Saturday, October 17, 2015

Pe sleau...

 ...am gasit exprimate la sf Vasile cel Mare motivele pentru care evit sa intinez mintea copiilor cu opere literare considerate a fi lecturi de referinta in mediile profane. Mai ales un copil nu poate citi detasat. Lectura are caracter formativ, de aceea beletristica cu subiect indoielnic dpv moral e cu atat mai nociva cu cat e citita la varste mai fragede.

"Nu vă aplecati sufletul îndată spre toti (scriitorii), ci, atunci când vă relatează fapte ori cuvinte ale bărbaților distinși să-i îndrăgim și să-i urmăm și, mai cu seamă, să încercăm să devenim cât mai asemenea lor, dar, cand se apropie prin imitare de nemernici, trebuie sa ne astupam urechile in privinta acestora, nu mai putin decat cum spun ei ca a facut-o Odiseu la cantecele sirenelor.

CACI OBISNUINTA CU CUVINTE RELE ESTE UN DRUM SPRE FAPTUIREA RAULUI. De aceea, de buna seama, sufletul trebuie pazit cu toata grija pentru ca nu cumva odata cu placerea cuvintelor,sa primim fara stire ceva din cele mai rele, precum cei care inghit otravurile amestecate cu miere.

Nu-i vom lauda desigur pe scriitorii care-i redau pe cei ce ocarasc, batjocoresc, fac dragoste, ori pe betivi si nici pe cei care definesc fericirea prin mese pline si cantari desfranate. In niciun caz nu vom acorda atentie celor care vorbesc despre zei, mei cu seama atunci cand vorbesc despre mai multi dintre ei si cand acestia se cearta. Caci la aceia neaparat fratele se ridica impotriva fratelui, parintii impotriva copiilor, iar acestia aduc impotriva parintilor razboi de nespus. Iar desfranarea zeilor, iubirile si impreunarile la vedere si mai cu seama pe cele ale lui Zeus, conducatorul si suveranul, cum spun ei, despre care s-ar rusina cineva sa vorbeasca pana si in legatura cu animalele, le vom lasa in seama celor de pe scena.

Acelasi lucruri am a le spune si despre istorici, mai cu seama atunci cand nascocesc pentru incantarea ascultatorilor. Nu vom imita nici arta de a minti a retorilor (ca unii ce am ales calea dreapta si adevarul vietii)" 

Citatul l-am luat din cartea lui Bastovoi "Sindromul cesafac" in care se regaseste la sfarsit cuvantul sf Vasile cel Mare catre tineri, despre cum se poate dobandi folos de pe urma literaturii grecesti.

29 comments:

  1. eu am citit foarte multa literatura cam pana in anul 2 de facultate, cand am inceput sa ma trezesc si sa realizez ca nu tot ce citesc imi hraneste mintea si mai ales duhul. De atunci am devenit foarte selectiva in lecturi.Observ ca fetele mele nu citesc literatura cu prea mare placere, prefera carti despre natura, animale, etc, asa ca mi-e destul de usor sa fac o selectie.Pentru scoala n-au avut nimic prea dubios de citit (deocamdata). Sa vedem ce va fi mai tarziu. Sper sa reusesc sa le deprind a fi selective in acest domeniu. Eu oricum nu mai pot citi fictiune de ani de zile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nu te supara , ce facultate ai terminat tu ?

      Delete
    2. psihologie. Are vreo relevanta in cadrul discutiei? :)

      Delete
  2. Buna ! Este prima data cand iti scriu, dar citesc cu placere, de ceva vreme blogul tau si-ti multumesc cu aceasta ocazie ca ne impartasesti si noua din experienta ta. Legat de subiect, daca nu cumva le-ai citit, iti recomand si "Biserica din casa" de Pr. Prof. Gleb Caleda, "Indrumarea vietii" de Dr. Fr.W. Forster si "Idolii vremurilor noastre" de Florin T. Roman. Abordeaza aceste subiecte si multe altele. Dumnezeu sa va daruiasca toate cele de folos!

