Wednesday, June 29, 2011

Vaca în lucernă!

          Pater Porfirie scrie: "Mamele ştiu să se neliniştească, să sfătuiască,să spună multe, dar să se roage n-au învăţat. Multele sfaturi şi mustrări fac foarte rău. Fără multe cuvinte copiilor. Cuvintele lovesc în urechi, în vreme ce rugăciunea merge la inimă. Este nevoie de rugăciune, de credinţă lipsită de frământări, dar şi de exemplu bun."
          Multă lume mă consideră prea aspră cu copiii mei. Nu avem televizor (au mai privit pe la bunici, dar niciodată nesupravegheaţi), nu îi las la joacă fără să ştiu cu cine sunt, nu merg în excursii cu clasa, se împărtăşesc de la 3 ani pe nemâncate, ţin postul rânduit de biserică pentru copiii sub 12 ani, pe fetiţe le îmbrac în fustiţe mai lunguţe decât se poartă etc. Oricărui creştin sincer interesat de mântuirea copiilor săi aceste lucruri i se vor părea fireşti, ele fiind o fundaţie sănătoasă pentru casa sufletului. Alţi părinţi, cărora nu le-am cerut niciodată părerea, după ce mă descos în legătură cu lifestyle-ul meu mă ameninţă profetic: "Ai să vezi, vor scăpa ca vaca în lucernă!"
Credit: Free images from acobox.com
         De aceea am simţit nevoia să fac un bilanţ a ceea ce au făcut copiii mei când au scăpat de sub "control" (deşi e impropriu spus control, eu îi încredinţez întotdeauna lui Dumnezeu, şi iau nişte măsuri de precauţie minime, ca nu cumva să mă fac chiar eu pricină întinării lor)
  • în această vacanţă, fără ca eu să spun ceva copiii s-au apucat să citească din volumele mari cu Vieţile Sfinţilor. Nu sunt însă mai împăciuitori, de aceea îmi tot vine să le spun: "Degeaba citiţi din cărţile astea dacă vă certaţi pe lucruri de nimic!" Mă abţin însă pentru că ştiu din proprie experienţa ce greu e să pui în faptă ce citeşti ...
  • Ionuţ se scoală de sărbători la 6,30 ca să meargă odată cu tati la parohie (în ciuda insistenţelor mele ca în vacanţă să doarmă mai mult) ca să stea şi el în altar.
  • am întrebat fetele la ce biserică vor să meargă şi au ales o mănăstire din apropiere, chiar dacă acolo durează slujba mai mult şi facem un drum mai lung. Mi-au expilcat şi de ce: "dacă nu mergem acolo, parcă nu simţim că am fost la biserică!"
  • fetele nu mai au ideea preconcepută că nu se poate alerga la joacă în fustă, nici că părul mai lung e o povară vara.
  • singuri îşi cer sincer iertare unii altora când greşesc
  •  îmi cer adesea să mă rog pentru ei; asta înseamnă că au experimentat câte ceva din puterea rugăciunii şi a binecuvântării părinţilor
  • observă singuri că le merge prost atunci când nu ascultă de părinţi
        Deci principiul vacii în lucernă, de care n-am auzit pe la Sfinţii care au mai scris despre cum să educăm copiii, nu a funcţionat până în prezent.

66 comments:

  1. Aveti insa un pic de rabdare sa vedeti daca functioneaza...nu acuma...sa aiba 20-30 ani...
    Insa, parerea mea este ca, copii preotului sa mearga in aceeasi parohie la biserica, nu pe la alte manastiri...daca s+ar duce toata lumea la manastire, cine s+ar mai duce si la bisericile din cartiere...?!
    Acelasi lucru si cu spoveditul la manastiri...nu trebuie incurajat, preotii pe cine ar mai spovedi?! Cu toate ca ei sunt acolo in biserica sa se ingrijeasca de sufletele enoriasilor, dar daca majoritatea ar merge pe la manastiri in fiece sarbatori, cu cine ar mai imparti preotii trupul si Sangele Domnului?!!
    Nu e totul sa nu lasi copilul la tv, important e sa il faci sa stie sa aleaga la ce sa se uite, asta e treaba mai grea, nu simplu fapt ca ii interzici...
    Cunosc copii de preot care nu au tv acasa si vin la copiii mei sa se joace(ai mei tot de preot sunt)si inainte de toate imi cer voie sa se uite "un pic, macar un pic,5 min," la desene cu trenul thomas...deci....mai zici ca e bine cu faceti ca interziceti de tot???
    In plus...noi nu vom fi judecati dupa contextul de acum 100 de ani, in care au trait bunicii sau strabunicii, ci in contextul actual, aceste vorbe ale mele sunt intarite si de IPS Teofan la sedinta preotilor la Durau.
    Deci e mai usor sa interzici ceva, decat sa explici de ce si cum, sa aleaga anumite programe si la o anumita ora.
    Iar cu parul lung la fete...depinde cat de lung...ce conteaza asta?! In afara ca le consuma necesarul de nutrienti, alt avantaj nu vad...Nu mai suntem cu 100 de ani in urma ca si copii sa aiba organismul sanatos caruia sa nu ii trebuiasca suplimente si antibiotice...
    Nu mai zic faptul ca familia preotului trebuie sa stea in parohie, este de o importanta cruciala...plus ca exista juramantul preotului conform caruia jura sa stea in parohie...
    Va inteleg ca vreti sa cresteti copiii cat mai evlaviosi cu putiinta, insa inainte sa spuneti si altora unele chestii, sa analizati mai bine, si sa va intrebati, oare e bun ceea ce zic, e benefic pe timp indelungat sau e numai o situaitie pasagera?!

    ReplyDelete
  2. Nu lasati copiii sa mearga in excursii cu clasa...nu stiu cum puteti sa privati copilul de momente frumoase de genul, ca doar nu ii duce la discoteca, de obicei tot pe la manastiri ii duce, pe la case memoriale...
    Se vede ca pe dumneavoastra ori nu v+a lasat mama sa mergeti in excursii, ori nu s+au organiyat, ca altfel nu se explica.
    cat e de frumos sa ii vezi emotionati inainte de drum,sa le vezi ochii licarind de bucurie ...si sa le vezi entuziasmul la venire...cu co cruciulita aducandu+ti cadou...mi se pare un lucru fff frumos...si fff dur(fara motiv) sa le iei cu buna stiinta asa ceva.
    O excursie cu clasa nu se compara cu o excursie cu familia...cine a fost in ambele parti stie...
    Daca e un copil educat si are bazele unui mic ortodox, nu are ce sa il influenteze o asemenea excursie...
    Eu sunt bucuroasa cand ai mei vin cu metanii si carticele cu vietile sfintilor din excursii si pe care le citesc cu placere, ca doar sunt cumparate de ei...e altceva!
    Si faza cu tv-ul...nu mi se pare ca are o baza ceea ce faceti...un ex.un baiat pe care mama lui nu ii cumpara tv din aceleasi motive, spune suparat si totusi cu frica sa nu il spun la parintii lui...ca mama si cu tata au calculator si petrec pe putin 2 ore pe zi umbland pe internet...in timp ce el nu are voie nici macar pe tv Trinitas! Am ramas socata de maturitatea acelui baietel, pe care parintii il traumatizeaza...
    Daca e sa traim ca si acum 100 de ani(cu toate ca nu isi are rostul)pai ar trebui renuntat la orice mijloc modern de usurare a vietii, logic, nu????? Adica,fara calculator, tv, masina de spalat, aragaz, centrala termica, parchet si gresie...etc...ca si astea te indeamna la ispite, nu-i asa? daca spala masina in locul femeii, ea are timp de umblat pe calculator, asa-i? Sau daca are centrala termica, ea nu mai este nevoita sa puna vreascuri pe foc si merge la shoping:) in timp ce ar pune vreascuri pe foc, e mai usor sa ii treaca prin minte rugaciuni, decat atunci cand ar merge sa cumpere haine.
    Deci, sa nu ne mai ascundem dupa degete...doar interzicand copiilor un asa zis "lux", pt ca daca sunt educati si invatati la ce sa se uite la tv, tv-ul e inofensiv...
    Daca cumva exista frica ca nu sunt educati cum trebuie si ca ar putea-o lua ca ca "vaca in lucerna" cum ati zis, e normal sa se interzica pana si tv-ul.
    Concluzie, dvs de ce aveti voie la pc si copii, nu? ar trebui sa reflectati la ce e cu adevarat folositor si ce nu. Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  3. Desi eu nu am copii, cred ca procedezi bine incercand sa-i protejezi cat poti de influente rele. De exemplu, la TV nici nu stii peste ce dai cand schimbi canalul :( ...

