Saturday, October 2, 2021

Nu cred...

... ca este placuta dezbinarea ce se face in ultimul timp între fratii de aceeasi credinta pe tema vaccinului si a protestului impotriva restrictiilor incorecte impuse de guverm. Un cuvant al Scripturii care cred ca pune in lumina adevarului situatia este:

Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.( Romani, 14, 3)

In fond fiecare trebuie sa lase loc intelegerii ca nu toti suntem chemati launtric la aceeasi lucrare si nu e nimanui de folos nici blamarea, nici hartuirea verbala, nici alta forma de constrangere.

La urma urmei nimeni dintre noi, cei de jos, nu a facut personal (nemijlocit) vreun studiu pe vaccin, ci fiecare alege din multitudinea de informatii disponibile pe cele pe care le considera credibile, deci in ultima instanta suntem subiectivi si vorbim din auzite.  Si eu am indoielile si retinerile mele fata de ceea ce se intampla, dar nu as merge atat de departe incat sa ma scarbesc de cineva care nu imi impartaseste opiniile, sa il declar ratacit si sa rup comuniunea cu el ca si cu un "pagan si vames". Sa nu fie! 

3 comments:

  1. Aveți dreptate! Sa nu cădem în alte chestii, cum am mai auzit..gen " acest vaccin e pecetluirea..”
    Fiecare e liber să îl facă sau nu.
    Dar mă întreb eu, oare nu acest lucru se vrea? Dezbinare între oameni?

    ReplyDelete
  2. Așa e. Eu nu urmăresc știrile și nu am rețele de socializare. Însă observ in jurul meu ce se întâmplă. Cred că problema e că suntem exagerat de atașați de propria opinie. Puțin spre deloc deschiși spre a altora. De aceea discuțiile nu sunt discuții. Toți vorbesc, nimeni nu asculta și nici nu își pune careva problema ca, în urma discuțiilor, sa învețe ceva de la celalalt. Sau să-și schimbe punctul de vedere. Nu am auzit un "Ai dreptate. Nu m-am gândit la asta. M-am răzgândit" in ultimii 15 ani. Cel puțin. :)
    Sf Siluan are un cuvânt f frumos, deși mai puțin celebru decât cel pentru care e cunoscut: "Mare singura este smerenia."

    ReplyDelete
  3. Sa ma iertati, dar ce legatura are vaccinarea cu smerenia? Vaccinarea, prin extensie prevenirea bolilor transmisibile e o problema de sanatate publica. De asemenea, pentru toti cei ce traim in comunitate si nu in varful muntelui, o anumita disciplina cetateneasca ar trebui sa faca parte din educatia de baza. Cine are caderea sa-si dea cu parerea referitor la cat de bune sau rele sunt masurile de preventie a bolilor? Pe baza a ce? A postarilor de pe face-book? A unor jumatati de adevaruri tendentioase si manipulatoare, a unor fraze sau discursuri scoase din context distribuite pe whapp sau vehiculate pe youtube? Sa nu ne amagim, fake news-ul este un fenomen real, exista grupuri care urmaresc modificarea intereselor si a reactiilor maselor in scop propriu, sau hackeri platiti pentru asta. Primesc zilnic fel si fel de "pareri" ale unor asa zisi "specialisti" de prin strainataturi si am avut curiozitatea sa caut numele, functia si universitatile lor, unde se presupunea ca activeaza. Cati "doctori" cu doctoratul in stiinta materialelor, in protectia mediului sau mai stiu eu ce am gasit! Jumatati de adevaruri, dupa cum spuneam. Doctor, dar nu medic, afirma ca vaccinul e periculos, dar e cel din anii 80 din SUA, impotriva unor alte boli, evident. Sunt uimita cate persoane ar fi dispuse sa ia antiviralul tableta vehiculat a fi scos in curand pe piata numai pt a nu se vaccina cu vaccinul modificator al ADN-ului uman! Si asta fara sa cerceteze ca fata de acel antiviral exista serioase retineri in lumea medicala, pt ca el se substituie unei "caramizi" din structura ADN, "inseland" ADN polimeraza, ulterior putand provoca mutatii reale. Din pacate, tara asta e plina de experti in de toate si in nimic...

    ReplyDelete