    ReplyDelete
  3. In ultima perioada am redirectionat cititul complet catre educatie financiara. Si imi dau seama ca asta ar fi trebuit sa citesc pana la 18-20 ani.
    Recomand la toti parintii sa ofere cateva carti actuale de educatie financiara adolescentilor si tinerilor: cateva luni ajung pt o intelegere a banilor. Timpurile se schimba, iar scoala nu preda deloc: ma uit ca am colegi cu master in finante care sunt analfabeti financiar si cu credite si datorii si fara buget lunar si care nu se descurca si se bazeaza pe ajutorul de la parinti(parinti pensionari dar saracii cand isi vad copiiii la vale isi cauta inca un job sa...), si presiunea asta i-au imbolnavit fizic - nici postul nici rugaciunile nu reusesc sa le mai purifice pentru ca mintea le e obosita de presiunea deciziei si datoriilor.

    Pentru suflet, ramane restul timpului.
    Pt beletristica iar este suficient.

    Exista un avantaj al beletristicii: prezinta oameni diferiti, situatii diferite, incat cititorul incepe sa se intrebe: cum s-ar descurca in situatia respectiva? Ce e bun? Ce e rau?
    Eu nu mai am insa rabdare pentru beletristica - mi-a fost mai bine in tinereturi si facultate. Acum mai degraba citesc ceva istoric.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu m-as fi gandit la educatie financiara...Sugestii de lecturi adecvate adolescentilor pe tema asta?

      Delete
    2. Eu citesc la nivel post adolescentin, dar cartile nu sunt dificile asa ca le-as recomanda oricarui de dua 14-16 ani pana la 99 ani :)
      - Cartile lui Dave Ramsey si de ce nu, inregistrarile de la show-ul lui (sunt in engl https://www.daveramsey.com/show/archives)
      - Tatal bogat, Tatal sarac
      - Milionarul de langa noi

      Cand imi mai trece ceva prin cap, iti spun. le recomand sa fie cititie impreuna de mai multi din familie si de discutat (incurajeaza conceptul de buget, de a nu face datorii, de a nu astepta de la altii, de a munci eficient, de a avea venit din mai multe directii, de a nu consuma aiurea - de ex. cand bugetul e jos, argumenteaza cum televizorul si mashina pot duce familia pe marginea prapastiei etc).

      Delete
  4. Buna ziua! Lectura e hobby-ul meu numarul 1! imi face placere, si mi-a placut dintotdeauna. In clasele primare mi-au placut Legendele Olimpului, pe care le-am recitit de cateva ori. Sincer niciodata nu am privit aceasta carte ca pe un model sau deziderat, nici un personaj nu m-a facut sa imi doresc sa fiu ca ea/el. Probabil tocmai faptul ca eram copil m-a protejat, nu stiu, insa ce stiu sigur ca acesta carte nu m-a modelat in nici un fel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu am recitit-o :) Stiu ca zeii imi pareau stupizi si nedrepti.

      Delete
    2. si mie! insa eroii plini de virtuti! :)
      Delia

      Delete
  5. mie cartile asa-zise de dezvoltare personala mi se par mai periculoase decat orice fictiune pentru ca hranesc niste nevoi si par a oferi solutii mai mult dezorientand decat aratand calea cea dreapta...care e numai una...trebuie mult discernamant, ma rog sa ii lumineze Domnul pe copiii mei, pentru ca mie imi este greu sa controlez tot ce se intampla cu ei la scoala si la gradinita. in anturajele de joaca din parc e mai simplu..dar nu destul.... Mihaela, cu drag

    ReplyDelete
    Replies
    1. aveti dreptate! nu m-au atras niciodata solutiile simple, de genul "Cum sa iti rezolvi viata in 10 pasi", si cand nu se rezolva in cei 10 pasi (absurzi) atunci cazi in deznadejde. Delia

