Wednesday, March 26, 2014

Sugestii de mancaruri...

...super simple de post ( cand e dezlegare e mai simplu) care nu solicita nasul gravidelor si nici nu le tin mult in picioare. Cum pentru mine trigger-ul vomelor este mai ales ceapa preparata termic, secretul e sa alternez retete fara ceapa:

  • cartofi copti la cuptor/ piure
  • mei / hrisca - fierte
  • amestec mexican de legume congelate (sau doar mazare +porumb)
  • supa de linte (leguminoasele le pun obligatoriu la inmuiat cateva ore sau zile inainte)
  • iahnie de fasole (eu o fac fara sosul acela cu ceapa si fara usturoi, ci pun in ea putina ceapa cruda)
  • pasta de naut sau bobite de naut fierte si apoi sarate si prajite fara ulei
  • ciupercile se mai gatesc rapid, dar miros nesuferit
  • salata de frunze verzi (spanac, urzici sau salata verde+ulei +bulion sau lamaie)
  • varza murata (nici n-o mai fac salata, o tai mare si o rontaim asa; nu cred ca e rau sa ne punem putin dintisorii la treaba)
  • salata de sfecla rosie coapta
  • masline negre/ verzi
  • o data in postul asta am facut paste cu bulion si cu soia granule (desi n-o recomand fiindca e ultra-procesata) 
  • pastele pot fi preparate si ca desert cu nuca macinata si miere
  • paine + miere / magiun 
  • anul acesta n-am avut zacusca deloc, dar alte dati zacusca m-a salvat la masa de seara
  • fructe
  • nuci / migdale / seminte de floarea soarelui crude si inmuiate in apa
  • uneori mai facem pop-corn sau mai mancam covrigi din aceia uscati
  • paine am reusit sa fac pana in prezent fiindca m-am incapatanat si am framantat inclusiv stand turceste in pat
  • tot zacand mai curat legume pentru alte mancaruri (de ex pentru ciorba de peste de ieri pe care am preparat-o in duet cu sotul), spal verdeturi sau cartofi in coaja, aleg fasole etc.
  • fiecare isi elaboreaza pana la urma propriile strategii de supravietuire atunci cand fizic este depasit de situatie si cred ca un schimb de experienta e intotdeauna binevenit.


3 comments:

  1. Ecaterina, zacusca nici eu nu am avut anu si am facut asa o oala normala, de ciorba, cu zacusca. Daca nu ar fi cazul sa cumpar legume aduse de prin alte tari nici nu m-as mai complica sa fac zacusca toamna... Reteta e asta http://www.lalena.ro/1154-reteta-Zacusca-de-dovleceivarianta-rapida-si-sanatoasa.html
    Vezi ca pe site are retete similare de zacusca de vinete si de ciuperci.
    Eu am facut mai simplu decat acolo, pt ca aveam gogosarii congelati si taiati bucati, am pus toate legumele intr-o oala la cuptor, cand s-au inmuiat bine am bagat blenderul in ele si apoi am mai lasat pe plita sa scada. Treaba cu blenderul a fost o greseala, s-a facut prea fina, am zis ca data viitoare le zdrobesc cu "aia" de facut pireu. Sau prin masina de tocat.. dar fiind fierbinte e mai greu si complica lucrurile.

    ReplyDelete
  2. Iti mai dau doua idei de retete foarte simple, fara ceapa:
    - Mancarica de fasole pastai (pastai congelate + [morcov + telina + ardei] taiate cubulete + feliute de usturoi + o lingura de ulei si apa sa le cuprinda si lasate la fiert pana se inmoaie toate; aproape de final se pune suc de rosii, iar la final se pune marar)
    - Orez arabesc cu legume (In cratita in care se va gati se incinge o lingura de ulei, apoi se pune o mana buna de fidea care se rumeneste repede - sa devina aurie, atentie sa nu se arda; se adauga: vreo 300gr orez, legume taiate cubulete (morcov, ardei), mazare, sare, apa si se lasa la fiert; cand e aproape gata, se da la o parte de pe foc, se acopera cratita si se lasa orezul sa absoarba restul de apa - cam 15 min. Orezul acesta nu seamana cu pilaful (nu se pune suc de rosii!), dar e gustos)

    ReplyDelete
  3. simplu si bun de post- pilaf cu prune uscate/afumate sau mancarica de prune afumate.

    ReplyDelete