    Imi amintesc de familia parintelui Cleopa. Atunci erau alte vremuri si oamenii traiau altfel credinta, iar tatal lor, Alexandru, era chiar aspru cu ei: ii punea des la rugaciune, nu le dadea voie sa manance dimineata ("Dimineata, când să plecăm la scoală, mama ne zicea să mâncăm ceva sau să luăm în traistă. Dar tata zicea: "Nu! Lasă-i, babă hăi, că n-or să moară!" Iar când veneam de la scoală, luam Sfânta Anaforă si apoi mâncam. Fratii mei, mai cu seamă fratele Mihai, nu mâncau nimic până nu terminau Psaltirea de citit. Până nu ne rugam un ceas, nu ne dădea de mâncare, nimic. Chiar dacă nu era în post, zicea: "Nu se mănâncă acum. Când vii de la scoală, la amiază. Nu esti porc să mănânci de dimineată."). Si uite, din zece frati, cinci s-au facut calugari!

    N-am dat exemplul ca sa sugerez ca trebuie sa fim atat de aspri cu copiii (eu sigur n-as avea inima sa fac asa :-s ). Am vrut doar sa fie un exemplu "extrem" in care niciunul dintre copii n-a luat-o ca "vaca-n lucerna" :) ...

    ReplyDelete
  4. Vaca din poza nu a scapat in lucerna... e doar pe camp :-) Multa indrazneala!

    ReplyDelete
  5. Dumnezeu e mare...mai bine sa-i aparati de ispite..asa vor sti mai tarziu ce hotarari sa ia..si chiar daca au fetele parul lung, sau nu se uita la tv, sau tin post, acesta ar tr sa fie stilul de viata al crestinului adevarat..toate acestea sa faca partea din viata lor ca mai tarziu sa nu le fie greu cu postul, cu rugaciunea sau altele..Numai bine!

    ReplyDelete
  6. nu se stie cati pasi mai sunt pana la lucerna:)

    ReplyDelete
  7. Maria, am scris mai sus ca noi vom fi judecati in contextul actual, nu in contextul cu 1200 ani in urma...intereseseaza, sa vezi ca asa e!
    Respingand total aceste "urme" ale modernitatii, se da doavada de lasitate, de frica a te pune cu contemporanul...ci, din contra, tre sa fim cu nadejde si cu indrazneala ca ceea ce exista in zilele noastre nu are cum sa ne afecteze, daca ne educam duhovniceste, si daca suntem siguri pe capacitatea noastra de a discerne.
    Maria, sunt si fete monahale care o iau ca vaca in lucerna, deci sa nu te mire daca copii o mai iau din cand in cand, in special cand li se refuza aproape totul...Important e sa fim pe pozitie si sa educam mereu tentatia lor de a alege partea negativa a lumii.

    ReplyDelete
  8. Maria, ii protejezi "cat poti de influente rele"...dar daca ei sunt obisnuiti ca mama si tata sa le interzica orice ar putea sa-i schimbe traseul de la un bun crestin...cand vor fi mari, mama si tata nu or mai fi, sau or fi batrani, cine o sa le mai interzica?! Ei fiind obisnuiti sa li se interzica, nu sa fie ajutati sa vada ce e bun si ce nu din "treburile astea lumesti"ca pana la urma suntem oameni simpli, ce traim in comunitati...
    Cine are fff multa evlavie si considera ca poate sa se rupa de aste lumesti treburi, este primit cu drag de fratii de la manastire...
    DAR...atunci se vede...care intr-adevar poate trai fara tv sau fara internet, sau si mai important fara blog! Irina, Crai Nou

    ReplyDelete
  9. Doamna, ziceati de un blog de unde ati mai citit, din limba engleza, parca. Care e sursa care ziceati ca v+a sustinut? M.A, Arad

    ReplyDelete
  10. A nu avea televizor, care îţi prezintă faţa lumii aşa cum o văd unii, nu este echivalent cu a interzice orice lucru modern, cu a nu folosi internetul, cu a nu explica celor mici de ce evităm anumite împrejurări smintitoare. De ce trageţi concluzii de genul acesta? Despre efectele televiziunii asupra minţii umane s-au scris multe, aşa că nu cred că le-am făcut copiilor un mare rău că nu am plasat televizorul în casa mea.

    P.S. Am fost în toate excursiile cu clasa, câte 2-3 pe an, şi nu sunt de neînlocuit. Atmosfera mai mult sau mai puţin decentă a excursiei depinde în mare parte de principiile cadrului didatic însoţitor...

    ReplyDelete
  11. Ideea cu părul consumator de nutrienţi e o exagerare, iar Scriptura ne învaţă că e o ruşine pentru partea femeiască să se radă ori să se tundă. Fără grijă că nu le ţin cu părul până la călcâie ca să le decalcifiez :)

    ReplyDelete
  12. Andreea Tatiana, e fff adevarat ca e bine sa ne obisnuim copiii de mici cu postul, cu rugaciune, cu mersul la biserica, cu impartsania saptamanala...sunt lucruri pe care le face o mama cu frica de Dumnezeu!
    Insa...nu ai citit bine post-ul scris de dna Ramona, copiii nu ca nu se uita la tv, nu se uita acasa, ei la bunici se uita...si probabil se uita la tv pe unde apuca, la rude, etc, fie si pe furis, ca asa sunt copiii. Exact un lucru daca le refuzi total, ei de acel lucru sunt atrasi...de aceea privitul la tv e bine cu limita, la ora, la programe tv.
    Ce e rau daca se uita la Trenul Thomas(cum zicea cineva inainte in comentariu)sau la Tv Trinitas? "Important e....cat se uita si unde!"
    Asta mi-a zis-o un mare duhovnic al Romaniei...deci nu e de la mine citire!!
    Dar IPS Teofan(acum e Mitropolitul Moldovei)spune ff frumos la conferintele sale despre subiecte de genul asta...el e din Oltenia, deci nu se poate sa nu fi fost la conferinte si predici de-ale IPS-ului.
    El fff frumos explica care e situatia, si absolut tot e argumentat cu citate, om fffff citit si ffff destept...care nu recomanda ceea ce ziceti dvs ca faceti cu tv, cu copii in excursie...etc..
    Dna, mergeti si il ascultati o data la o predica si vb cu el sa va lamureasca, e un om fff cumsecade...Pr.Efrem

    ReplyDelete
  13. Pai tocmai, asta ma refeream...lung, lung, da nu pana la caalcaie...am vazut fetite netunse niciodata....parul fff rar, anemice nu mai spun!
    Partea femeiasca sa nu se rada...bun...si pe picioare...sub brat....Doamna, fiti rationala, nu dati in extreme!

