Sunday, April 7, 2013

Cum gandesc unii...

Bebelusii care-si sug degetul atunci cand afectiunea materna nu reuseste sa asigure un confort emotional vor fi... niste oameni puternici care nu au nevoie de altii, ci isi gasesc singuri strategii de obtinere a unui echilibru psihologic, fiindca s-au invatat sa se descurce in situatii dificile.
Nu mi-a venit a crede, mai ales ca una dintre concluziile acesui rationament era "sa nu cocolosim prea mult bebelusii, fiindca vor ajunge netrebnici".

 In familia mea copii care au fost mai "rasfatati" in perioada de sugar si copil mic au devenit mai curajosi si mai independenti decat cei care au avut parte de un regim mai dur (din motive independente de mine) la varste mici.

Pentru Elena degetul e ceva special: desi are titi la dispozitie ori de cate ori pofteste, dupa ce se satura de supt lasa sanul, ia degetelul si ma trage de par - asa-i place sa adoarma.

7 comments:

  1. Doamne ajuta!
    Majoritatea medicilor recomanda sa nu alaptam copiii noaptea, ca stomacelul lor trebuie sa faca pauza. Credeti ca ii poate afecta functiile digestive, daca alaptatul noaptea continua si dupa varsta de 1 an?
    Corina.

    ReplyDelete
  2. cred ca e cea mai mare tampenie sa modelezi artificial programul de masa al copilului. Copiii mei au supt toti noaptea, si dupa un an. exista pe net consultanti in alaptare care au timp sa-ti detalieze ce e cu alaptarea la cerere. Vezi "mami, alapteaza-ma"-Roxana Dudus sau "mama, lapte" - Oltea Tudose

    ReplyDelete
  3. Unii medici ar trebui trasi la raspundere pentru ceea ce invata. Am fost foarte ascultatoare la primul copil si am facut totul dupa sfatul medicului, drept pentru care, dupa cateva zile am renuntat la alaptat ca mi s-a spus ca laptele meu nu e bun si mi s-au dat chiar pastile pt incetarea lactatiei, apoi, am fortat copilul sa manance la 3 ore si il indopam cu ceai pana trecea acest interval. La ultimii doi, pe care i-am alaptat, am constatat ca vor sa suga din 10 in 10 minute un anumit interval, dupa care dorm un somn mai lung. Desigur, sfaturile medicului nu au incetat sa apara, dar eu aprobam si faceam ca mine. Nu o sa imi iert niciodata faptul ca nu mi-am ascultat instinctul de mama si in ceea ce priveste primul copil. Dar, aveam doar 23 de ani, nu aveam acces la informarea care exista azi, chiar si prin internet si aveam si mare incredere in medici. Din pacate, cu trecerea tiimpului, am inceput sa imi pierd aceasta incredere.

    ReplyDelete
  4. si mai faci copii Diana?mai faci multi?nu ti-e greu?

    ReplyDelete
  5. Multumesc Ecaterina. Diana, te inteleg. Si eu am alaptat primii 2 copii pana la 9 luni, in ideea ca oricum nu mai au de lua din lapte, si sa nu traga de mine in public, ca vor lapte. Al treilea copil are un an, si de cate ori alaptez, regret ca am ratat asa momonete frumoase cu primii doi. E extraordinar sa alaptezi si un copil mare, nu doar un bebelus! Corina.

    ReplyDelete
  6. Bebelusul meu de 5 luni a inceput sa-si suga si el degetul din ce in ce mai mult. Nu are suzeta si este alaptat la san - inca nu am inceput diversificarea.
    Am motive sa ma ingrijorez? mi-e teama sa nu-i fie afectata dentitia si am tendinta de multe ori sa i-l scot din gurita.
    Ce ma sfatuiti?

    Multumesc,

    Daniela

    ReplyDelete
  7. Maria mea si-a supt degetul pana la doi-trei ani, si nu are probleme cu dentitia (e in clasa a cincea acum)Eu l-as lasa in pace, tu fa cum crezi. Daca-i interzici ostentativ s-ar putea sa-i inradacinezi obiceiul.
    as incerca sa-l invit la o repriza de supt atunci cand vad ca baga degetul, poate chiar vrea un supt "consistent". Daca vrea cu tot dinadinsul degetul, l-as lasa sau i-as distrage atentia cu o jucarie, sau m-as juca chiar eu cu degetelele lui. daca nici asa nu vrea, inseamna ca simte el nevoia sa-si suga degetul si pace. E un fenomen destul de frecvent ca sa-ti faci probleme ca la 5 luni nu e in regula.
    ideea de suzeta nu-mi place, mai ales ca avem tendinta sa le-o dam noi cand credem noi ca au nevoie si sa le inoculam atasamentul fata de suzeta ca obiect care calmeaza, pe cand degetul si-l baga doar cand simt ei nevoia, probabil mai rar decat le-am da noi suzeta.

    ReplyDelete