Friday, March 15, 2013

Despre nedezbracare...

...ca fapta buna si izvoratoare de virtuti:
"Cand inca era sfanta in viata aceasta, odata a sezut intr-o caruta pe care o trageau niste catari. Mergand pe drum, din lucrarea diavolului, uratorul de bine al omului,si din pizma pe care o avea asupra ei, pentru sarguinta ei cea buna, deodata s-au speriat catarii si, alergand cu salbaticie, s-a rasturnat caruta si a cazut sfanta. Insa nu a ramas in locul acela in care a cazut, ci s-a agatat de caruta si o tarau catarii, incat s-au sfaramat madularele si s-au zdrobit oasele ei.
Aceasta intamplare a pricinuit multa sminteala celor necredinciosi, cum a lasat Dumnezeu o femeie sfanta sa patimeasca un rau ca acesta. Iar ea, cu toate ca avea atata nevoie de tamaduire, nu a voit sa cheme doctor pentru pentru cautare si vindecare, si aceasta numai ca sa nu vada barbat strain trupul ei. de aceea si-a pus toata nadejdea tamaduirii ei in Dumnezeu, Care, cu judecatile ce stie, a lasat-o sa patimeasca aceasta ispita si dupa aceea iarasi sa o tamaduiasca. De aceea, dupa nadejdea ei cea buna pe care o pusese in Dumnezeu, Mantuitorul sau, a urmat si lucru, caci s-a tamaduit desavarsit, fara doctor." (viata sf. Gorgonia - 233 februarie)

Cine e familiarizat cu citirea vietilor de sfinti si a patericelor stie ca nu e o relatare singulara.

Oare s-ar fi smintit medicul de vederea unui trup zdrobit? Nu prea cred ca e vorba de o ispita grosolana, ci de pierderea la nivel de gand a constiintei castitatii. Oare se simtea chiar ea tulburata?  In durerile cumplite care o chinuiau, putin probabil. Oare pentru a nu da pricina clevetirilor sau banuielilor? Poate asa era si mentalitatea vremii. Ca sa te poti dezgoli in fata ochilor altcuiva trebuie sa treci un anumit prag al cuviintei si, odata cu asta, renunti, la un nivel sensibil, la o pavaza menita sa protejeze curatia mintii.

Sa nu uitam ca sfanta era casatorita si avea 5 copii. Ma uit ca in zilele noastre pare de neconceput sa faci fite ca vrei la o femeie medic. Ba, la a doua nastere, chiar in sala, m-am trezit cu o echipa de masteri care venisera sa repare niste ferestre. Desi eram in pozitia gandacului neajutorat, am dat sa protestez, dar am fost temperata ("Lasa, doamna, ca sunt de-ai nostri, de-ai spitalului") Dupa nastere, prin salon treceau grupe intregi de studenti sa monitorizeze sangerarea. Te simti prost la inceput, dar apoi te obisnuiesti. Poti sa spui ceva? Sa stai in calea progresului stiintei?

Poate suntem atat de alienati incat nimanui nu i se mai pare in neregula nimic din toate astea si nu mai simtim finetea unor injurii de acest gen aduse integritatii morale. Ma duc sa ma uit in DEX sa vad cum mai definesc contemporanii nostri cuvantul "decenta".

2 comments:

  1. Iti multumesc. Cred ca e prima data cand costientizez ca am o problema cu rusinea. Adica, nu o am.

    ReplyDelete
  2. pozitia gandacului neajutorat? :))) mi-ai facut ziua mai buna!! povestea din viata Sfintei imi depaseste intelegerea.

    ReplyDelete