    ReplyDelete
  14. Vi se pare că Biblia se preocupă de rasul sub braţ? N-are rost să dicutăm!

    ReplyDelete
  15. Pai tocmai dvs ati zis asta...ca in "Biblie scrie ca e rusinos ca femeia sa se rada sau sa se tunda". Dvs puneti accent pe treburile astea ca si cum astea ar reprezenta 80 la suta din Biblie......stiti cum e..."Tara arde si baba se piaptana"
    Aceptati sfaturile celorlati, si interesati-va mai bine inainte sa postati pe un spatiu public!

    ReplyDelete
  16. Dumneavostra nu vi se pare o mandrie ceea ce faceti...prin faptul ca yiceti cu gura mare lumii cum, cat, cand va rugati lui Dumnezeu, ca faceti pomana, ca sunteti demna sa vi se intample minuni....aste lucruri nu se spun, doamna mea!
    Se inchid in camaruta sufletului, unde numai Dumnezeu le poate vedea...Analizati, doamna situatia, si vedeti cum faceti...dar asa nu+i de bine oricum!

    ReplyDelete
  17. "A nu avea televizor, care îţi prezintă faţa lumii aşa cum o văd unii, nu este echivalent cu a interzice orice lucru modern, cu a nu folosi internetul"- DVS cititi ceea ce scrieti? ca altfel nu am cum ma exprima.
    Doamna scumpa, internetul e mai pervers ca tv-ul, doamna mea si mai degrab devii interneto-dependent.Vai, doamna, nu mai dati sfaturi, ca nici dv nu stiti pe unde calca.
    Ce va convine, e crestineste, ce nu va convine...uuuu...e pagan!
    Uite, ca nu e asa! Sa va ajute Dumnezeu sa ajungeti sa va limpeziti gandurile!
    Macar nu le mai tulburati pe a altora!Pr Efrem

    ReplyDelete
  18. DVs sunteti asemenea unei doamne preotese pe care am remarcat+o cu toti pr la conferinta anuala a pr,prezidata de IPS TEOFAN.
    Sustinea sus si tare ca a manca mult nu se aseamana (si ca nu e aceeasi dependenta)cu a fuma sau a bea.(ea avand 100kg plus , minus 1 kg). E ACELASI LUCRU!
    Exact asa faceti cu tv si cu calculatorul cu internet si probabil asa faceti cu multe, ca asa va convine dvs! La revedere, o zi luminata va doresc, acesta fu ultimul meu posting, sperand ca efortul meu de a-mi fi stricat ochii in fata luminii calculatorului, si de a-mi fi facut batatuti la degete a meritat!

    ReplyDelete
  19. Dumneavoastră îmi spuneţi ce ar trebui să fac cu amintirile mele, pentru a nu mă mândri. Nu toţi oamenii au aceeaţi gândire: ceea ce pe dvs. v-ar face să vă mândriţi, pentru mine are altă rezonanţă. Ceea ce scriu cu eticheta "minuni" nu sunt lucruri de care mă consider demnă, sunt bucurii pe care nu mi se pare nefiresc să le împărtăşesc altor oameni. De asemenea, remintindu-mi-le, mă întăresc în credinţă.

    Şi eu am citit cărţi întregi, de exemplu despre Sfântul Nicolae, despre Sfântul Nectarie, sau Sfântul Ioan Maximovici care nu erau decât relatări ale credincioşilor despre ajutorul primit de la Sfinţi. Ce vi se pare anormal? Nu e vorba de virtuţi personale, ci de lucrarea lui Dumnezeu.

    ReplyDelete
  20. Ce anume face televizorul indispensabil pentru dezvoltarea unui copil, de sunteţi aşa scandalizaţi?

    ReplyDelete
  21. Nu ma bag in discutie prea tare, ca nici nu ma pricep, nici nu vreu sa isc conflicte.
    Dar dumnevoatra rasp numai la mesajele care si la intrebarile ce va convin...acolo, undeva, un pr(sau asa am inteles a fi)zicea de juramantul de stat in parohia preotului, de copii sa vina la biserica unde e parohia...Astea nu stau in indatoririle unei familii de preot? Vedeti dumnevoatra, de ce e alba si de ce nu e neagra?
    Si din cate stiu........

    ReplyDelete
  22. Domnita, eu nu cred ca a vrut a zice pr de dinainate ca e indispensabil...doar ca e pe acelas nivel cu internetul(care e si mai rau)si cu alte lucruri. Dar daca interntul va convine, normal ca e bine a-l folosi...
    Probabil e o moda la familii de pr sa arunce tv din casa si sa foloseasca netul in loc(stiri, google, bloguri, etc)...care nu are nici o relevanta...in fata lui Dumnezeu...ca in fata oamenilor are...iti dai seama ce preoteasa smerita, ca nu are tv? dar cand de fapt ea intra pe net din 10 in 10 min, e la punct cu stirile si nu ezita sa isi faca chiar si un blog.Na...dar asta e viata....unora...altora mai sincera, poate cu ei insisi si cu Dumnezeu

    ReplyDelete
  23. Cred că ar fi mai bine să nu mai răspund nimănui, de vreme ce nimeni nu întreabă, ci doar afirmă diverse. Jurământul, aşa cum l-am auzit eu depus de soţul meu, nu conţine acest angajament. În plus, soţul meu nu e preot paroh. Nu cred că sunt datoare cuiva cu lămuriri suplimentare.

    ReplyDelete
  24. "ce preoteasă smerită că n-are TV" de ce nu traduceţi pentru toţi: sucită, închipuită sau poate tâmpită... Doamne ajută!

    ReplyDelete
  25. a avea sau a nu avea televizor este o alegere... daca oamenii sunt liberi sa aiba televizor si sa il foloseasca dupa voia lor si nimeni nu se contrariaza de ce il au, atunci de ce condamnam un om care alege sa nu aiba televizor? nu sunt oare echivalente alegerile lor?... doar daca cineva nu face lucrurile ca noi sau dupa cum am invatat sa le definim noi ca fiind "normale" nu inseamna ca procedeaza gresit... de cinci ani de zile nu am televizor si nu am suferit din cauza asta deloc si nu sunt nici sotie nici fiica de preot...

    ReplyDelete
  26. Probabil ca cineva a pus link-ul catre subiect pe un forum si de aceea brusc atatea comentarii negative (s-a mai intamplat asta). :(

    Nici eu nu mi-as lasa copiii la tv. Trenuletul Thomas e dragut (sau alte desene), dar daca nu stati langa copii nu stiti tot ce vad. Spre exemplu, pe posturile romanesti am vazut chiar zilele astea doua reclame (una la un gel de dus, cealalta la o crema de corp) in care apare cate o femeie dezbracata (si se vad sanii). Reclamele respective apar in timpul zilei, fara vreun avertisment, deci copiii sunt expusi.
    Internetul e si el foarte periculos, cu un clic dat din greseala un copil poate ajunge pe situri vatamatoare lui (multe ziare online au poze indecente).
    In momentul de fata cred ca doar Trinitas TV e curat si sigur pentru ochii oricui.

