Saturday, March 28, 2015

Alaptez


Dupa Pasti se cam termina a saptea runda a mea de alaptat exclusiv.

Cum pe mine vrajmasul ma prinde la capitolul ganduri, nici pe tema laptelui de mama n-am ramas nerazboita. Ma urmarea un text citit candva pe "Godly Tomatoes", care spunea ca odata cu varsta si alaptarea scade in productivitate, dupa cum se diminueaza toate celelalte functii ale organismului (si vederea mai slabeste, de ce n-ar fi la fel si cu alaptarea?).

Ca sa-l neutralizez imi spuneam mereu: "Daca nu esti prea batrana ca sa ramai insarcinata, apoi nu esti prea batrana nici ca sa alaptezi exclusiv. Dumnezeu iti da la pachet bebelusul cu tot ce-i trebuie ca sa creasca mare."

Vad ca mi-a iesit pasenta si de data asta :) Cu ajutorul lui Dumnezeu aproape am trecut si postul. Am dezlegat in doua zile: odata la scoici, altadata la lactate, mai mult pentru a-mi linisti psihicul. Eram disperata datorita unor pusee de crestere cu alaptat la intervale de 15 min. Cred ca nici la al 20-lea copil nu as fi complet echilibrata in timpul zilelor de alaptat intensiv. Desi teoretic stiu ca nu va dura o vesnicie, ci doar pana se regleaza secretia la noi parametri, nu ma pot linisti interior cu adevarat pana nu trece "furtuna".

Am depasit cu bine aceste mici crize. Intr-o noapte pe la 3 chiar il trimisesem pe sot sa-mi ia lapte praf. Eram foarte obosita si reflexul de ejectie a laptelui intarzia sa apara, desi ma hidratasem si ma hranisem bine. Pana la urma nu am folosit cutia pe care mi-a adus-o. In timp ce el era plecat la farmacie stateam in bucatarie cu bebelusul la san. Acolo avem o icoana a parintelui Arsenie. M-am sprijinit cu capul de ea, rugandu-l pe parinte sa-mi dea lapte pentru copilas. Asa am reusit sa ies din stramtorarea aceea, fiindca m-ar fi durut tare mult sa-i dau lapte praf.

13 comments:

  1. Unul din avantajele facebook-ului a fost grupul Alapteaza, pentru mine. Am citit faptul ca postul nu scade calitatea laptelui, insa cantitatea se poate reduce, de aceea e important aportul ( si sunt sigura ca este posibil un aport bun si fara carne, lactate, insa cu greutate, cu pseudocereale, cruditati, nu cu mancare pe fuga si slabe nutritional,cum si eu primesc adesea, din pacate). Sunt sigura ca Dumnezeu ia aminte si la noi, la neputintele ficarei mame, fie ca are ascultare pt post, fie ca mananca si de dulce. Eu simt ca mai greu este sa ma ingrijesc de sufletul meu si al celor care imi sunt in grija decat de mancare.. Sigur veti fi bine! Curaj! Puteti incerca si ceaiuri pt lactatie, schinduf sau lucerna alfa-alfa de la coral club.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si pe mine ma ajuta sa citesc experiente ale altora, sa stiu ca nu sunt singura pe planeta care trece prin situatia asta.
      Nu stiu daca scade calitatea laptelui, dar cu siguranta compozitia chimica nu e aceeasi. Cred asta fiindca nu degeaba se face atat caz de alimentatia mamei. Din ceea ce mananca mama trec in lapte diverse substante in diverse concentratii. Eu il numesc in gluma lapte de post.
      De cateva zile mi-am facut din nou bors si daca beau cate o cana pe zi nu mai am ce face cu atata lapte.
      Un factor important este somnul. Daca sunt ff nedormita, pot sa beau orice (am avut un ceai de stimulare a lactatiei) si nu curge mai nimic.

      Prin ceea ce scriu nu intentionez sa jignesc pe mamele care nu pot tine post. Fiecare isi cunoaste masura trupului si face o jertfa pentru Dumnezeu cat crede de cuviinta. N-ar fi cuviincios din partea mea sa "inspectez" viata altuia. Sigur, cel mai greu este sa-ti vezi de suflet.

      Delete
  2. Doamne, ce frumos e Gheorghiţă!

    ReplyDelete
  3. e tare frumusel. l-am intarcat si eu pe ioan acum o luna la 1 an si 3 luni si ma pregatesc ptr runda 4 de alaptat in oct

    ReplyDelete
  4. Perioada asta a trecut greu si pentru mine, copilul fiind destul de voinici pentru cele 2 luni pe care le are (7,2 kg). Am mancat de dulce primele saptamani din post, pana am incheiat cu lauzia, dupa care am inceput sa postesc. Imediat s-a simtit diferenta. Consistenta laptelui este diferita, indiferent cat de mult as manca sau cat de diversificat. Cumva, abia astept sa se incheie...
    Nu zic, duhovnicul mi-a spus ca daca e vorba sa ramana fara lapte, el dezleaga oricand sa mananc lactate, dar ca, pentru putin jertfa si stradanie acum, copilul primeste putere pentru in luptele lui de mai tarziu. Cu asa cuvinte, nu m-am mai indurat sa ma folosesc de dezlegare...

    ReplyDelete
  5. Buna ziua, am facut un abces la mamelonul drept. Am luat zinnat 5 zile, dar tot nu s-a retras. Aveti idee ce as mai putea face ? Ma doare cAnd prinde sfarcul, dar dupa aceea reusesc sa alaptez. (Are 2 ani si 4 luni).

    Multumesc,
    Daniela

    ReplyDelete
  6. Ai diagnostic de abces mamar pus de medic? Si tratat cu atb? De obicei asa ceva se incizeaza.

    ReplyDelete
  7. Este doar un punct mic alb pe sfarc( pe unde iese laptele). In rest nu am nimic, sanul este moale, fara noduli.
    M-a vazut medicul de familie si un chirurg. O sa ma duc si la ginecolog daca este cazul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te doare ? Faci febra ? Poate sa fie un tubercul Montgomery sau o forma de politelie . In ambele cazuri , nu trebuie facut nimic .

      Delete
  8. Ca un mic cos pe sfarc...

    ReplyDelete
  9. Doar ma doare cand prinde sanul. Febra nu am facut. Am fost astazi si la ginecolog si mi-a zis sa dau cu baneocin crema ( nu a mai vazut pana acum). pot sa sciur pe privat - imi puteti da o adresa de email?

    Multumesc,

    Daniela

    ReplyDelete
  10. Nu are rost sa-mi scrii. Cauta si alta parere medicala la cineva care te poate vedea. Formatiunea a aparut de la inceputul alaptarii (de cat timp alaptezi) sau nu? te durea de atunci Poti sa-mi dai intr-un comment adresa ta.

    ReplyDelete
  11. Va sfatuiesc sa scrieti problema dvs pe alapteaza.wordpress. Sunt mamici specialiste, consultante in alaptare si pot sa va ajute. Poate fi vorba si de o perla de lapte. Daca aveti cont pe facebook, puteti intr pe grupul Alapteaza. Este de mare folos. Sanatate!

    ReplyDelete