      Delete
    2. e foarte interesant ce spui. Ce carti de dezvoltare personala ai citit si te-au deranjat?
      Eu am frunzarit cateva (prin librarii, ca nu am bani sa le cumpar) si una din ele m-a invatat cum sa continui cu hobby-urile (cusut, tricotat, gradinarit) pt ca pot scoate un profit din astea, chiar daca nu merg sa le vand - dar cat de valoros sunt pentru bugetul familiei ca le am si nu cheltui.
      La fel am mai citit cateva argumente despre ajutorul dat si voluntariatului si donatiilor, dar FARA asteptari!, sa fie din suflet! Ca Dumnezeu ne va lumina sufletul si mintea pe mai tarziu.

      Pt asta, imi cer acum scuze Ecaterinei ca am judecat-o stramb cand a zis ca nu vrea sa dea un caiet unei viitoare profesoare de romana. Si imi dau seama ca daca ea a simtit asa, atunci asa sa ramana, ca ajutorul cu inima indoita este un ajutor fals si nu iese nimic din asta.

      Si un alt lucru care l-am invatat din carti: sa nu mai le tin in casa. Sa le dau. Cartile ce m-au ajutat si facut sa evoluez, cele care mi-au fericit sufletul si creierul au nevoie sa circule, sa ajute si pe altii. De ex. am dat mai departe cartea: zero dechet ( sunt minim a 5-6 a persoana care o citii, unele au si scris numele si data pe o pagina, eu nu am scris ca m-a durut mana sa pun pixul dar dupa cartea asta am reusit sa fiu mai inteligenta la produs gunoi si acum produc maxim 1 data pe saptamana un sac de gunoi!!! ).

      Delete
    3. da , asa cred si eu , Mihaela !

      Delete
  6. Eu am inceput sa recitesc romane din programa pentru scoala, ca sa vad ce merge si ce nu pentru copii.
    De exemplu Patul lui Procust eu nu-l gasesc potrivit deloc pentru clasa a9-a. Sau adolescentul miop al lui Eliade la a 5-a. Sunt o gramada de tampenii pe lista de lecturi, e bine sa stii ce sa eviti.
    Fata mea citeste pe rupte, deja nu mai stiu ce sa-i ofer la 10 ani jumate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, daca fiica ta va vrea sa devina profesor de limba si literatura romana si va vrea sa faca filologie , ce o sa faci atunci ? esti tu in masura sa interzici copilului o cariera pe care si-o doreste ?

      Delete
    2. Are mari sanse sa faca filologie. dar mintea de 10 ani nu poate citi orice ca se stica grav. Nici mintea adultului nu poate citi orice fara sa se vatame, cu atat mai mult un copil.
      Nici gand sa interzic un drum, doar ca toate la timpul lor. Doar un parinte inconstient nu selecteaza cartile copilului.

      Delete
    3. Nici gand sa interzic un drum, doar ca toate la timpul lor. O minte de copil se strica usor citind lucruri nepotrivite. Chiar si una de adult echilibrat se poate tulbura. Asa ca ma zic ca doar un parinte inconstient nu supravegheaza ce citeste copilul.

      Delete
    4. pai il interzici daca nu-l lasi sa studieze ce are de studiat la scoala ! tot ce inseamna drum in viata se bazeaza pe studiu si pe cunoastere!
      nu te gandesti ca la clasa,profesoara va comenta cu elevii despre acele romane pe care tu le interzici copiilor tai ?!
      nu ai deloc incredere in oamenii astia care au facut programa scolara ? sunt profesori , pedagogi , psihologi cu experienta totusi...

      Delete
    5. nu am.
      (mana sus cine da Patul lui Procust unui copil de 15 -16 ani)

      Delete
    6. la cat de praf sunt manualele si programa scolara de azi...discernamantul parintelui e esential. A trecut de mult vremea cand manualele erau realizate de experti in pedagogie, acum e vorba de bani, de contracte, de invarteli la nivel de minister.Interesul pentru dezvoltarea intelectuala a copiilor e doar aparent, invatamantul a devenit doar o masina de produs bani pentru unii bine plasati in posturi cheie.