    Cum e mai bine nu stiu, insa m-am gandit si eu de multe ori ... oare ce-as face, cum i-as feri pe copiii mei de atatea ispite (care acum 30 de ani NU existau)? :|

    Ecaterina, sa-ti dea Dumnezeu multa intelepciune in alegerile pe care le faci pentru a-i proteja pe copiii tai. Imi dau seama ca e foarte greu ...

    ReplyDelete
  27. am 21 d ani(fac parte cica din genaratia tanara)!sunt de acord cu ce ati spus mai sus!televizorul e foarte nociv, multe prostiiii apar acolo e mai bine fara el /multa violenta eortism mascat si depravari totale!/e bn sa fie invatati d mici sa mearga la Biserica si taote celelalte lucruri /sa citeasca Biblia etc /si mai incolo tot ce ramane e sa va rugati pentru ca , cand vor fi mari vor avea un anturaj si credinta puternica si vointa nui v-a lasa sa cada pe "drumuri laturalnice" sau mai bine zis nu se vor lua dupa prieteni lor

    ReplyDelete
  28. "Şi că pentru o femeie, dacă îşi lasă părul lung, este cinste? Căci părul i-a fost dat ca acoperământ"(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel cap 11;15)biblie!Dumnezeu sa va bincuvanteze saptamana ramasa!

    ReplyDelete
  29. Da, se depune un juramant in care preotul se obliga sa locuiasca in parohie, dar eu vad treaba asta altfel: mi se pare valabila pentru cazurile in care se oferea casa parohiala. Dar acum, daca noi locuim in casa oferita de parinti, care nu e pe numele nostru ca sa zici ca poti sa o vinzi, daca nu avem bani sa cumparam locuinta in parohie, ia sa imis puneti voi cum se respecta juramantul? Dorinta cea mai mare a sotului meu e sa locuiasca in parohie, dar efectiv abia ne descurcam de pe o zi pe alta cu banii si de credit nu poate fi vorba cu salariul lui. Ia sa imis puneti voi cum se procedeaza? Casa parohiala nu exista.

    ReplyDelete
  30. Copiii Ecaterinei arata foarte bine, copii normali si fericiti, copii de crestini adevarati. Nu va mai alarmati degeaba. Fiecare stie care sunt limitele copilului si nu pare o mama care sa interzica fara argumente si sa oblige copiii la cine stie ce. Calmati-va anonimilor!

    ReplyDelete
  31. Apropos de juramant, scumpa doamna, nu ati fost atenta cand l+a hirotonit...acolo se citeste clar de pe o foaie toate indatorarile preotului si se incepe cu "JUR CA..."...si nu conteaza ca e paroh sau nu:)))) de unde ati scos-o si pe asta?! Se face o hirotesire speciala pt pr parohi si pr pr 1 sau 2? Poate o sa dati dvs o idee Sf Sinod...
    Sotul dvs, parintele stie ce ocupatie aveti cu netul? Mai bine astea 3-4 ore cat le pierdeti pe net, ati lucra si nu ati mai avea timp de bloguri si de discutii iscate...
    Aveti prea mult timp liber....ceea ce e mult strica...plus k lenea e un pacat mareeee!
    Ziceai ca nu ai de ce sa dai informatii suplimentare altora...dar cine te pune sa iti intinzi propria viata pe internet???Mai ales ca preoteasa fiind...maai ramanea sa dai nr la apartament...poate l-ai dat deja...plus ca nu toata lumea isi permite ca sotiile sa stea acasa...sa piarda vremea cat sunt copii la scoala...si dvs nu v-ati gandit ca poate le faceti inima amara unora...spunandule ca ce bine e acasa, ca iti educi copii si ai timp si de blog??!!!
    Dintotdeauna familia pr tre sa stea mai in umbra, nu tre sa isi expuna toate amanuntele vietii de familie ...cu atat mai mult pe internet...Nu stiu cum poti face asta!
    Sper ca ai invatat, preoteasa draga, ceva din ce am spicuit eu aice. Sa iti ajute Dumnezeu ca aparentele sa dispara, sa ramana pura realitate, poate in ea vaca scapa in lucerna...dar macar e realitate, nu ascundere dupa deget.

    ReplyDelete
  32. http://apostolatintarafagarasului.blogspot.com/2011/06/cu-ce-va-imbracati-fetele.html


    Draga Anonimus cred ca ayi nu ai avut ce face si ai vrut sa comenteyi pe bloguL dnei preotese...sa stii ca fiecare om este liber sa+si creasca copiii asa cum considera ca este mai bine, Ecaterina nu a facut decat sa prezinte anumite principii si reguli dupa care merge dumneaei, daca cineva vrea sa le accepte si sa le puna in practica foarte bine daca nu este liber sa treaca la citirea urmatorului blog fara a risipi energie intr+un mod aiurea obligand un om sa aibe aceleasi principii ca si el (anonimus)..deci draga mea mai intai frumos si crestineste ar fi sa ne spui numele tau si apoi sa purtam o discutie civilizata..referitor la tv te rog sa te documentezi si sa citesti cartea efectele televiziunii asupra mintii umane de virgiliu gheorghe..
    referitor la faptul ca in loc de tv se foloseste netul sa stii ca pe net mai ai ce alege desi si aici cu un simplu click ajungi pe unde nu vr dar la tv nu mai ai decat trinitas..
    referitor la preotese...sa scrie cat mai multe pe bloguri ca sa avem de unde invata ca si asa blogosfera asta e invadata cu tot felul de feministe care prezinta "adevarata menire a femeii" si care eventual mai dau si lectii de religie crestin ortodoxa nu tocmai in duh crestin ortodox...asa macar invatam de la preotese care sunt "casnicele" preotilor si suntem mai sigure de invatatura lor..
    Cu bine! sa ma iertati..acestea sunt parerile mele.

    ReplyDelete
  33. Refuzul de a folosi televizorul nu are legatura cu refuzul mijloacelor moderne invocate mai sus. Cine a citit ceva din numeroasele studii pe aceasta tema, a aflat ca televizorul nu este daunator doar prin moralitatea emisiunilor, ci si prin faptul ca induce o stare de hipnoza si creierul nu funztioneaza normal in timp ce privim, indiferent de tipul emisiunii. Asociatia Mondiala a Pediatrilor chiar recomanda ca pana la 5 ani copiii sa nu priveasca deloc la televizor pentru a nu distruge iremediabil copilul. Sunt prea multe de spus ca sa cuprind eu intr-un comentariu, dar puteti da o cautare pe net la numele Virgiliu Gheorghe si veti afla acolo argumente medicale, sociologice, psihologice, religioase si de ce natura mai vreti, impotriva televizorului.
    Eu nu l-am scos din casa, dar il tinem in camera cea mai inaccesibila din casa si ne uitam ocazional, iar copiii mei, desi nu au varste mai mai de 6 ani nu se uita deloc la el si nici nu sunt interesate, pentru ca abia le ajunge ziua sa se urce pribn copacii din curte, sa se joace, sa se uite pe carti, sa doarma si sa manance. Stiu ca uneori mi-ar fi cu mult mai simplu sa le trimit o ora la desene animate ca sa am si eu un ragaz sa respir linistita, dar nu vreau sa imi dau singura foc la valiza. Daca ar fi asa frustrate, la gradinita, unde au televizor, ar sta numai cu ochii in el, dar in jumatatea de ora alocata televizorului, fetele mele se joaca, se uita pe carticele si stau asezate la o masuta de la care nu au vizibilitate aproape deloc. Atunci cand educatoarea a vrut sa le mute la alta masa ca sa vada la televizor, au zis ca nu vor. Asta in timp ce ceilalti copii stau ca hipnotizati cu ochii lipiti de el de ti-e mila de ei.

