Thursday, September 23, 2021

La iesirea...

... de la ore a copiilor mici parintii se strang si ei in jurul doamnei sa mai primeasca indicatii si informatii noi pentru si despre proaspetii scolarei. Daca duc de atatia ani copii la scoala nu am putut sa nu remarc printre altele si o  tipologie interesanta de parinti (dincolo de diferentierile date de statutul social, economic sau intelectual al acestora). Este vorba de cei care se comporta ca si cand copilul lor este singurul elev al clasei sau, in orice caz, singurul elev semnificativ, restul fiind o umplutura amorfa de anonimi pana la numarul maxim permis de inspectorat.

Cand copiii se indreapta catre iesirea din curtea scolii, ei se aseaza fix in poarta, flutura din maini si striga la ai lor de departe, ignorand incercarile portarului de a mentine ordinea si obturand iesirea altor elevi pe poarta. 

Daca toti parintii se incadreaza intr-un cerc, de bun simt pentru o comunicare in grup, ei sunt cei care se posteaza (indiferent de gabarit) fix in fata doamnei si foarte aproape de ea, sfidand turma de loseri care incearca sa mai zareasca ceva din invatatoare si sa stabileasca un contact vizual cu ea, macar ca sa ii dea de inteles ca au preluat copilul. 

Nu asteapta sa termine bine ce are doamna de zis, ca incep sa ceara lamuriri doar pentru ei, dar in plen. Daca sunt mai mult de unul pe clasa, se acopera in mod penibil unii pe altii cand vorbesc. Nu se sfiesc sa intrebe despre cum s-au comportat propriii copii sau sa povesteasca diverse despre ei, de parca toti am fi interesati sa auzim chestiuni care nu ne privesc si am avea tot timpul din lume. 

Daca invatatoarea e o fire mai delicata si nu reuseste sa modereze eficient intalnirile cu parintii, cred ca li se poate atrage atentia in mod respectuos de catre oricine. Cu siguranta va fi nevoie sa li se aminteasca bunele maniere in mod repetat si de catre mai multi, dar merita, avand in vedere ca veti fi "colegi" vreo 8 ani si nu vreti sa stiti cum evolueaza acestia necenzurati la sedintele cu parintii, in excursii, la serbari, la concursuri, la rezolvarea micilor incidente intre copii. 

1 comment: