Tuesday, December 1, 2020

Crestinii...

...adevarati sunt oameni in cautarea unei  imparatii care nu este din lumea aceasta, oameni care iubesc si pretuiesc in primul rand cele duhovnicesti si pentru care porunca iubirii evanghelice este modelatoarea relatiilor interumane. 

Bineinteles, ei nu se inchipuie ca sunt ingeri in trup si nu sunt atat de rupti de realitate incat sa creada ca totul se savarseste din rugaciune, direct de la Dumnezeu. Poarta de grija cu responsabilitate de cele materiale, isi cunosc propriile limitari venite din partea trupului si nu le neaga cu ipocrizie. Atat doar, ca ei supun cele trupesti celor duhovnicesti, taind deliberat orice lucru simtit care le aduce vatamare sufleteasca.

Cunoscand toate acestea, se poate imtelege de ce pentru ei nu au sens casatoriile de proba sau divorturile frivole pentru vreo "frumuseste straina". Cei mai imbunatatiti, care au lucrarea launtrica a atentiei la miscarile inimii, vegheaza chiar si asupra gandurilor (antrenandu-se inca dinainte de a fi casatoriti si continuand apoi toata viata) ca nimic intinat sa nu le patrunda in suflet si sa strice legatura scumpa a dragostei, cea intarita de Insusi Domnul in taina cununiei.



4 comments:

  1. Poate... pentru idealiștii care trăiesc în bula lor de visare (femei, cu precădere). Nu cunosc personal niciun creștin îmbunătățit, din păcate. Sunteți privilegiată că puteți vorbi despre aceștia, în cunoștință de cauză.
    În realitatea cotidiană ispita lovește în cele mai principiale convingeri ale creștinilor (bărbați, cu precădere) și fidelitatea începe să țină cont de foarte multe chestiuni neimaginate înainte (de femei), și mai ales de cea a prestației erotice, care de cele mai multe ori provoacă infidelitatea prin absența/nemanifestarea sa.
    Până și părintele Cleopa, judecat ca fiind habotnic, exemplifică această idee.

    ReplyDelete
  2. Acum, depinde cum s-a prezentat si ce a cautat fiecare inainte de casatorie. Macar daca oamenii ar fi sinceri, onesti cu ei insisi, dar si cu celalalt in expunerea asteptarilor pe care le au in casnicie, ar fi mai multa compatibilitate in cupluri.
    Nu i-as numi idealisti. Exista si termenul de sapiosexual, care defineste o categorie de oameni nu foarte pretentiosi strict carnal (care nu "tusesc" daca li s-a ingrasat nevasta, de exemplu)

    ReplyDelete
  3. Din câte știu, sapiosexualii sunt excitați de inteligență, dar scopul atracției lor către persoanele inteligente este tot unul carnal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, dar ei nu pun standarde fizice inalte partenerilor. Fireste, este un termen lumesc si nu cuprinde in el complexitatea virtutilor la care tind crestinii.

      Delete