      Delete
  7. Sincer eu nu am incredere in "oamenii astia care eu facut programa scolare". Am citit in ultimul numar al revistei "Familia Ortodoxa", articolul "de ce vor sa ne impuna educatia sexuala". M-am ingrozit, adica un pacat grav a ajuns sa fie recomandat de OMS. Totul trebuie filtrat prin prisma lui Dumnezeu, a Sfintilor Parinti. Sa pastram cat mai mult inocenta copiilor nostri. Si da, cred ca as fi in stare sa imi tin copiii acasa, cand la scoala s-ar discuta despre acele romane care mie mi se par indecente.
    Deocamdata copiii mei sunt mici(2 si 4 ani). Inca nici nu stiu la ce scoala ii voi da. Mie frica sa nu isi piarda inocenta prea devreme, cand vad ca cultura desfraului a luat o asa amploare.
    TeodoraM

    ReplyDelete
  8. mai e o sectiune de carti ne abordata inca: sunt cartile jurnal, sau cartile biografie. Carti cu valoare istorica sau nu. Carti din lumea si viata altora. Consider ca multe lucruri am invatat din ele (inclusiv educatie financiara, sociala, etc)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jurnale, biografii, mie astea mi se par lecturi foarte bune, mai ales daca sunt ale unor oameni valorosi

      Delete
  9. Ecaterina, as avea o intrebare off-topic. Am aflat ca fetita mea de 2 ani are giardia, a iesit la ex. coproparazitologic. Simptome nu are, decat lipsa poftei de mancare (asta a avut-o dintotdeauna, deci nu stiu dc sa o asociez). Am inceput cu totii tratament cu Giardinophyt, un produs pe baza de plante. Poti sa-mi recomanzi vreun produs de deparazitare la care sa fi vazut rezultate? Multumesc!

    ReplyDelete
  10. vorbeam despre literatura română, despre romanul românesc si despre filologie. spuneti-mi va rog , romanul Ion al lui Rebreanu, Cel mai iubit dintre pamanteni al lui Marin Preda, Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi a lui Camil Petrescu, Trei dinti din față al lui Marin Sorescu, nuvela Moara cu noroc al lui Slavici si lista poate continua, dar nu vreau sa va plictisesc, astea sunt romane decente sau ar trebuie scoase din lectura pentru scoala ? ! si cum credeti ca i-ar sta unui profesor de limba si literatura română care nu a studiat aceste opere literare ?! si mai vorbiti de competență!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cel mai iubit nu se studiaza cel putin pana intr-a zecea. trei dinti din fata nu stiu, dar celelalte da, sunt mai decente decat Patul lui procust, in care cam toate personajele au o moralitate cel putin indoielnica, sa nu mai vorbim ca aprox. jumate de roman se desfasoara in camera unei femei (destul de ) usoare, care converseaza dezbracata cu un pers. principal masculin, in urma actului sexual tocmai incheiat. felul in care personajele acestei carti se raporteaza la viata intima cred ca e toxic pentru un tanar in formare. se poate citi Ultima noapte...., in care se gaseste suferinta sotului inselat si o alta viziune asupra familiei. Se poate citi si comenta camil petrescu din Ultima noapte .... foarte bine, e vreme si pentru Pat, dar mai tarziu cred.
      Ion contine o scena indecenta, dar stim ca e rau ce face Ion, si va suferi in urma faptelor sale.
      moara cu noroc e cat se poate de ok.
      problema nu e atat ce se intampla, cat felul in care e prezentat si cum se raporteaza personajele la asta.
      Ai inteles?

      Delete
    2. da nu te mai inflama asa, ca nu-ti face bine :)

      fiecare lucru la vremea lui, nu poti citi Ion la orice varsta

      Delete
  11. va mutati in casa noua? va ducem lipsa pe blog

    ReplyDelete