Monday, January 16, 2012

Iu-huu!!!

           Azi mi-am făcut faimoasa analiză de detectare a anticorpilor anti-Rh la centrul de transfuzii din spital la preţul de 288 lei din care se plătesc doar jumătate dacă rezultatul e negativ şi am un rezultat minune: anticorpii sunt absenţi.  Îmi vine să-mi strig fericirea pe străzi!
           Să mă explic de ce. Sunt fericita posesoare a unui Rh negativ, mamă a 5 copiii Rh pozitiv. După fiecare din primele 4 sarcini am făcut o injecţie (imunoglobulina anti-D) care mă proteja de riscuri pentru următoarea sarcină (riscuri deloc de neglijat, printre care cea mai urâtă mi se pare moartea fătului în uter în lună mare). După aceste injecţii m-am resimţit întotdeauna în sensul că am avut tulburări ale imunităţii la un oarecare interval de timp de la administrare (am avut herpes de la gură până la urechi, am fost suspectată de boli autoimune din cauza unei splenomegalii şi a unor fenomene articulare însoţite de subfebrilităţi trenante). Cu binecuvântarea duhovnicului am luat hotărârea să nu mai repet doza de "otravă" după a cincea naştere. Am născut un băieţel Rh pozitiv şi, după toate informaţiile pe care le am de prin facultate şi din articole de pe net ar fi trebuit să dezvolt anticorpi anti-Rh. Dar nu s-a întâmplat deloc aşa, dovadă că sunt în luna a şasea şi anticorpii sunt absenţi. Nu ştiu ce va fi până la sfârşit, dar azi sunt foarte bucuroasă că Dumnezeu, care nu dă fiilor săi piatră în loc de pâine, m-a ocrotit aşa.

PS. M-a încurajat mult convorbirea cu o soră duhovnicească, mamă de 10 copiii, care are aceeaşi grupă de sânge ca mine şi care a fost chiar invitată să fie obiectul unei prezentări de caz la o conferinţă medicală.
Cred că în literatura de specialitate s-au afirmat nişte lucruri  verificate doar parţial despre acest subiect, altfel n-ar fi aşa speriaţi toţi medicii de Rh-ul mamelor. Probabil că, pornindu-se în sens invers, de la cazurile patologice s-a constatat că mamele tuturor copiilor cu icter nuclear (de ex.)  sunt Rh negative. Dar, luând-o ca la mate, o condiţie necesară nu e întotdeauna şi suficientă, deci nu toţi copiii mamelor Rh negative au probleme.
Nu mi-a fost deloc uşor să merg strict pe credinţă, mai ales cu formaţia pe care o am, dar nădăjduiesc să trecem şi noi cu bine prin urechile acului!
icter prelungit- Grigo la 1 lună şi jumătate

6 comments:

  1. "Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adaugă vouă."

    ReplyDelete
  2. Slavă Domnului că e totul bine!
    Preţul e de-a dreptul nesimţit, în condiţiile în care titrarea se cere a fi făcută lunar...

    ReplyDelete
  3. Nu înţeleg de ce, după e că e omul necăjit că anticorpii sunt prezenţi, trebuie să plătească şi cealaltă jumătatedin sumă. M-am gândit că s-or recupera substanţele folosite la titrare.

    ReplyDelete
  4. Da, asa este, Dumnezeu pe care-l iubeste il si pazeste... Slava lui Dumnezeu pentru toate!!!
    Dupa titrare nu se pot recupera substantele folosite, imi pare rau :(. Asta e si scopul titrarii (care e matematic calculat in doze samd) sa se foloseasca substanta pana la determinarea punctului de virare a culorii (schimbarea pH-ului). Ceea ce rezulta este proba ta prelucrata in amestec cu substantele respective, deci nu pot fi recuperate.

    ReplyDelete
  5. Dar dacă rezulattul e negativ mă gândeam că nu se produce nici o legătură chimică pentru că presupusa substanţă cu care reactantul ar trebui să se combine nu există, prin urmare teoretic s-ar putea recupera ceea ce s-a folosit la titare (nu mă-ntreba cum :O)

    ReplyDelete
  6. Si eu am Rh-ul negativ 01 negativ...si baiatul meu ..are RH pozitiv...si am facut aceea injectie, pentru urmatorele sarcini, daca vor mai fi...mama mea are la fel dar b3 negativ, si din 5 frati cati suntem doar eu am rh negativ....ceilalti frati au pozitiv, dar mama mea fiindca ne-a nascut pe toti acasa...nu a facut nici o injectie, dupa nastere..doar fratele mai mic, a avut probleme cu invatatul, dar acuma este bine mersi mare si este un om care munceste si care se descurca bine in viata...insa si eu cred, ca daca avem credinta.."putem muta si muntii"...si Dumnezeu are grija...Cu drag.

    ReplyDelete