Saturday, January 6, 2018

Frici feministe

  • In esenta toate vizeaza supunerea femeii catre barbat, care este marea piatra de poticnire a femeilor care vor sa fie libere in casnicie
  • Sotul se va manifesta printr-un control excesiv si va vrea sa iti dicteze ce culoare de sosete sa iti cumperi, ce sa mananci, sau cand sa vorbesti
  • Poate va intentiona chiar sa iti dirijeze preferintele, opiniile si simtul estetic
  • Barbatul va vrea sa administreze si ultimul leu si nu vei putea cumpara nici telina daca nu iti da voie. In schimb, el va putea jongla cu banii dupa bunul plac, facand toate imprudentele, fara sa tina seama de sfatul tau
  • Te va tine inchisa in casa, la coada tigaii, in vreme ce el se va plimba si va iesi cu prieteni dupa bunul plac
  • Cu siguranta iti va turna multi copii, dupa care se va arata nemultumit de felul in care arati precum si de faptul ca nu mai ai energie ca sa ii acorzi atentie lui
  • Te va trata ca pe o sclava: stand in varful patului la filme, pe forumuri sau facebook, te va lasa pe tine sa faci toata munca de jos care tine de gospodarie si, bineinteles, de cresterea copiilor
  • Nu numai atat, dar se prea poate sa nu vrea sa misti in front nici in fata socrilor sau a altor rude/prieteni de-ai domniei sale
  • Nu vei avea dreptul de a-ti educa proprii copii asa cum crezi ca e bine, daca el va avea o viziune diferita asupra subiectului
  • Daca e gelos, iti va pune restrictii pana la absurd in relatiile cu ceilalti
  • Daca e libertin, va flirta dupa bunul plac si tu va trebui sa suporti toate cu zambetul pe buze
  • Oricum, prietenii de familie ii va tria el si vei suferi, fiindca nu iti place genul de persoane cu care se inconjoara
  • Daca e sofer imprudent, nu vei avea voie sa comentezi felul in care conduce
  • In general, orice decizie proasta pe care o va lua va trebui acceptata fara cracnire
  • Doar tu trebuie sa iti ceri iertare si niciodata viceversa
  • Doar pentru el e permisa mania (cu urlete si spart obiecte) tu trebuie sa fii un monument de autocontrol
Vestea buna este ca rareori un barbat intruneste toate devierile comportamentale de mai sus, deci nu va trebui sa inghiti tot ce am enumerat. In plus, daca omul merge sincer pe calea credintei, cu siguranta nu va stagna in a te nedreptati. Privind din perspectiva autodesavarsirii, ai putea intrevedea in anumite fixisme ale sotului medicamente pentru patimile si neajunsurile tale sau canon pentru pacatele savarsite. Ceea ce nu este de folos pentru tine se vindeca in timp (indelungat 🤕) cu rugaciune si rabdare.
Ce e drept in toate acestea? Logica si pedagogia divina. Da jos jugul, si te vei departa de voia lui Dumnezeu...

18 comments:

  1. Da, femeia sa se supuna barbatului - doar DACA si barbatul implineste porunca de a o iubi pe femeie cum a iubit Hristos Biserica!
    Daca insa se comporta cum ai insirat tu aici, ori e un mitocan fara scoala ori n-o iubeste deloc!
    In Noul Testament nimic nu e nedrept, abuziv, de fapt totul se circumscrie poruncii iubirii. Daca lucrurile nu se inteleg asa, cum se intampla de multe ori la tara, in mediile lipsite de cultura, atunci se petrec cele enumerate de tine, dar credinta nu mai este o credinta reala, ci un amestec de superstitii, obiceiuri, credinte mai mult sau mai putin ortodoxe. Si aici nu e nicio logica sau pedagogie divina, e doar nesimtire, proasta crestere, lipsa de educatie si iubire.

