Sunday, November 29, 2020

Frig...

... ca in bisericile de la tara cu preoti prea saraci sau prea zgarciti ca sa faca focul pe vreme rece cred ca numai lucratorii la depozitele frigorifice mai indura, desi acestia din urma nu au obligatia de a sta cu capul descoperit si a canta in hala.

In biserica ar trebui sa fie cald si bine. Unii preoti ar trebui sa fie ajutati in acest sens, iar altii ar trebui pur si simplu controlati ca sa faca asta. 

12 comments:

  1. Întru totul de acord! Mai ales că trăiesc pe pielea mea lucrul ăsta de când eram mică. Atunci era altceva totuși, singura sursă de încălzire fiind o sobă mult prea mică pentru dimensiunile bisericii. Dar acum, când biserica are centrală pe gaze, iar părintele o ține pe un minimum la care oamenii să nu înghețe, mi se pare chiar un păcat. Și la asta se mai adaugă ceva la fel de rău: chiar în mijlocul iernii fiind, Utrenia începe la ora 7, iar dacă ajungi la ora 9 și nu a fost încă Tatăl nostru, te poți considera norocos. Vă dați seama că nu de multe ori ni se întâmplă să mai prindem doar împărtășitul cu copiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te cred. De ce nu vorbiti cu el? Daca nu intelege, ar trebui incercata o solutie cu superiorii lui. Mersul la biserica nu trebuie sa chinuie pe nimeni.

      Delete
    2. Am încercat. Situația este foarte delicată, pentru că cel de-al doilea preot din parohie este chiar tatăl meu. De 17 ani se luptă cu asta, dar părintele paroh nu vrea să audă de asemenea schimbări.

      Delete
    3. Ceva totuși nu înțeleg, o parohie care își permite să plătească salariile pentru 2 preoți, dar nu are bani să încălzească biserica...?!

      Delete
    4. Dupa cum pui problema, nu esti in tema cu multe realitati ale vietii in parohiile sarace. Nici eu nu am experimentat aceasta situatie, dar o cunosc din relatarile altora pe care ii cred sinceri.

      Delete
  2. Poate sunt mici veniturile si nu-si permit sa plătească...nu-i ușor la țară. Sunt multe situații în care nu sunt bani nici pentru salarii si preoții nu sunt ieromonahi, ci au soție și copii....E greu, nu-i de judecat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cui te adresezi? Cine judeca pe cine? Daca citesti cu atentie observi ca am atins si aceasta posibila explicatie si am sugerat sa fie ajutati cei care sunt saraci.

      Delete
    2. De câte ori aud "parohie săracă și nu are bani nici pt salariul preotului, etc...." mă gândesc totuși, dacă nu sunt bani, nu sunt așa multe servicii religioase, poate are mai mult timp părintele. Poate se organizează cumva să lucreze pământul, să obțină niște subvenții, să strângă niște fonduri, să atragă niște sponsorizari, să lucreze de acasă ceva pe internet, să organizeze niște evenimente, pelerinaje, etc. Întotdeauna se găsesc soluții.

      Delete
  3. Replies
    1. De catre oricine poate si vrea ☺️. Preotul poate incerca sa ceara ajutor cui crede de cuviinta. Oamenii mai instariti se pot gandi sa faca o donatie pentru ca fratii lor sa nu mai stea in frig in biserica. Se gasesc solutii, exista retele de socializare.

      Delete
  4. Ce faină remarcă!
    din fericire, nu am mai indurat de multă vreme frig în biserică și sper nici să nu se întâmple curând.

    ReplyDelete