Sunday, December 29, 2019

Mai conspectez...

...din ce aud pe tema narcisismului, fiindca este un subiect care ma preocupa si care cred ca ar ajuta multe persoane sa identifice aceasta problema in viata lor.

Felul in care un narcisist se raporteaza la un conflict este cu totul special. Cand ai o divergenta cu o persoana normala pornesti de la premisa ca ea te asculta, ca este corecta si ca e dispusa la a gasi o cale de mijloc. Narcisistul nu reactioneaza asa.

El nu este niciodata corect. Nu este deloc interesat sa iti asculte punctul de vedere. Pentru el a nu te auzi este un scop in sine. Tu vorbesti, el vorbeste de parca spusele tale nu exista.

Narcisistul te minte in fata. Niciodata nu se simte vinovat si neaga cu tupeu chiar si in situatii in care ai probe evidente impotriva lui. Iti poate spune ca ti se pare, ai interpretat gresit, ca inventezi sau chiar ca esti nebun.


In afara de a minti, el distorsioneaza realitatea, scoate anumite lucruri din context si le da alta semnificatie (falsa). Scopul este sa te faca sa fii confuz, sa nu mai stii ce sa crezi, ca apoi sa iti sugereze ca nu esti in toate mintile.

Cand este acuzat obisnuieste sa batjocoreasca (ironizeze) sau sa ameninte (ca te paraseste, de ex) si chiar sa iti faca rau fizic. Scopul este de a te intimida si de a te lasa abuzat si manipulat in continuare. Sunt obsedati de putere si control in relatie.

Pe parcursul certurilor distractia lor e sa te faca sa pierzi firul logic al replicilor. Ei nu vor claritate ci confuzie, de aceea deviaza des si amplu de la subiect. Iti erodeaza prin cuvinte bine alese stima de sine si iti arunca in spate false vinovatii (daca nu esti experimentat vei observa cum o discutie despre ceva in neregula cu el sfarseste prin justificari legate de greseli de-ale tale)

O alta practica a narcisistului este salata de cuvinte. Tu vorbesti ceva logic si el raspunde total nepotrivit. Te acuza/ameninta brusc cu ceva. Te bombardeaza cu informatii aiurea pentru a iti crea o stare de epuizare mentala. Conversatia e intentionat facuta sa nu duca nicaieri ca abia sa astepti sa o termini.

Neavand empatie, nu sunt deloc interesati de felul in care te-au facut sa te simti.
Daca indraznesti sa spui unui narcisist ca nu a procedat corect intr-o situatie, vei avea de-a face cu toate aceste raspunsuri imature.

No comments:

Post a Comment