    ReplyDelete
  2. Sf Ian Gura de Aur e de alta parere: sa nu te indreptatesti pe tine ca nu iti faci partea cuvenita de ascultare, aducand drept argument ca nici el nu implineste cele ale lui. Vorbeste atat de clar, dar iubirea de sine nu poate conexista cu dragostea care nu cauta ale sale.

    ReplyDelete
  3. Mergand pe linia gandirii tale, ce nu e abuziv in invitatia de a da si camasa celui care ti.a luat haina?! Logic ar fi sa ti.o dea inapoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecaterina, sa-ti dai si camasa este iubire, nu abuz! Ma surprinde felul tau de-a vedea lucrurile. Cred ca ai ajuns la un grad mare de frustrare daca asa ai mers tu in viata.
      Daca ne indragostim de specimene care fac ce zici tu, au un asemenea comportament, e vina noastra! Si atunci da, n-avem decat sa ne caram crucea pe care singure ne-am luat-o, nu din voia lui Dumnezeu! Sf Ioan Gura de Aur vorbeste de cu totul altceva acolo, scoti din context si folosesti la modul extins si unde nu e cazul! E ca si cand mi-ai spune ca ascultarea de duhovnic e absoluta, chiar daca el te-ar pune sa te lepezi sau vreo erezie! Nu e nimic absolut pe lumea asta, mergem din greseala in greseala, dar intelegerea gresita a Poruncilor duce la ratare duhovniceasca! Una e sa suporti devieri comportamentale datorate unui accident vascular cerebral, de exemplu, si atunci da, ai plata, alta e sa n-ai discernamant si sa te mariti cu un mitocan fiindca esti patimasa, din patima nu din iubire te mariti cu asa ceva! Genul tau de gandire a incurajat sute de ani un comportament infect si toxic in tara asta!Iarta-ma, dar nu esti martir daca esti prost! Desi...poate Dumnezeu sa faca si asta! Dar esti proasta daca te mariti cu unul care are un asemenea comportament! Si nu stiu unde ne-a indemnat Domnul sa fim prosti! Sper ca n-o sa-mi zici de "saraci cu duhul", care nu inseamna deloc prostie!
      Eu te imbratisez cu dragoste, n-ai idee cat de aproape iti sunt sufleteste!

      Delete
    2. Pai daca e vorba de iubire, iubire sa fie. Mitocanii nu trebuie si ei iubiti, rabdati?
      Eu nu am dat exemple de supunere cu pretul caderii in pacate sau erezii. Sa nu crezi ca nu am fost atenta la acest aspect.
      Cat despre felul patimas sau nu in care se marita femeile acestui neam, nu comentez. As spune ca e simplist sa concluzionezi ca au ce si.au luat. De exemplu multi devin alcoolici dupa ani de casatorie, unii chiar la pensie. Oamenii se schimba, si nu intotdeauna in bine. Nimeni nu traieste la 40 de ani exact cu ce si.a luat la 20.

      Delete
    3. Eu nu am mers asa in viata mea. Tocmai, ma simt prost ca am rabdat mult prea putin si am avut parte de mult confort si multa libertate in casnicie.
      Am insa cunostinte cu care mai vorbesc din cand in cand si ma sperii cand aflu ce restrictii au.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Mai bine e sa nu presupui si sa nu dai sfaturi din moment ce n-ai fost efectiv in situatia acelor cunostinte ai caror soti se comporta asa de nepotrivit cu ele. Sa dam sfaturi numai pentru situatiile prin care am trecut si stim cu adevarat ce inseamna.
      Sotiile bune care indura in tacere si cu dragoste se vor sfinti, dar nu poti sa simti cata durere au in suflet, cat de greu le este.
      Cred ca oamenii care se schimba radical dupa 10-20 de ani de casatorie sau care devin alcoolici sunt cei care au acumulat prea multe frustrari. Permanent trebuie sa avem grija unul de altul si sa fim atenti la orice mic semn care ne indica ca e ceva in neregula la celalalt, sa discutam, sa ne aflam vina (daca este), sa ne cerem reciproc iertare.