    ReplyDelete
  34. Pentru copiii mai mari, scolari, o atitudine potrivita mi se pare si cea a unui preot cu 7 copii, care vazand ca de la o varsta copiii lui abia asteapta sa se duca pe la bunici ca sa se uite la televizor, a cumparat televizor si le permite doar sambata si duminica sa se uite la el maxim doua ore. Dar daca de exemplu copiii vor sa mearga in vizita pe la cineva sau sa cheme pe la ei vreun prieten intre acele ore, au de ales intre televizor si vizita si de multe ori aleg vizita. Nu mai sunt asa innebuniti sa se uite pentru ca stiu ca nu mai este total intezis. Cand se uita, le pune filme selectionate bine, gen "Cronicile din Narnia" sau altele.

    ReplyDelete
  35. Premisa de la care plecati toti care sariti ca arsi, cred ca e gresita: Ecaterina nu interzice televizorul din motivele pe care le au unele secte care interzic ce e modern, ci din motive de sanatate mintala. S-au facut nunmeroase studii care au demonstrat ca pana si emisiunile educative, special concepute pentru copii, in loc sa ii ajute, le scadeau capacitatea de invatare, de memorare, atentia, initiativa, etc. Nu va mai lasati inselati de faptul ca cei mici repeta ca papagalii ce aud la tv, ca asta e imitare si nu are legatura cu invatarea. Efectele se vad mai tarziu. A venit intr-o zi fata cea mare (aproape 6ani) si m-a intrebat cine e Hannah Montana ca toti copiii vorbesc despre ea. I-am povestit ca e un personaj de la televizor si i-am aratat pe internet poze cu ea si i-am spus ca daca o intereseaza mai multe, ar trbui sa stea numai cu ochii in televizor sa se uite la ea, dar ca nu ii aduce niciun beneficiu si nu ar mai avea timp nici sa se joace nici sa aiba prieteni adevarati. A zis ca nu vrea sa se uite. Importanta e maniera prin care il feresti pe un copil de ceva.

    ReplyDelete
  36. Eu cred ca faceti bine ceea ce faceti. Dumnezeu sa va ajute!

    ReplyDelete
  37. Domnule anonim să ştiţi că promisiunea de a sta în parohie s-a introdus relativ recent în respectivul jurământ. Interesaţi-vă şi vă veţi convinge.
    Dacă vă contrariază ceea ce scriu pe blog, nu vă mai pierdeţi vremea citindu-l. Folosiţi-vă timpul altfel decât citind articole care vă indispun.

    ReplyDelete
  38. Ecaterina, sper ca nu te-au tulburat prea tare comentariile pe care le-ai primit si sper ca nu te-au descurajat. Avem nevoie sa citim astfel de bloguri si eu m-am bucurat foarte mult cand l-am descoperit pentru ca asa simt ca nu sunt singura in lupta asta cu trendul actual si simt ca mai trec si altii prin aceleasi probleme, Era normal sa apara si ispitele din moment ce faci o lucrare ca aceasta iar noi cei care ne folosim de ceea ce scrii suntem datori sa ne rugam pentru tine.
    Anumite comentarii de aici sunt exagerate nu prin opinia exprimata ci prin duhul in care sunt facute. Un crestin spune cu delicatete ce pozitie are fata de ceva si nu jigneste.
    As mai avea ceva de comentat in legatura cu locuitul preotului in parohie: daca o parohie se intinde pe o raza de 4km si preotul locuieste in capatul opus bisericii, e ok pentru ca locuieste in parohie, nu? Dar daca pe aceeasi suprafata sunt doua biserici si preotul locuieste din intamplare langa biserica cealalta (cunosc caz concret), se numeste ca nu locuieste in parohie, desi e la aceeasi distanta fata de biserica cu cel amintit anterior, nu?
    Atunci care credeti ca este considerentul dupa care un preot trebuie sa locuiasca in parohie? Desigur ca in trecutul pe care il invocati si spuneti ca nu mai putem sa ne raportam la el (ca tot ati vorbit prin comentarii de acum 100 de ani) era o preoblema serioasa ca preotul sa locuiasca aproape de biserica pentru ca daca aparea o urgenta, era foarte greu sa te duci in alt sat calare pe cal sau cu caruta ca sa il gasesti. Acum nici nu e nevoie sa te deplasezi ci doar pui mana pe telefon si il suni. Sotul meu locuieste in alt oras (la 6 km fata de biserica), dar este acolo aproape zilnic si cand cineva vrea sa discute cu el saus a se spovedeasca, il suna si in 15 minute ajunge acolo. Nu cred ca exista preot care sa nu isi doreasca sa locuiasca langa biserica, dar voi toti cei care cartiti poate ar trebui sa aflati ca inainte preotului ii era asigurata casa de catre parohie, lucru absolut de neinchipuit pentru voi azi.

    ReplyDelete
  39. Voi întrerupe postările o perioadă, nu influenţată de opiniile contra, ci pentru că ne mutăm şi nu mai am timp.

    ReplyDelete
  40. DOamna Ramona, Sa stiti ca nu aveti dreptatea in ceea ce ziceti cu juramntul de a sta in parohie...asta doar daca nu a fost hirotonit acum 99-100 ani...ca pe atunci nu eram pe aici...dar va zic sigur ca a fost si este de ceva, zeci de ani buni...
    Eu cred ca nu ar trebui sa umpleti spatiul public cu jurnalul dvs, ca altceva nu e...sunt lucruri intiime si private ce ar trebui ramase pt dvs acasa.
    Cele ce comenteaza alaturi de dvs, sunt la fel preotese frustrate si vor sa afle si ce chiloti are preotul si preoeteasa "colega".
    Zicea o preoteasa aici pe blog, mai sus, ca nu are casa parohiala...sa ma scuteasca de altfel de scuze...IN ORICE SAT CAT AR FI DE AMARAT se gaseste cineva sa te primeasca in chirie, sa iti ofere o casa , 2 camere sau una pt a locui.NOI acum 40 ani asa am stat 5 ani...asa ca se poate, nu e imposibil...si aud si in zilele noastre multe cazuri ca stau in chirie fara bani la oameni in sat...
    Si daca nici nu faci efortul sa respecti cel mai usor juramant facut vreodata(chiar daca nu se recunoaste de dvs. e cel mai USOR cu putinta acest juramant), nici sa nu se auda fraze de genul cum am auzit la dvs, ca nu aveti bani, cum zic altii, nu avem mancare....PROSTII!!!!!!!!!!!
    O data ce stai in sat, si esti preot bun al satului si faci slujbe oranduite, lumea te va ajuta...astazi cu un ou, maine cu o gaina, cu telemea...DOAR cine nu a stat la sat in parohie, are cum sa ma contrazica pt ca nu stie ce zice.
    PAn la urma, e treaba voastra! Voi veti da raspuns in fata LUI! Si nu sunt Domnule anonim, Doamna RAmonica, ma cunoasteti doar...PR Efrem, cum m=am mai prezentat in unul din mesajele anterioare!

