Abel şi spre darurile lui (Facere 4, 4)

48 comments:

  1. :) Ulei din acesta folosesc si eu la candela din aceleasi motive expuse in postare. Uleiul de sansa e cam a 3 a tura de ulei rezultata din presarea a ceea ce a mai ramas din maslinele initial presate. Cineva mi-a spus ca cel extravirgin chiar nu arde, fiind foarte gras se stinge imediat fitilul si ca tot acesta e cel mai bun (de sansa).

    Eu am cumparat si cu 9 si 10 lei un litru de ulei de sansa de la "brand-urile" proprii ale unor supermarketuri cum e Winny la Cora parca, Carrefour la Carrefour, Aro la Billa, 1 la Metro.

    ReplyDelete
  2. Da,practic e ulei de "turte" de măsline. Noi îl luăm de la Metro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pluta înainte de folosire, se opărește puțin. Nu se mai scufundă, ține mai mult timp.

      Delete
  3. Eu mai folosesc la candelă ulei nerafinat de floarea soarelui, care este mai gros, ţine mai mult şi nu miroase urât când se arde. Varianta cu uleiul de măsline e cea mai bună, dar e niţel scumpă, e drept...

    ReplyDelete
  4. De unde iei uleiul nerafinat de floarea soarelui?

    ReplyDelete
  5. Hristos a inviat! Mi-a placut mult aceasta postare...Si la noi in casa cel care se ingrijeste de candela e sotul meu si o face cu asa mare drag. Avem doua candele, una in bucatarie - suspendata si una in sufragerie pe mobila. Nu stiam de uleiul de masline, vom incerca. Mariana m-ar interesa si pe mine uleiul folosit de tine:). Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  6. Uleiul îl cumpără o prietenă a mea de la cineva care îl aduce de la Dej. De obicei sunt mai mulţi doritori şi se face câte un transport mai mare, din timp în timp.
    Iniţial am luat ulei din ăsta pentru gătit, însă mirosul şi gustul de sâmbure de floarea soarelui e foarte puternic şi schimbă gustul alimentelor.

    ReplyDelete
  7. Ce idee! Nu m-am gandit niciodata sa pun ulei de masline la candela (oricum nu am in casa pentru ca mie nu-mi place gustul sau puternic in mancare chiar daca stiu ca e mai sanatos)
    O sa incerc si eu.
    Mi-a placut cum a spus sotul tau: "Lasă draga tatii, că dăm lui Dumnezeu!"

    ReplyDelete
  8. Ecaterina, as vrea sa te intreb doua lucruri ...
    - Crezi cumva ca e nepotrivit ca tin o candela direct pe parchet, sub icoanele de pe perete?
    Nu am mobila acolo (coltisorul meu cu icoane din dormitor este pe bucatica de perete dintre geam si celalalt perete) si nici candela care sa poata fi agatata. Am grija ca locul sa fie curat, insa ... nu stiu, fiind pe jos, se aduna praful mai repede. Poate ar trebui sa fac rost de o policioara.
    - Cum spala sotul tau candela? Stiu ca nu trebuie sa aruncam uleiul, de aceea intreb. Foloseste detergent?

    ReplyDelete
  9. e adv ce ai spus despre uleiul de floare soarelui!o sa incerc si eu de masline sa vad cum este

    ReplyDelete
  10. Nu ştiu ce să zic. Tu decizi dacă la tine acasă pe jos e un loc de cinste, un loc curat şi sigur pentru un obiect de cult. La mine acasă în 10 min ar fi vărsată pe jos.
    La întrebarea a doua îţi răspund mai detaliat după ce îl întreb pe el.

    ReplyDelete
  11. Coltisorul in care tin icoanele este un loc ferit, curat si sigur. Deci candela nu poate fi agatata din intamplare si varsata pe jos, este in siguranta.
    Insa cuvintele tale "tu decizi dacă la tine acasă pe jos e un loc de cinste" m-au hotarat definitiv ca nu e bine asa. Trebuie cat mai degraba sa caut o candela care se agata.
    Multumesc ca m-ai ajutat sa-mi clarific indoielile.

    ReplyDelete
  12. Noi cand curatam candela stergem cu servetele de hartie foarte bine si apoi o spalam. Servetelele se ard.
    Uleiul nerafinat de floarea soarelui este putin diferit la gust dar este cu mult mai sanatos. Noi folosim deja la toate mancarurile si am facut chiar si zacusca cu el. Cand este vorba de sanatate, gustul mai putin conteaza. Eu il iau la fel de la cineva care aduce de la o fabrica de procesare a semintelor de floarea soarelui. Suntem mai multe familii care luam si ne aduce mai mult odata. Insa stiu ca se gaseste in magazinele naturiste.
    Mirela, nu gasesti un taburel, un scaunel, ceva pe care sa asezi candela?