      Delete
    6. Vad in comentarii ca realitatea bisericii sperie. Am dat exemplul invataturilor sf Ioan Gura de Aur si mi s.a spus ca rup din context, fara ca persoana sa stie contextul (am facut niste screenshoturi pe care le-am pus intr-o postare cu acelasi titlu, in care gasesti si link la textul intreg). Parintele Paisie Aghioritul, pe care nu il putem invinui ca e anacronic, vine cu sfaturi in acelasi duh.

      http://www.cuvantul-ortodox.ro/cuviosul-paisie-aghioritul-invataturi-pentru-o-familie-armonioasa-ii-prin-rabdare-se-mentine-familia/

      Nu intelegeti gresit. Eu nu incurajez betia si bataile, nici mitocania si egoismul masculin. Spun doar ca daca pe parcursul casniciei apar astfel de probleme, solutia corecta e rabdarea, nu divortul de urgenta si nici certurile interminabile. Nu ma refer la cele care nu au alta varianta, care stau cu sotul in ura si dusmanie, ci la rabdarea in dragoste pentru numele Domnului. Acest tip de femei (si cunosc cateva cu o noblete interioara remarcabila) merita intr.adevar tot respectul.
      Daca cititi cu atentie ce am scris eu mai sus, nu este vorba de patimi urate ca betia, desfranarea, violenta care fac viata copiilor un iad. Nu le aduceti in discutie aici. Ce am enumerat eu duce la scandaluri doar daca femeia nu este indeajuns de supusa/tematoare fata de barbatul cu care, cu voia lui Dumnezeu, s-a maritat.
      Daca nu tolerezi pe mitocan, atunci ce solutie aplici? Divortul sau cearta? Nici una, nici cealalta nu sunt in duhul Bisericii.

      Nu va place parerea sfintilor parinti? Luati Scriptura, care indeamna la rabdarea nedreptatii chiar si fata de oranduirile omenesti, nu mai vorbesc de institutia casatoriei si de porunca "ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta". Cititi epistola catre Petru, capitolul 2. E rupta din context?

      Va spun ceva: cele care nu tolereaza mitocania au obiceiul de a rupe din context. Contextul crestinului priveste viata ca intreg, adica si sectiunea de dupa moarte, unde crestinul adevarat asteapta dreptatea lui Dumnezeu, ae asta el nu lupta omeneste, cu criterii lumesti egoiste.

      Delete
    7. Cred ca stiti ca Biserica ingaduie divortul in anumite situatii. Printre acestea in mod sigur nu se numara nici lenea sotului, nici megalomania lui, nici nepotrivirea in gusturi vestimentare cu sotia, nici sofatul sportiv. Nu veniti cu exemple extreme de batai cu pumnii aplicate gravidelor, Nu rupeti din context😃

      Delete
    8. Cred ca pur si simplu n-ai reusit sa ne transmiti mesajul tau asa cum l-ai avut tu in minte.
      Tin mult la sfaturile Cuviosului Parinte Paisie Aghioritul pe care le-am citit si recitit de multe ori si sunt de acord cu tot ce scrie la acel link pe care l-ai pus.
      Pe mine m-a deranjat titlul, "Frici feministe", asociat cu acele devieri comportamentale. Nu are legatura feminismul (si dorinta unor femei casatorite de a face orice doresc) cu mitocania unor barbati.
      Practic ai asociat doua extreme: feminismul si misoginismul. De asemenea, ai sugerat ca, din fericire, un barbat nu are, de obicei, toate acele atitudini injositoare (dar cateva, da?!). Bineinteles ca nu trebuie sa renuntam usor la casatorie, dar nu suntem in masura sa dam sfaturi generale acelor femei care sunt in situatii din acestea asa de dificile atunci cand noi avem in casa un sot bun si corect cu noi.
      Casatoria crestina e la mijloc, intre feminism si misoginism, din acest motiv nu mi-au placut sugestiile din postarea ta. Pentru ca jertfa in casatorie nu inseamna ca trebuie sa te injugi unui om abuziv. Daca el este abuziv si n-ai vazut asta inainte de casatorie, atunci vei avea mare plata de la Dumnezeu sa induri, sa-l iubesti asa cum este si sa te rogi pentru el. Dar sa nu vorbim despre situatii despre care nu stim exact ce inseamna pentru ca nu le-am trait, ci doar am auzit despre ele.

