Saturday, April 27, 2013

Priviri de sus

Oamenii se dispretuiesc unii pe altii...Mai grosier sau mai subtire, dar se dispretuiesc.

Deseori am vazut intelectuali din biserica vorbind cu condescendenta fata de oameni ca parintele Cleopa.

Printre absolventii de teologie o atitudine frecventa este aceea de a avea acelasi aer de superioritate fata de cuvintele de folos ale sfintilor nescoliti.

Prefer evlavia naiva a omului simplu, care nu diseca sfaturile duhovnicesti ale parintilor bisericii in cautare de erori dogmatice. Sufletul meu in fata acesteia tresalta.

 "Cand eram incepator la Manastirea Esfigmenu, Cuviosul batran Dorotei mi-a povestit ca la bolnita venea si ajuta un batranel cu atata simplitate incat credea ca Inaltarea este o mare Sfanta, si, cand se ruga cu metaniile, zicea: "Sfanta inaltare, roaga-te pentru noi!" Intr-o zi a venit la bolnita un frate bolnav si deoarece nu exista nici o mancare mai intaritoare, batranelul a coborat repede-repede scarile, a mers la subsol si de la fereastra ce privea spre mare, intinzandu-si mainile a spus: "Sfanta mea inaltare, da-mi un pestisor pentru fratele!" Si, o minune!, un peste mare a sarit in mainile lui. L-a luat foarte firesc si bucuros l-a pregatit, ca sa intareasca pe fratele."

4 comments:

  1. Dumnezeu iubeste mult sufletul smerit. Poate fi al unui intelectual sau al unui cioban, al unui om de rand mediocru sau al unui geniu. Daca mai e si curat, acela este tare mult iubit de Dumnezeu. Sfantul Ierarh Nectarie, care a avut de mic credinta si viata curata, este mult cinstit si iubit. Dumnezeu ni-l arata ca fiu iubit prin darurile peste fire, indeosebi acela al vindecarilor. Fericitul Paisie Aghioritul datorita vietii curate si smereniei a fost invrednicit cu harisme peste harisme. Acestia sunt sfinti ai vremurilor noastre. Exista si carte cu viata Parintelui Paisie Aghioritul de unde noi, mamele , putem copia felul in care copilul poate castiga marime de suflet si viata curata.
    Asa cum ne sunt noua dragi copiii cuminti, ascultatori si respectuosi , tot asa ii sunt dragi lui Dumnezeu oamenii cuminti care traiesc in poruncile Lui. Un astfel de suflet intra in planul Sau de mantuire si primeste de la El multe daruri. Putem vedea cu ochii nostri harismele Lui la un Parinte Proclu, un Parinte Iustin , la un parinte umil de parohie, dar si la o bunicuta sau la un bunel smerit dintr-un sat uitat de lume. Credinta lor si viata curata invie generatii dupa generatii.
    Daca citim Patericul Romanesc vedem ca sfintii parinti ai neamului romanesc s-au nascut din parinti credinciosi cu viata curata.

    ReplyDelete
  2. "Domnul celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har"
    Sfanta Evanghelie si Sfintii Parinti ne spun ce mare uraciune este inaintea Domnului mandria. Dar putem si noi vedea , datorita mandriei noastre, uraciunea unui om mandru. Parca ne vine imediat sa luam distanta. Atunci cand vedem uratenia mandriei la aproapele nostru, aceea este chiar uratenia noastra. Ne scarbim mult de omul mandru si de noi insine, dar daca suntem pe calea Bisericii, avem o nadejde de vindecare, caci avem Sfintele Taine.
    Parintele de la biserica ne-a recomandat tuturor cartea "Despre Inselare " a Sfantului Ignatie Briancianinov. Stie cineva de unde o putem descarca pe internet? Spunea ca aceasta carte trebuie citita de toti credinciosii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cartea e de mare folos şi este destul de ieftină, merită a fi cumpărată. Online se citeşte greu, mi se pare mie - poate şi pentru că am obiceiul să citesc orice carte (exclus cele de împrumut) cu creionul în mână. :)
      Cărţi ieftine au cei de la Editura Evanghelismos. Comanda minimă e de 15 lei şi nu se percep taxe de transport (nu livrează în Bucureşti, pentru cei de acolo există librăria editurii).

      Delete
    2. Multumesc mult, Mariana, ai dreptate.

      Delete