    ReplyDelete
  41. TOCmai ce am zis, nu zici si unde te muti>? Ca asa ne-ai obisnuit...vecina

    ReplyDelete
  42. DOAmna Diana, luati-va un jurnal...daca vreti sa depuneti acolo amanunte din viata parintelui dvs, unde e, ce face...Si juramantul incalcat e mai sanatos decat sa te uiti la tv,nu>?
    O buna metoda aveti de a zice ca ce va convine e si crestin......

    ReplyDelete
  43. Ecaterina, spor la treaba si astept sa revii! - Alina/Caminul meu

    ReplyDelete
  44. Eu nu pot spune dacă ce aţi făcut e bine sau nu. Cred că cel mai important este în privinţa copilului ce simte el. Se simte înlănţuit de aceste reguli sau le priveşte normal? Am cunoscut cazuri destule de părinţi care în dorinţa lor de a-i apropia de Hristos le băga pe gât copiilor pe Dumnezeu de se ajungea să nu-L mai suporte. Şi a fost şi un caz în care copilul la o familie a plecat de acasă tocmai că s-a săturat de părinţii care îl băteau la cap cu biserica. Sau mai vezi un copil care tot plânge dar părinţii îl forţează să meargă la biserică şi apoi îl şi ceartă că plânge şi îi deranjează de la slujbă. Oamenii aceştia uită că Liturghia lor este să fie cu copilul lor, să se joace cu el, să-l educe, să-l îmbrăţişeze şi nu mersul la slujbe. Mersul la slujbe a ajuns deja pe un loc secundar. Dar din păcate sunt destui oameni căsătoriţi ce vor să aibă şi familie şi să facă şi pe-a călugării. Ştiu că îmi spunea cineva că dacă copilul nu vrea să meargă la Sf. Liturghie nu trebuie forţat că e riscul să ajungi încât copilul să-L urască pe Hristos. Părinţii trebuie să înţeleagă că ei sunt pentru copil Hristos iar dacă ei nu se prezintă ca un Hristos care să-i facă pe copiii să se îndrăgostească de El atunci oricât ar face şi oricât le-ar interzice la o anumită vârstă aceştia vor fugi de acasă şi-L vor scuipa pe Hristos. Nu ar trebui să-l apropiem pe copil de Hristos băgându-i pe gât dogme, slujbe, rugăciuni şi reguli ci mai degrabă să-L arătăm pe Hristos în frumuseţea florilor, stelelor, în orice sentiment frumos, în orice faptă curată, în orice e frumos. Sunt de acord cu păr. Porfirie şi anume că ar trebui să vorbim mai mult cu Dumnezeu despre copiii noştri faţă de cât vorbim copiilor despre Dumnezeu.

    ReplyDelete
  45. E clar ca ne+ai dat dreptate intr+un final, era si cazul. Prn faptul ca ai intrerupt postarile, e clar ca ti+ai dat seama ca nu+si are rostul pe net amanuntele tale din viata de familie.
    Va mutati...exact de asta nu mai postezi...sa fim seriosi...ce ti+e greu sa recunosti ca e mai bine sa taci uneori, si sa tii pt familie momentele sale unice?!

    ReplyDelete
  46. Pr. Efrem, nu toate parohiile sunt pline de oameni binevoitori fata de preot, dispusi sa ajute. Am cunoscut preoti buni repartizati n parohie de gr 3 care trebuiau sa plateasca fondul Filantropia si alte dari catre mitropolie din banii lor. Nu au rezistat acolo. Efectiv nu aveau cele necesare traiului.
    Mai putin vulgar, daca se poate!

    ReplyDelete
  47. Parinte Efrem, desi sincer am mari dubii ca sunteti preot, sa va fie rusine! Rusine pentru neobrazarea cu care va adresati unei doamne preotese pe care trebuie sa o respectati! Si nu, eu nu sunt preoteasa si nu am nici delicatetea Ecaterinei in postari.
    Draga Ecaterina ti-as sugera sa nu mai faci publice asftel de comentarii din partea asa-zisilor preoti pentru ca sunt de-a dreptul sminititoare!
    Larisa

    ReplyDelete
  48. ma indoiesc ca pr. Efrem e chiar preot, si la cat de nepoliticos vorbeste ar trebui ignorat.
    hm, isi fac unele inima amara ca Ecaterina sta acasa cu copiii si are timp de blog?nu toti isi permit sa-si tina sotiile acasa?pai clar ca nu isi permit, fiindca vor televizor, si cate alte lucruri inutile- dupa cum zic parintele Paisie Aghioritul. Simplificati-va viata la maxim, si o sa va puteti tine sotia acasa, sa aiba timp si de copii, si de casa, si de blog.Cunosc multe familii unde mama sta acasa cu copiii, si fac sacrificii pentru asta, nu boieresc, cum cu mare invidie isi imagineaza unii.Si chiar daca boieresc o fac pe banii proprii, muncesc, nu fura de la nimeni. Dar asa e romanul, nu mai poate de capra altuia.
    e o mare incurajare pentru multi ce scrie Ecaterina pe blog- draga Ecaterina, te asteptam cat mai curand inapoi, ma bucur ca nu bagi de seama la astfel de „binevoitori”. Tot ce scrii incurajeaza mamicile f mult- Dumnezeu sa te intareasca in aceasta lucrare!cum se zicea si mai sus, e plin internetul de feministe, ar fi cazul sa citim si alte opinii.Cui nu-i place sa dea pagina :)

    ReplyDelete
  49. Parinte Efrem , mai exista si categoria preoteilor de oras. Uau! Surpriza? Ati tot explicat despre cum sa se descurce un preot de tara asa ca asteptam pretioasele sfaturi si pentru un preot de oras, cum este sotul meu, intr-o parohie nou infiintata, cu biserica inca in constructie, cu vecini de bloc care ar fi preferat acolo o parcare (deci se exclude sa te primeasca sa stai in apartamentul lor). Desigur, as putea sa fiu nesabuita si sa imi iau catrafusele si sa ma mut acolo cu chirie, numai asa de ambitie. Dar ce as rezolva? Ceilalti doi colegi ai sotului meu locuiesc in parohie si nu au fost solicitati la usa apartamentului niciodata. Cine are nevoie, suna la telefon de obicei. Deja fiecare dintre ei are anumite persoane care se spovedesc si cer sfat cand au nevoie si pun mana pe telefon cand e cazul. Pentru linistea ta, biserica e deschisa zilnic pentru ca fiind trei preoti se poate foarte usor realiza, iar slujbele sunt mai multe decat va inchipuiti, asa ca nu mai duceti grija. Oamenii au mereu preot disponibil acolo, macar de ar fi ei asa de ravnitori cu totii.

    ReplyDelete
  50. Nu mi se pare ca Ecaterina a exagerat cu detalii intime. Nu imi amintesc sa fi citit ceva despre relatia ei cu sotul, despre probleme de familie (ca doar exista si in familia ei). Oricum, ce nu inteleg eu parinte Efrem, este de ce va deranjati mereu sa cititi acest blog daca va discplace? E plin internetul de orice vreti si ce nu vreti. Tonul sarcastic si vorbele urate nu va fac cinste si ne tulbura si pe noi, frustratele.

