Sunday, March 31, 2013

Praf

Ieri si azi a plouat cu stropi murdari. Poate nu bagam asta de seama daca nu era masina proaspat spalata. Am gasit-o acpoerita cu un praf fin, galbui, altul decat praful nostru gri de bulevard.

Tata are un prieten meteorolog si l-a intrebat, de curiozitate, ce fenomen poate fi acesta. I-a spus ca e vorba de praf din Sahara si nu parea sa vorbeasca despre ceva neobisnuit.

Eu ma si dusesem cu gandul la ceva radioactivitate, mai ales ca suntem in zona centralei de la Kozloduy (din mai 2013 vor sa o redeschida, se pare) si ma simteam ca o furnica neputincioasa...

6 comments:

  1. Nu este prima data cand aud. In anii trecuti am vazut ceva similar si pe masina noastra (tot alba), atunci s-a mediatizat destul de mult "fenomenul".

    ReplyDelete
  2. S-a intamplat si in Bucuresti, parca anul trecut in primavara. Explicatia a fost aceeasi.

    ReplyDelete
  3. Itr-adevar este praf adus din Sahara de curentii de aer de mare inaltime. Diferenta fata de nisipul de la noi o constituie compozitia chimica, respectiv continutul mare de fier. Daca privesti pulberea aceea la microscop observi cristale mititele de culori diferite, dar predomina cantitativ cristalele rosiatice.

    ReplyDelete
  4. Da, și noi am observat nisip galben pe toate mașinile parcate afară. Ne-am mirat...

    ReplyDelete
  5. Si intr-adevar e normal. De altfel, toate picaturile de ploaie se formeaza pe un nucleu solid (granula de praf, cel mai adesea). Masele de aer saharian sunt caracteristici climatologice NORMALE pt partea de sud a tarii

    ReplyDelete