      Delete
    9. Doamna Ramona, am sters comentariul... l-am scris cu patima si m-am tulburat tare, chiar si peste noapte am visat ceva legat de ce am scris. Eu nu scosesem din context, era vorba de un alt exemplu dat de dvs.:
      http://raromecatona.blogspot.ro/2017/10/ce-rabda.html

      Am inteles ce ati zis, la lucrurile marunte sunt pentru rabdare, la lucrurile care incalca demnitatea umana si ii primejduieste si pe cei din jur, sunt pentru dreapta socoteala!

      Iertati!

      Delete
    10. Ba, sa stii ca mie imi plac foarte mult scrierile Sf Parinti, mi-a si fost reprosat lucrul asta! Dar chiar nu stiu in ce lucrare si ce Sfant Parinte ne-a sfatuit sa ne maritam cu mitocani!!! Sunt sigura ca daca vorbeam fata catre fata ne-am fi inteles, am fi fost de acord una cu alta, cred ca felul asta de-a comunica prin net lasa loc la neintelegeri.
      Maica Siluana are o vorba - zice ca la cununie spune se cununa robul lui Dumnezeu Ion cu roaba lui Dumnezeu Maria, nu robul lui Dumnezeu Ion cu Roaba lui Ion, Maria. In esenta despre asta e vorba. Libertatea pe care ti-a daruit-o Dumnezeu cand te-a adus pe lume nu ti-o poate lua nimeni. Dar te poti inrobi singura, prin decizile tale, iar aici sunt eu intr-adevar de parere ca ne trebuie cultura si educatie.
      Mitocanii - m-ai facut sa zambesc... - au si ei nevoia si poate si dreptul, nu stiu, sa fie iubiti! Dar...mai de la distanta, zic, sa nu-i luam chiar de soti, ce zici...! Cand esti nedreptatit astepti dreptatea lui Dumnezeu, da, dar cand te nedreptatesti singura, luandu-ti jug care nu e din voia lui Dumnezeu, ci din Ingaduinta Lui, tocmai fiindca ne-a dat libertatea, atunci n-ai ce sa mai astepti, a fost voia ta, suporti. Asa ca ce voiam sa spun si cred ca am si spus a fost sa deschidem bine ochii cand vrem sa ne maritam si daca suntem atat de avansate duhovniceste incat sa consideram ca mitocanii trebuie iubiti, s-o facem mai de la distanta, nu sa ni-i luam de soti!
      Degeaba esti ironica, din textul tau se intelege ca orice-ar face barbatul - te referi si la " flirtat", si la "spart obiecte", ceea ce de fapt te duce cu gandul la curvie si betie, sa fim seriosi - trebuie suportat cu supunere de femeie. As adauga, si de copii, ca in general familiile au copii. Vai de copiii care au asemenea tati. Dar cred ca si mitocanii au dreptul sa devina tati...
      In orice caz, Ecaterina, nu-i pot considera neaveniti pe parinti cum ar fi Arsenie Papacioc, Teofil Paraianu, mai tinerii Constantin Necula sau Ciprian Negreanu sau chiar Pr Calistrat din Moldova - si nu vreau sa ma lungesc ca oricum am facut-o excesiv... Ei nu propovaduiesc ce propovaduiesti tu.

      Delete
    11. E posibil. Adesea mi se intampla sa ma impiedic de bariera cuvantului, limitat ca expresie. Am suparat persoane dragi, fara nicio intentie, din cauza ca am vorbit prea scurt. 🙁
      Ma iertati si pe mine. Imi doresc sincer sa fie armonie in toate familiile si sa nu sufere nimeni. Acesta e adevaratul motiv pentru care punctez anumite lucruri negative pe care le percep in jurul meu.