    ReplyDelete
  51. Apropo, din cate observ si sfintia voastra iubiti sa dati amanunte despre viata pe care o duceti din moment ce ne-ati anuntat cum ati stat cu chirie cu ani in urma. Iar doamna preoteasa (doamna Ramonica, dupa cum va place sa o persiflati) a anuntat si unde se muta, asa ca nu o mai obositi cu amanunte suplimentare. Cam atat! Deja am intr-un schimb de replici care nu isi au rostul. Va doresc sanatate si raspuns bun in fata Lui, ceea ce se va si intampla din moment ce va respectati cu strictete juramintele. Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  52. Superb articol si e corect ce spuneti, nefiind ceva nou, si nefiind o lauda de sine aceea ca vorbiti Domnului despre copiii Dvs., iar ca urmare acestui fapt El coboara ajutorul Sau peste dansii.

    Acolo unde este rugaciune este "viata din belsug" si unde este rugaciune nu este abuz, in schimb este multa buna cuviinta. Iar daca este buna cuviinta nu pot fi emise comentarii precum unele de mai sus, incat mi-a fost mie pacatosului si nerusinatului rusine sa le citesc. Cu toate astea, e de inteles, pentru ca nu suntem perfecti si tocmai de-asta suntem DATORI sa ne rugam, cu atat mai mult!
    Oare cati intelegem NECESITATEA RUGACIUNII, despre care se vorbeste, de fapt, in articolul de fata?
    Daca ne-am ruga, atunci am sti si cum sa ne crestem copiii. Daca ne-am ruga, am da la o parte ambitiile personale si i-am incredinta Domnului cele ce ne depasesc puterile (si in fond, ce sunt "puterile" noastre??) si n-ar mai scapa in... lucerna. Daca, totusi, s-ar intampla una ca asta, sa insistam in rugaciune, caci tot la El este scaparea si mila.
    Doamne, ajuta!

    ReplyDelete
  53. Diana, nu ma lua la misto, ca e periculos sa iei la misto un pr batran, muuult mai batran ca tine!
    Diana, cu mita pt parohia de oras, puteai trai ff bine si la tara, deci de ce v+ati mutat daca va plangeti de mila?
    P.S. Nu toate mesajele anonime sunt ale mele, uitati-va bine, nu am eu atat timp sa va fac pe plac sa va contrazic.
    Preoteselor, vedeti-va de treaba, ca maine poimanine ajungeti pe prot tv, nu vedeti cate familii de pr sunt defaimate??!
    Cel mai indicat e sa iti vezi de treaba sa traiesti in anonimat, pt ca patati fata intregii biserici cu blogurile prea personale...Chiar nu se poate trai fara genul asta de blog? E o conditie a manturirii si nu stiam eu?! As fi tare curios sa vb cu duhovnicii vostri ce v-au dat binecuvantare sa insirati lumii fata familiei....
    Nu mi-o luati in nume de rau, dar mai credeti ca vb prea bland se mai rezolva ceva in zilele noastre? Se vede cate se rezolva....Trebuie pus fara rusine punctul pe "i", si eu exact asta am facut.
    Ce am vrut sa va zic, intr-o concluzie, e ca induceti in eroare, dati tv afara din casa, ca e pagan, in schimb, peterecti toata ziulica la pc...si alte chestii de genul asta...Daca DOAR ceea ce va convine dvs considerati ca e bun, atunci tineti pt dvs toate aste pierzatoare de suflete.
    Nu mai criticati parerea mea, nu are rost...
    Acum sa stii ca s-a ajuns ca preotesele se dau mai destepte ca pr., dar nu uitati cine dintre eu si voi are un anumit har.
    ATAT am vrut a zice...Si nu mai criticati faptul ca am o opinie dura, cu vb blanda se fac doar anumite lucruri, uneori pt o minte incapatanata trebuie asprime, pr cleopa te ruga sa nu mai fumezi????? Iti zicea, nu mai fuma, bre omule, te duce la pierzare si de suflet si de trup!
    Dar ce stiti voi...v-as zice mai multe ce stiti voi, cum va anevoiti si cum O SA VA anevoiti viata asta draga data de BUNUL...nu isi are rostul...le veti afla toate la momentul respectiv.Diana, aveti atentie la copil! Cu respect,Pr Efrem, SJ

    ReplyDelete
  54. Diana, zici ca o persiflez pe Dna Ramonica, TU nu te gandesti oare ca stiu eu ce stiu si de asta zic asa??? Dumneata crezi ca toate tu le stii?

    ReplyDelete
  55. Draga Ecaterina,
    De cand ti-am descoperit blogul, mereu urmaresc sa vad daca ai postat ceva nou si mi-ai fost de mare folos. Chiar e nevoie de bloguri care sa ofere detalii "practice" legate de viata de familie ortodoxa. Imi pare rau ca unii oameni pun asemenea comentarii rautacioase si sper ca asta sa nu te descurajeze sa postezi in continuare.
    Spor cu mutatul!
    Si pentru Anonim (Pr Efrem): apropo de parohii de tara, exista sate unde nu exista casa parohiala sau chiar daca a existat a fost vanduta si oamenii nu sunt asa binevoitori nici macar sa ofere chirie la un pret mai mic pentru preot. Asa ca haideti sa nu mai generalizam si sa nu ne mai bagam in ograda altuia, ca fiecare va fi judecat dupa faptele sale.

    ReplyDelete
  56. Draga Ecaterina,
    Am intrat acum ,desi citesc blogul tau de ceva timp, am citit tot ce ai scris, cred, ca si comentariile. Nu indrazneam sa zic nimic, mi-era de ajuns sa discutam asa virtual: adica eu bucurandu-ma de ce citesc si multumind Domnului, care, la randul Lui, cred ca te ocrotea pe tine si pe ai tai. Dar incidentul acesta din urma, care dureaza de ceva timp m-a pus pe ganduri. Poti sa culegi roade din maracini? Nu, categoric ,nu. Eu culeg roade, atatea alte persoane culeg, si se bucura, deci e vorba de o invidie a celui rau. Ce e de facut? Sa te sustinem prin rugaciune si prin incurajari. Speram sa dispara acest virus care ne-a infestat bucuria. Multe lucruri, din ce am citit in postarile tale, le-am gandit si eu ,dar m-am bucurat mult sa ma vad ca-ntr-o oglinda. De aceea nu am scris pana acum, mi-era de ajuns. Dar cineva vrea sa-mi rapeasca aceasta bucurie. L-as ruga sa nu o faca. Multumim daca nu mai posteaza nici un comentariu pe acest blog. Cred ca ne-am lamurit cu totii asupra opiniilor pe care le avem. Nu e nevoie sa mai insistam, caci deja e ceva necurat, e prea multa patima, si e un atac la persoana de cea mai joasa speta. Ecaterina ,te imbratisez , spor la toate, si cand e momentul, fa sa mai comunicam, comunicandu-ne una celeilate.Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  57. In primul rand vreau sa multumesc Ecaterinei pentru articol. Este ziditor si incurajator. Este mult mai greu in relatia cu copiii sa ii privezi de niste lucruri (incercand in acelasi timp sa pastrezi un echilibru) decat sa le lasi frau liber pentru a nu fi frustrati (acum sau mai tarziu).
    Parinte Efrem, atitudinea pe care o aveti aici nu va face cinste si nici hainei preotesti. Harul nu va da autoritatea lui "sa taci ca asa spun eu", iar asemanarea cu parintele Cleopa e departe de a fi potrivita. Parintele sfatuia (in maniera sa dura in general) pe cei care veneau la el, nu umbla prin orase (pe bloguri) sa caute oameni a caror viata era indoielnica dpdv moral, pt. a-i mustra. Ironia si lipsa de bun simt iese din toate mesajele pe care le-ati postat (fara sa va fi cerut cineva parerea). In final ce va deranjeaza la Ecaterina (nu fiti ipocrit cand ii spuneti doamna scumpa, draga, ca nu va e nici draga nici scumpa) faptul ca are blog sau felul cum isi educa copiii? Nici una nici alta nu va priveste daca nu va place. Nu puteti sti cat timp petrece pe internet (cam cat timp ar avea cineva cu 5 copii, chiar si cand cei trei mai mari sunt la scoala), suntem toti useri activi de net deci cred ca nu are rostul sa aruncam unul in altul cu noroi. Cine nu e pe net nu scrie nici aici.
    Atat timp cat nu va semnati toate mesajele nu ne puteti condamna ca va atribuim si unele care nu va apartin, mai ales ca in general cele sub anonimat au fost scrise aici intr-o maniera dezordonata.