    ReplyDelete
  13. Şi soţul meu şterge paharul candelei tot cu hârtie (role cu şerveţele mai groase) pe care apoi o arde. Nu e nevoie de detergent dacă se spală cu apă fiartă.
    Partea metalică a candelei o curăţă cu o pastă de la magazinele auto (Autosol metal polish)
    Punţile metailce pe care se depunea ulei ars le curăţa încălzindu-le la flacără şi apoi scufundându-le într-un vas cu apă rece (se detaşează crusta de ulei rânced uşor)

    ReplyDelete
  14. Care varianta vi se pare mai buna? candela cu punte metalica sau cu pluta?
    Nu e mai bun fitil facut in casa din vata decat cel cumparat? Mie mi s a parut ca cel din vata tine mai mult, chiar si 20 ore...
    Nu stiu cum sa il fac pe sotul meu sa se ocupe si el de candeluta...daca nu am eu cumva grija ca sa o aprind...sta neaprinsa si 2 zile...
    As vrea sa fie putin mai atent cu lucrurile astea...preot si fiind...nu stiu cum sa il determin fara sa il jignesc sau sa ma inteleaga gresit...
    Poate imi dati un sfat...va multumesc din inima! Elisabeta, iasi

    ReplyDelete
  15. Noi avem o plută la candelă, dar ani de zile am avut punte metalică. Fitilul îl facem din sforicelele de bumbac cu care se leagă pachetele de lumânări. Fitilul de vată este bun, dar nouă ni se răsfira prin ulei (poate nu era destul de bine răsucit) şi nu-l puteam trage prin orificiul plutitorului, pentru că se rupea. Un avantaj al plutitorului este acela că se coboară odată cu nivelul uleiului şi nu mai adăugăm ulei atât de des. Ce nu-mi place la el este că se apropie de "jetul" de ulei atunci când pun cu sticla în candelă, şi se stinge.
    De ce vrei să-l determini să aibă si el grijă de căndeluţă? Ţi-e greu să porţi tu grija asta? Poţi să-i aminteşti tu să o aprindă, dacă eşti ocupată: "Dragul meu, uite, frământ pâine şi sunt murdară pe mâini. N-ai vrea să mai pui tu nişte ulei la candelă?"
    Poate că el nu are destulă evlavie în privinţa asta, şi atunci tu nu poţi decât să-l constrângi (chiar dacă îi spui "te rog").
    Poate că, văzând că te ocupi tu de ea, a considerat că e o parte din responsabilităţile casei pe care ţi-ai asumat-o tu.
    Aprinderea candelei nu trebuie să fie o povară pentru nimeni. Este o jertfă pe care o facem de bunăvoie. Dacă ai aprins-o tu şi o găseşti stinsă, aprinde-o iar, cu dragoste de Dumnezeu şi inimă bună faţă de aproapele-soţ. Focul din candelă nu e un scop în sine.

    ReplyDelete
  16. Doamne fereste, nu ca imi e greu...nu de asta zic...Poate aveti dreptate cand ati enumerat motivele pt care nu aprinde...dar mi+e frica sa nu fie din lene...de asta ma tem cel mai tare...
    Multumesc din suflet pt raspuns, Dumnezeu sa va dea sanatate...si putere de munca. Elisabeta, Iasi

    ReplyDelete
  17. Vă doresc deplină înţelegere, ţie şi soţului tău. Doamne ajută!

    ReplyDelete
  18. Va multumesc, in orice casnicie e loc de mai bine!Elisabeta

    ReplyDelete
  19. Doamna Ecaterina, va multumesc! Mi-ati dat o idee excelenta ce sa folosesc in loc de fitil din acela cumparat...cum ati zis ca folositi ata de bumbac cu care sunt legate pachetele de lumanari...am si pus in practica...sotul fiind preot am avut de unde lua ata din aceea....
    Extraodinara idee....arde excelent...si nu se mai rasfira ca vata in candela si nu mai trebuie schimbata atat asa des ca fitilul cumparat...ce sa mai zic...va multumesc!
    Daca mai aveti idei din acestea ff practice, va rog nu le tineti pt dvs...:)
    Cu drag, Mirela!