      Delete
  4. Nu sunt de acord cu miscarea feminista, nici nu urmaresc libertatea in casatorie asa incat sa pot face orice vreau eu, sa-mi fac mereu voia. Dimpotriva, pe pielea mea am constatat ca de cate ori mi-am ascultat sotul, a fost bine, mult mai bine decat atunci cand am facut ce-am vrut eu. Nu stiu daca lucurile bune vin din ascultare sau daca barbatii au ceva in plus fata de noi (desi am observat ca ei au o claritate, o logica si o viziune in gandire mai mare decat a femeilor care iau decizii cu inima - ceea ce nu e rau pentru ratiunea si inima impreuna iau decizii in mod echilibrat, nici prea dure, nici prea impulsive), dar m-am convins pe deplin ca sotiile, intr-adevar, trebuie sa-si asculte sotii.

    Totusi, lucrurile enumerate de tine sunt la margine si-ar trebui sa fie exceptii. Sotii care se comporta asa nu-si iubesc deloc sotiile, nu sunt crestini adevarati. Femeia nu e o creatura inferioara lor de care ei sa poata dispune oricand, dupa chefuri, ca niste mici tirani. Femeile care indura asa ceva, insa, vor avea mare plata de la Dumnezeu pentru jertfa lor de a-si implini misiunea in liniste si cu dragoste si, prin rugaciune, isi pot schimba sotii. Sau, chiar si daca nu-i schimba, ele se apropie de martiraj.

    O casatorie crestina, adevarata, are la baza multa dragoste si prietenie adanca, iar sotii isi sunt prietenii cei mai buni. Sotul isi iubeste femeia ca pe ochii din cap (nu ca pe o posesie, ci ca pe o parte din el) si are grija de ea, iar femeia il asculta cu multa dragoste. Ca o paralela: sotul este staretul manastirii, iar sotia este calugarul ce face ascultare de staret.

    M-am gandit la niste cuvinte ale parintelui Arsenie Papacioc si-am cautat fragmentul:

    "Am cununat odată pe cineva, şi când am ajuns la rugăciunea aceea unde preotul spune: „iar femeia să asculte de bărbat”, toată lumea s-a uitat la mireasă şi mireasa a plecat capul.

    Mie nu mi-a convenit acest moment care a stăpânit ceremonia, pentru că fetiţa aceea a fost înjosită în cel mai mare moment din viaţa ei. Dar am tăcut până mi-a venit vremea la cuvânt, şi i-am spus: „Am constatat că lumea n-a fost atentă la cuvintele de mai înainte, care spuneau că bărbatul este dator să-şi iubească nevasta. Dragă mireasă, dacă nu te iubeşte, să nu-l asculți!”.

    Să nu ne jucăm cu cuvintele! Fata nu e numai o jucărie de pat sau o jucărie de bucătărie. Suntem plini de obligaţii, suntem plini de datorii. Prin urmare, trebuie să vezi într-o iubită de la început, când poţi să judeci - pentru că dacă te-ai îndrăgostit nu mai judeci - nişte lucruri pentru viitor, până la sfârşitul vieţii.

    Deci este dezavantajul celui care se îndrăgosteşte prost, care s-a îndrăgostit pentru că a văzut ceva superficial. El nu mai simte frumuseţea aceea grozavă a iubirii."

    ReplyDelete
  5. Tu ai descris un dezaxat nu un om normal. A il lasa sa isi bata joc de un semen chiar daca este vorba de propria sotie este strigator la cer.

    MariaM

    ReplyDelete
  6. Doamne binecuvinteaza l pe barbatul meu! ...nu stiu daca e la subiect, doar dupa simtire in duhul iubirii de vrajmasi, in duhul Sf. Siluan...nu i usor dar Domnul ne cere imposibilul

    ReplyDelete