Am anumite rezerve despre ceea ce spune domnul dr. Cristian Andrei. Din punctul meu de vedere se refera doar la o parte dintre barbati (probabil o parte majoritara). Dar nu sunt toti asa si nici nu sunt de acord ca intotdeauna dragostea barbatului este o frustrare ... Posibil sa fie asa pentru multi, dar sigur nu pentru toti. Sau poate daca ne referim doar la relatiile generale dintre barbati si femei, excluzandu-l pe Dumnezeu din ecuatie, uitand ca Dumnezeu este centrul vietii noastre si al relatiei noastre de casatorie, atunci da, am putea spune ca dr. Andrei are dreptate si ca "barbatii sunt asa", iar "femaile sunt asa". Intre un barbat si o femeie care au o relatie romantica, care se vor casatori, e bine sa fie in primul rand o prietenie adevarata in ciuda faptului ca ei sunt atat de diferiti prin natura lor (barbatul e rational, iar femeia este condusa de emotional, iar asta e ceva ce nu pot schimba pentru ca asa ne-a creat Dumnezeu si suntem complementari). M-am tot intrebat care ar fi cele mai potrivite sfaturi pe care sa-l dam copiilor despre relatii si am ajuns la concluzia ca acestea ar fi: 1. Sa nu-L uite pe Dumnezeu, El este centrul vietii noastre si, implicit, al casatoriei noastre. 2. Cei doi soti sa simta ca-si sunt reciproc cei mai buni prieteni, sa-si impartaseasca reciproc ganduri, intrebari, temeri, secrete, sa nu le fie rusine niciunuia sa planga in fata celuilalt atunci cand se intampla ceva, sa nu-l vorbeasca de rau niciodata pe celalalt in fata rudelor/prietenilor, sa poata avea curaj in intimitatea lor sa spuna lucrurilor pe nume atunci cand e ceva in neregula si sa caute impreuna solutii, sa se protejeze unul pe altul de cei din exterior care intervin. Exact asa cum facem cu un prieten adevarat. Pe scurt, intre ei sa fie intai o prietenie adevarata, impartasita care sa devina tot mai adanca pe masura ce trece timpul. Iar peste aceasta prietenie curata si profunda se adauga apoi iubirea romantica si toate celelalte simtaminte si trairi. Nu este usor, dar este posibil, in ciuda faptului ca unul e rational, iar altul emotional. Pr. prof. dr. Ioan C. Teșu are cateva articole in care vorbeste despre prietenia adevarata ca baza pentru o relatie de iubire.
Am anumite rezerve despre ceea ce spune domnul dr. Cristian Andrei. Din punctul meu de vedere se refera doar la o parte dintre barbati (probabil o parte majoritara). Dar nu sunt toti asa si nici nu sunt de acord ca intotdeauna dragostea barbatului este o frustrare ... Posibil sa fie asa pentru multi, dar sigur nu pentru toti.
ReplyDeleteSau poate daca ne referim doar la relatiile generale dintre barbati si femei, excluzandu-l pe Dumnezeu din ecuatie, uitand ca Dumnezeu este centrul vietii noastre si al relatiei noastre de casatorie, atunci da, am putea spune ca dr. Andrei are dreptate si ca "barbatii sunt asa", iar "femaile sunt asa".
Intre un barbat si o femeie care au o relatie romantica, care se vor casatori, e bine sa fie in primul rand o prietenie adevarata in ciuda faptului ca ei sunt atat de diferiti prin natura lor (barbatul e rational, iar femeia este condusa de emotional, iar asta e ceva ce nu pot schimba pentru ca asa ne-a creat Dumnezeu si suntem complementari).
M-am tot intrebat care ar fi cele mai potrivite sfaturi pe care sa-l dam copiilor despre relatii si am ajuns la concluzia ca acestea ar fi:
1. Sa nu-L uite pe Dumnezeu, El este centrul vietii noastre si, implicit, al casatoriei noastre.
2. Cei doi soti sa simta ca-si sunt reciproc cei mai buni prieteni, sa-si impartaseasca reciproc ganduri, intrebari, temeri, secrete, sa nu le fie rusine niciunuia sa planga in fata celuilalt atunci cand se intampla ceva, sa nu-l vorbeasca de rau niciodata pe celalalt in fata rudelor/prietenilor, sa poata avea curaj in intimitatea lor sa spuna lucrurilor pe nume atunci cand e ceva in neregula si sa caute impreuna solutii, sa se protejeze unul pe altul de cei din exterior care intervin. Exact asa cum facem cu un prieten adevarat. Pe scurt, intre ei sa fie intai o prietenie adevarata, impartasita care sa devina tot mai adanca pe masura ce trece timpul.
Iar peste aceasta prietenie curata si profunda se adauga apoi iubirea romantica si toate celelalte simtaminte si trairi.
Nu este usor, dar este posibil, in ciuda faptului ca unul e rational, iar altul emotional.
Pr. prof. dr. Ioan C. Teșu are cateva articole in care vorbeste despre prietenia adevarata ca baza pentru o relatie de iubire.
Si eu am rezerve. Tipul nu vorbeste din perspectiva religioasa, clar.
ReplyDeleteTotusi, sunt perspective despre firea cazuta a omului, pe care o regasim in procent mai mic sau mai mare si la cei care Il cauta pe Dumnezeu.
ReplyDelete