    ReplyDelete
  20. Nadajduiesc ca nu deranjez si eu cu niste completari legate de curatatul candelei. Eu curat candela dupa fiecare utilizare cu discuri demachiante imbibate in spirt medicinal pentru ca spirtul dizolva foarte bine uleiul ramas pe candela sau pe punte. Discurile respective apoi le ard intr-un loc curat. Si curatand candela atat de des, nu se depune atata ulei ars.

    ReplyDelete
  21. Bun gasit.As avea si eu cateva intrebari? Cum sa fac atunci cand fitilul incepe sa pocneasca, ajungand la apa(mentionez ca la magazinul de unde am achizitionat candela mi s-a indicat sa pun apa de un deget si ulterior ulei peste apa pana se umple candela)?Ar trebui sa inlocuiesc uleiul cu totul sau sa adaug peste? Si ce sa fac cu uleiul atunci cand vreau sa curat candela? Si cum credeti ca as putea sa-mi conving familia sa-mi lase candela aprinsa mereu...ei nu sunt de acord s-o tin peste noapte aprinsa, de teama unor accidente, iar tatal se opune cu desavarsire aprinderii candelei in casa? Oare cat e de mare pacatul meu ca atunci cand vine in vizita sting candela, daca nu am timp s-o duc intr-o alta incapere pentru a evita un conflict inevitabil? Va multumesc anticipat pt sfaturi si Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  22. Dragă anonim, cred că ar trebui înlocuit doar fitilul, care probabil a absorbit apă, cu unul mai scurt şi mai uşor care să nu cadă în apă. La candela mea nu mai pun apă în partea de jos de multă vreme şi e bine aşa.
    Cât despre convingerea familiei, folosiţi şi cuvintele, dar şi ruăciunea. Nu trebuie forţată nota, astfel încât să ne certăm cu ei pentru candelă. Dacă locuiţi în altă casă decât tatăl dvs. mă gândesc că e timpul să stabiliţi nişte limite clare în relaţia cu el, mai ales când vrea să controleze chiar şi manifetările exterioare legate de credinţă. Totul însă cu delicateţe, în timp.

    ReplyDelete
  23. Doamne ajuta ,urmaresc de catva timp aceasta pagina recunosc ca am invatat multe citind ceea ce scrieti ,multumesc mult pentru tot,de aceea indraznesc sa vin si eu cu o intrebare si anume ce fac cu uleiul care arde in candela ?Eu nu am candela de foarte mult timp doar din octombrie ,arde mai tot mereu ,cineva mi-a spus ca mai trebuie schimbat din cand in cand uleiul insa daca il inlocuiesc ce fac cu cel ars?il folosesc cate putin la mancarea pe care o gatesc ,este bine asa sau daca nu ce anume trebuie facut cu el ,multumesc mult C.A

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi, când vrem să shimbăm uleiul, lăsăm candela să ardă cât mai mult, apoi restul acela de ulei îl punem peste hârtiile cu care ştergem paharul candelei şi apoi le ardem. Se poate şi îngropa.

      Delete
  24. Doamne ajuta ,multumesc mult pentru raspuns ,as mai putea pune o intrebare ,cat de des trebuie schimbat uleiul sau de unde stiu cand trebuie schimbat (i-si schimba culoarea ,arde alfel capata vriun miros ).Iertare daca cumva deranjez insa nu stiu exact cum trebuie sa fac si nu prea stiu pe cine sa intreb ca daca intreb 5 prsoane primesc tot atatea raspunsuri diferite unul de celalalt ,in dumneavoastra am incredere de aceea am si indraznit ,Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va ajute sa treceti cu bine si cat mai usor aceste luni si sa ajungeti sa nasteti cu bine ,C.A

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uleiul îl schimbăm la 2-3 ăptămâni, când se mai închide la culoare şi fitilul se face scrum mai repede.

      Delete
  25. ce se face cu uleiul de la candela care s-a consumat decat pana la jumatatea paharului? In alte dati se consuma tot, care este explicatia? De ce nu arde in intregime tot timpul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pt ca nu lăsați tot timpul fitilul la aceeași dimensiune odată este mai mic,alta data mai mare,când este mai mare arde tot,și candela arde bine nu din cauza uleiului,ci din cauza fitilul ca este bumbac 100%

      Delete
  26. Mă gândesc la 2 motive: fie grosimea fitilului nu e adecvată, fie uleiul s-a îmbâcsit şi trebuie schimbat.
    Citeşte un comentariile şi vezi că am mai răspuns cuiva ce fac cu uleiul. Doamne ajută!

