Sunday, March 25, 2012

Calauzitori

           "Începutul mântuirii este ca omul să-şi lase dorinţele şi socotelile sale şi să împilnească dorinţele şi socotelile lui Dumnezeu. (...) Iar voia lui Dumnezeu nu o putem afla în cazuri particulare decât prin judecată, dar nu prin propria noastră judecată, ci întărită de întrebarea celor încercaţi care au darul judecăţii. Numai astfel putem afla ce fapte voieşte Dumnezeu de la noi. Altfel nicicum nu ne putem mântui. (...)
           Este esenţială necesitatea de a te supune conducerii altora şi foloasele ei sunt incalculabile, dar nu este indiferent cui să te încredinţezi.(...) Mulţi părinţi aduc în loc de folos pagubă, şi în loc de mângâiere disperare celor ce vin la ei să le ceară sfatul. Nu oricine este vârstnic cu anii este capabil să îndrume, ci numai cel ce a atins nepătimirea şi a primit darul judecăţii.(...)
          Calea lui Dumnezeu o putem cerceta şi din cărţi, şi din pildele şi învăţăturile sfinţilor părinţi şi o putem arăta şi altora; dar conducătorul nu trebuie doar să arate ci să şi conducă, şi nu trebuie numai să conducă, ci oarecum să poarte în spate. Prin rugăciunea sa el trebuie să fie un puternic mijlocitor în faţa lui Dumnezeu şi un izgonitor al vrăjmaşilor nevăzuţi." Sf. Teofan Zăvorâtul- Viaţa lăuntrică
        ...cam astea sunt motivele pentru care la acest sfârşit de săptămână am practicat  sporturi extreme (pentru o gravidă):

3 comments:

  1. Manastirea de maici aproape de Intorsura Buzaului?

    ReplyDelete
  2. Ati fost la Sita Buzaului?Atat imi e de dor sa mergem si noi, nu am mai fost de asta toamna, iar duminica ce a trecut as fi mers , dar au intervenit alte planuri.Mi-ar fi placut sa va intalnesc, mai ales ca va citesc de ceva vreme.
    Valentina

    ReplyDelete