    ReplyDelete
  58. Pt Ramona 2, eu pana acum nu am auyit de asa cazuri...cu toate ca ani intregi fui pus intr+o anumita functie si umblai toata tara asta in lung si in lat la parohii...
    Fereasca Dumneyeu de o asa parohie!

    ReplyDelete
  59. Parinte Efrem, imi pare rau daca v-am jignit, dar va granbiti cu niste afirmatii si va legati de niste clisee care nu sunt intotdeauna adevarate. Nu am dat nicio mita pentru a se preoti sotul meu si daca nu ma credeti nu ma intereseaza pentru ca ma intereseaza doar raspunsul in fata Dreptului Judecator. Sotul meu a inceput sa construiasca biserica doar cu binecuvantarea de la ierarhul nostru si cu promisiunea ca va fi preotit candva. A durat aproape un an de la inceperea constructiei pana la preotirea lui si a colegului sau. Auzeam si eu de sume vehiculate pentru a fi preotit si le credeam, insa incep sa ma indoiesc serios de cand cu ultimele experiente(in oras la noi au fost in ultimii ani preotiti 5 preoti despre care stiu sigur ca nu au dat nimic). Cred ca trebuie sa iti pui si nadejdea in Dumnezeu inainte sa te apuci sa arunci cu banii pe la consilierii episcopului. Dar nu cred ca trebuie sa ma apuc sa justific nimic pentru ca eu stiu care este adevarul si ce cred ceilalti e problema lor. Nici macar nu am tinut sa fie preot in oras, dar asa a randuit Dumnezeu, sa fie nevoie de ridicarea unor biserici in acest oras (dupa ce au inceput construirea la aceasta, inca doua biserici au inceput sa fie ridicate pentru ca era nevoie tinand cont de numarul de locuitori). Daca stau sa ma gandesc, satul in care locuim este mult mai evlavios si prezenta la biserica este mult mai mare, asa ca daca ne gandeam la bani, in niciun caz nu doream orasul, insa nu aceasta a fost preocuparea. Sunteti preot si cred ca nu e nevoie sa va explic de salariul unui preot incepator si despre faptul ca in oras nu exista contributii si altele din care sa iti completezi salariul si nu intentionez sa ma vait, dar in comentariul de mai sus ati insinuat niste lucruri legate de bani destul de deranjante.
    Daca spuneti ca stiti ce stiti despre Ecaterina, nu este problema mea, dar poate ar trebuie sa ii spuneti personal, pe email, nu sa asistam cu totii la aceste discutii.

    ReplyDelete
  60. Eu nu vreau sa mai continuam polemica asta ca si cum am fi din tabere diferite si nu am fi cu totii crestini care doresc mantuirea. Nu mi se pare nimic grav in faptul ca nu locuim in parohie atata vreme cat sotul meu este mereu disponibili pentru cei de acolo si cat este mai mult la biserica decat acasa. Nu mai este ca inainte, sa fie doar un preot in sat si daca lipseste el omul sa nu aiba la cine apela. Daca prin absurd, nu il gaseste cineva in vreo situatie urgenta, are inca doi colegi de parohie care pot fi gasiti, plus inca 14 preoti in oras. Macar de ar fi oamenii asa de constiinciosi incat sa aiba nevoie non- stop de preot.
    Pana la urma, fiecare trebuie sa ne raportam la sfatul duhovnicului.
    Parinte Efrem, inchei aceasta discutie contradictorie cu versurile celor de la PAsarea Colibri: "Dati-mi toti cate-o aripa
    Si sa fim pe lume frati".

    ReplyDelete
  61. :Diana, aveti atentie la copil! Cu respect,Pr Efrem, SJ"
    Tot cu respect, v-as ruga sa fiti mai explicit! La care dintre cei trei va referiti? Ce ati vrut sa spuneti?

    ReplyDelete
  62. Dupa cum a spus si Diana, cel mai bine ar fi sa nu continuam polemica asta pentru ca foarte multi oameni intra pe acest blog pentru a se folosi sufleteste si aceste comentarii in contradictoriu nu cred ca pot folosi pe cineva. Plus ca s-a deviat foarte mult de la subiectul initial.
    Pentru Pr Efrem: dupa cum folositi perfectul simplu, presupun ca sunteti din Oltenia. Nu stiu in ce masura ati colindat tara, dar va pot asigura ca in Ardeal, sunt zone intregi unde nu a existat traditia construirii unei case parohiale. Nu cred ca are rost sa dau nume de sate pentru ca nu vreau sa smintesc pe cineva. Iar parohii cum am enumerat mai sus chiar exista si din nefericire, destul de multe (cel putin in zona in care eu locuiesc).
    Cu astea inchei si nu o sa mai postez comentarii. Sa ma iertati daca am suparat pe cineva prin cele ce am scris.

    ReplyDelete
  63. Doamna Ecaterina, va multumim pt blog! Asteptam cu drag o noua postare...
    Sper sa nu fiu prea indiscreta...dar dupa un anumit nr de copii, tot trebuie sa te opresti la un nr, ferirea de facut copii e pacat...nici nu mai stii cum sa faci. Astept o parere. iulia magnea, tg jiu

    ReplyDelete
  64. i rog fierbinte pe părinţi să aibă grijă de copiii lor. Ştiu că avem multe familii adevărate, cu părinţi iubitori şi copii cuminţi. Dar tocmai de aceea vă rog şi vă îndemn, părinţilor, să fiţi veghetori, ca nu cumva copiii voştri să încapă pe mâna celor ce-i strică, sau să aibă la îndemână ceva ce le poate întina fiinţa. Nu-i lăsaţi doar pe seama şcolii, căci într-o şcoală pot exista programe perverse sau o directoare care, în schimbul câtorva cadouri ieftine, le permite traficanţilor să-şi etaleze scârboasele mărfuri în văzul copiilor. Ajutaţi-vă odraslele să înveţe cu drag şi să se poarte frumos! Oferiţi-le pruncilor voştri mai puţin televizor şi mai multă lectură: din cărţile frumoase şi pe cât se poate, pagini alese din Sfintele Scripturi... Faceţi din Fiul Mariei un prieten al copiilor voştri; şi fiţi siguri că Pruncul Iisus vă va surâde din iesle, iar Copilul Iisus va merge spre Nazaret ţinându-vă de mână...”
    ÎPS Bartolomeu Anania

    ReplyDelete
  65. Doamna, daca nu mai postati nimic, inseamna ca chosr pana si dvs ii dati dreptate acelui domn ce yice ca e pr efrem...sincer, altceva nu am ce intelege decat asta!
    Asa ca, va rog sa ne postati din gandurile dvs, va citim cu drag!Dionisie Paim, Tg mures, Str.Cutezantei nr 24

    ReplyDelete