    ReplyDelete
  27. Buna seara! Am achizitionat o pluta exact cum aveti dvs in foto, si spre marea mea surprindere se scufundaa, nu sta mult deasupra uleiului, fitiliul e scurt si usor, deci nu poate fi din cauza fitilului...Ati intalnit si dvs asemenea probleme cu genul acesta de pluta pt candela? Multumesc pt raspuns!
    Ulei folosesc de floarea soarelui, ulei de tara, gras.Miriam

    ReplyDelete
  28. Nu am întâmpinat astfel de probleme.

    ReplyDelete
  29. Raspuns la problema cu pluta care se scufunda: am intampinat si eu astfel de probleme. De vina este pluta, care are un defect de fabricatie si nu este centrata bine, deci nu va putea pluti la suprafata. Eu am incercat sa cumpar alta "marca" (iertare pentru termen) sau sa le inlociuesc cu pluta tip punte (care e metalica si fixa).

    ReplyDelete
  30. Miriam, citeam undeva despre plutitoarele din care ai si tu, ca unele au gauri in pluta si din cauza asta se scufunda. Deci trebuie atentie la cumparare, pluta sa fie densa, fara gauri.

    ReplyDelete
  31. Multumesc fff mult pt raspunsuri! Intr+adevar acum observ ca pluta are cateva gauri, si nici nu e exact pe centru sarmulita aceea.
    Off, am cumparat 3 sa imi ajunga:) si toate sunt scufundabile:)
    Nu stiu la ce le mai pun in vanzare, ca unii nestiutori ca mine pica in plasa....
    Multumesc mult!!!!!!!!! Miriam

    ReplyDelete
  32. Buna tuturor! Vin si eu cu o suparare: candela mea nu ramane "luminata" mai mult timp, de ex trebuie aprinsa si de 2ori pe zi. Mentionez ca folosesc ulei de floarea-soarelui, vata normala facuta snur ca si fitil si pluta stabila din metal. Intr-adevar se si termina uleiul fffoarte repede (insa am folosit mai multe tipuri, acelasi rezultat). Unde gresesc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hristos a inviat !!! Se stinge pentru ca orificiul prin care trece vata (fitilul) e prea mic , sau e posibil sa fie prea gros fitilul daca e din vata . Trebue sa treaca usor ca uleiul sa poata ajunge in partea de sus . Eu foloaesc vata si tine chiar si 15h si mai mult daca e bine facuta dar as incerca si cu bumbac poate tine mai mult numai ca nu stiu de unde sa gasesc

      Delete
    2. Eu din cate am observat cel mai mult arde cu ulei de masline, mie mi s-a parut ca cel mai bine e cu cel extravirgin de care folosim si la mancare. S-a intamplat sa arda si pana la 2-3 zile asa (de ex umplut cu ulei vineri seara si luni dimineata inca ardea pe fundul vasului). Ca pluta am folosit una cu niste manere de sarma care stau in sus si e foarte usor de manevrat asa. Ca fitil am gasit un fel de sfoara data cu ceara ca o mica rola din care tai cu foarfeca aprox 6-8 cm si o dau in doua ca sa fie putin mai groasa. Apoi topesc putin ceara de pe ea ca sa intre pein sarma de la pluta. Cand se consuma partea din fitil care arde o tai cu o forfecuta si cu o penseta trag putin in sus prin pluta o bucata noua de fitil, fara sa il schimb tot. Cu ulei de floarea soarelui nu prea mi-a iesit. Arde cateva ore si se stinge.

      Delete
  33. Doamne ajuta! Poate veti spune ca sunt aberatii dar am observat ca de multe ori cand imi vin in casa persoane nu tocmai religioase uleiul in candela isi schimba culoarea spre negru chiar.Daca nu ii avem ca și musafiri ramane galben si curat multe zile

    ReplyDelete
  34. Hristos a Inviat!
    ..... si la romanii din Canada :)

    Am gasit un articol minunat despre candele din care am extras ceva ce nu stiam si sincer m-am minunat si bucurat in acelasi timp. Sper sa simtiti acelasi sentiment si voi fata de candela de azi inainte:

