Thursday, April 9, 2015

Istovirea

"- Gheronda, ce diferenta exista intre acedie si trandavie?
- Acedia este lenevia duhovniceasca, in timp ce trandavia se raporteaza si la suflet si la trup. Bine este insa sa nu fie nici una. De acedie si de trandavie se molipsesc uneori si sufletele care au mult conditii pentru viata duhovniceasca, care au sensibilitate, marinimie.
Diavolul nu prea are ce sa-i faca unui om indiferent. Insa un om sensibil daca se va mahni, este cuprins apoi de acedie. Trebuie sa afle ce l-a mahnit, si sa infrunte situatia duhovniceste, pentru a-si regasi curajul si a-i porni motorul din nou. Sa ia aminte sa nu lase rani nevindecate, pentru ca după aceea se va incovoia din pricina lor. Istovirea duhovniceasca, care in continuare aduce pe sine si pe cea trupeasca, il netrebniceste. Te duci la medic si acesta nu-ti gaseste nimic, pentru ca vatamarea a pricinuit-o ispititorul. Pe cate suflete care au marinimie si sensiblitate la vad netrebnicite!
- Gheronda, ma simt istovita si nu-mi pot face deloc indatoririle duhovnicesti. Oare aceasta sa mi se traga din oboseala sau din trandavie?
- Nu spune <<Pentru pacatele mele cele multe mi se inbolnaveste trupul, slabeste si sufletul meu>>? Nu este oboseala trupeasca, ci istovire sufleteasca. Iar aceasta este mai rea decat oboseala trupeasca. Istovirea sufleteasca il <<scoate din uz>> pe om, care devine o masina ale carei piese sunt bune, insa are motorul dezmembrat. " ( ''Despre rugaciune'' , Parintele Paisie Aghioritul )

No comments:

Post a Comment