Saturday, June 18, 2011

Lipii

          În ultima vreme am tot făcut lipii ca să nu mai folosesc cuptorul pe căldura asta. Spre deosebire de pâinea la cuptor, pe care o verifici doar din când în când, lângă tigaia cu lipii trebuie să fii prezentă mereu, ca la clătite, ca să nu se ardă. Sunt însă apreciate de copii mult mai mult decât pâinea clasică în tavă.
 Free images from acobox.com

         La început le făceam simple, din aluat obişnuit de pâine, dar se întăreau prea repede. Am descoperit că dacă pun şi ulei sunt mai pufoase, se păstrează mai mult timp fragede şi, evident, sunt mai consistente. Trebuie întinse în foaie subire, cam de 0.5 cm. Când sunt coapte sunt mai uşoare la mână şi sună a gol când le întoarcem cu tigaia. Cele care sunt lăsate la crescut pe masă mai mult se fac la fel (nu chiar aşa de subţiri) ca lipiile pentru shaorma: au la mijloc o cavitate pe care o putem umple cu diverse salate, sosuri sau resturi de friptură.
       Dacă vom merge la mare, voi lua cu mine făină şi ulei de acasă, pentru că în Grecia pâinea de la supermarket este scumpă, fără gust şi plină de chimicale.
        Ingrediente:
 • 300 ml apă
 • 200 ml ulei
 • 1 kg făină
 • 1 cub de drojdie
 • 1 linguriţă de sare

2 comments:

 1. Pai de ce cumperi paine de la supermarket si nu de la cuptoarele de paine?
  In nici un caz nu este mai scumpa decat trebuie(pentru ca in Grecia pretul painii este inca in controlul statului si nu poate pune cuptorul cat vrea peste, este adevarat, nu pentru mult timp se pare va mai fi asa ) , fara gust sigur nu este pentru ca in cuptoarele de aici se face inca painea in mod clasic nu asa cum am vazut eu in Bucuresti la turcii ce au cumparat toate cuptoarele din zona mamei mele de exemplu si nici plina de chimicale nu este pentru ca nu se pun mult intalnitii afanatori ce in painea romano -turceasca sunt la mare pret.

  Este posibil ca tu personal sa fi cumparat paine de la vreun supermarket si sa fi fost asa cum spui, insa in mod sigur afirmatia nu poate fi generalizata.
  Majoritatea supermarketurilor in zona de Nord cel putin aduc paine de la cuptoare in fiecare dimineata. Inclusiv Lidl ce in primii ani avea la vanzare doar produse nemtesti , acum mancarea o are in mare proportie greceasca , inclusiv painea. Si e buna.
  Oricum, pentru consum zilnic o saptamana continuu de exemplu, lipiile astea facute in tigaie nu sunt o buna varianta pentru alimentatia copilului la 35 de grade cat avem in momentul asta in Grecia. Mult mai sanatoasa este painea de cuptor .
  Un concediu placut va doresc.

  ReplyDelete
 2. Multumesc de informatii! Voi petrece mai puţin timp gătind :)
  P.S. Lipiile în tigaie nu sunt prăjite în ulei. Sunt o variantă adaptată la aragaz a lipiilor ţărăneşti făcute pe plita de la sobă.

  ReplyDelete