    Când se arde candela, în faţa Sfintelor icoane, îngerul candelei, înger păzitor care stă mereu în casă cât
    arde candela, stă aici în casa ta şi dincolo te va întâmpina când sufletul pleacă din această lume materială. Stă deci atâtea zile cât ai ars candela în casa ta, pe care o păzeşte şi o ocroteşte de orice rău, iar când sufletul tău va pleca dincolo, tot atâtea zile te plimbi prin Rai şi ai să te îndulceşti de acele bunătăţi, chiar dacă tu nu ai reuşit să te mântuieşti cât ai trăit pe pământ, şi numai după ce s-au scurs zilele în care tu ai ţinut candela aprinsă la icoanele din casa ta pe pământ, numai atunci te duci la locul rânduit de Dumnezeu după faptele tale din viaţă.
    Când ai aprins şi ai ars mereu candela la icoane, 24 de ore în şir, îngerul candelei îţi aduce şi sădeşte în grădina ta care o face în Rai, ca răsplată pentru mica ta jertfă pe care ai făcut-o cu atenţie şi cu credinţă, îţi aduce o floare din care s-a făcut uleiul sau un pom dacă era ulei de măslin. Iată cum ţi-ai pregătit grădina ta în ceruri încă fiind tu în viaţă şi pe pământ.
    Dacă ai aprins candela şi ai plecat de acasă şi între timp candela s-a stins, primul lucru pe care îl faci, spălându-te mai întâi pe mâini, este s-o aprinzi. Îngerul nu mai pleacă, iar dacă te iei cu alte treburi şi neglijezi aprinderea candelei, îngerul pleacă mâhnit şi revine numai după ce tu o aprinzi din nou.
    Dacă tu ai aprins permanent candela şi ai plecat de acasă lăsând-o aprinsă, chiar dacă ţi s-a rânduit sfârşitul în alte împrejurări, adică se întâmplă, cu voia lui Dumnezeu, să mori pe drumuri sau în altă parte decât în casa ta şi nu are cine să-ţi aprindă o lumânare, cu lumina candelei te însoţeşte îngerul pe drumul de dincolo, se socoteşte deci că ai lumânare aprinsă şi nu mori în întuneric. Când aprinzi candela sau adaugi ulei, adu-ţi aminte de turcul acela care aprinde în fiecare zi candela la icoana Sfântului Nicolae (icoana o luase dintr-o Biserică creştină pe care o jufuiseră semenii săi după căderea Constantinopolului) şi de minunea ce i s-a făcut cu prinderea hoţului ce îi prădase casa în lipsa sa. Este bine să dai de pomană, pentru mântuirea sufletului tău candele. Dumnezeu şi Maicuţa Domnului să vă aibă sub Sfântul Acoperământ. (Din sfaturile părintelui Nicolas, Mănăstirea Marea Meteora, Grecia).

    Articol complet :http://babylenuta.blogspot.com/2015/03/despre-lumanare-candela-si-mantuire.html

    ReplyDelete
  35. Am primit o candela. Abia ieri am adaugat ulei in ea, i-am pus fitilul si am lasat-o sa arda. Astazi am vazut ca uleiul s-a inchis la culoare. La cealalta candela uleiul nu si-a schimbat culoarea.
    Oare de ce? M-a cam pus pe ganduri. Ce sa fac?

    ReplyDelete
  36. Cat costa candela cu fitil inclus

    ReplyDelete
  37. Eu nu ma ocup cu comercializarea de obiecte bisericesti si nici nu sunt la curent cu preturile. Vedeti pe internet, la pangare, la magazine.

    ReplyDelete
  38. Eu obisnuiesc sa tin candela aprinsa zi si noapte. Dorm cu candela aprinsa in formitor. Am folosit si lumanari candela din magazin care am inteles ca sunt foarte toxice iar in ultimul timp folosesc fitile de canepa cu ulei de floarea soarelui. Din pacate in ultimul timp ma trezesc dimineata cam ametita si ma gandesc sa nu fie din cauza toxinelor pe care le emana uleiul din candela. Voi ce parere aveti. Caut pe internet si gasesc diferite raspunsuri. Acum, vreau sa gasesc cel mai putin toxic ulei care sa nu imi afecteze sanatatea.
    Multumesc tuturor si in primul rand pentru acese blog care prin lumina din candela reusim sa tinem credinta vie

    ReplyDelete
  39. Cunoaste cineva vreo candela care sa poata sa arda 12 zile fara alimentare sau alt fel de asistenta? Pentru cazul in care nu este nimeni sa ii adauge ulei sau sa ii schimbe fitilul in aceasta perioada.

    ReplyDelete
  40. Doamne ajuta! Candela noastra scoate foarte mult fum si totodată un miros neplăcut. intr o dimineata ne am trezit cu narile pline de negreala si peretele negru. Ce pot face sa nu mai iasa fum din candela? Am incercat si cu ulei de masline, dar vad ca tot emana fum in timp ce arde? Mulțumesc

    ReplyDelete