Thursday, February 20, 2020

Pentru cine...

... are in plan un copil, doi, gatitul cu copii mici in preajma nu este o problema de o viata. Sunt insa si femei care, pe langa faptul ca trebuie sa hraneasca toata familia, mereu au cate un pruncut, doi pe langa ele.
Cum se descurca? Greu...

Ori il plaseaza in grija cuiva de prin casa, si aici intra in discutie varsta si competenta ajutorului primit. Multe lasa copii mici cu alti copii, prelungind si fractionandu-si timpul de gatire ca sa verifice daca totul este in regula. E si acesta un mare stres fiindca pot aparea accidente. In plus, au de a face cu refuzul copiilor mai mari de a face pe dadaca, apar tensiuni si trebuie dusa munca de lamurire pentru a le obtine ajutorul.

Daca nu au chiar pe nimeni, tin piticii pe langa ele, cu jucarii, cu prezentarea sertarelor si obiectelor de bucatarie care sa ii distreze pentru o perioada (de care sa mai profite sa mai lucreze cate ceva la bucatarie). Si in acest caz trebuie atentie (obiecte contondente, casante, detergenti, chestii fierbinti) si preventie (trebuie organizat spatiul ca sa nu iti complici singura existenta, ci sa fie cat mai sigur).

Slingul, premergatorul, tarcul, sunt optiuni de scurta durata, in timp ce a gati si a lasa curatenie in urma dureaza ore. Eu prefer varianta din imagine, care mi se pare mult mai interactiva si stimulativa pentru copii. Dupa caz pot si ei pipai si chiar linge anumite ingrediente.

Nu mai povestesc ca intre timp ce ai de muncit in bucatarie, programul de masa si scaun al sugarilor se desfășoară în paralel.

Asa se face ca viata de zi cu zi a celor ce "stau acasa" poate fi foarte solicitanta. Toate trecem prin asta, doar ca la unele devine un fel de neverending story, pe masura ce arborele familial se ramifica tot mai mult. Nu suntem niciuna superwoman, nu va complexati. La toate care suntem singure ne ies peri albi pe tema asta, numai ca unele recunosc si altele nu.
Cu Dumnezeu inainte! 

9 comments:

  1. Am vazut varianta aceasta "live" la o prietena. Am incercat si eu la copilul nr. 3. Dar nu statea locului si risca sa cada de pe blat din minut in minut. Anastasia nu vine spre margine?

    Nr. 4 are 12 zile. Ce bine ca inca doarme muuuuult!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa fiti sanatosi!
      Nu, e fascinata de robot. Oricum, si Ghe o întreține.

      Delete
  2. Recomand un slow cooker sau multicooker.. nu rezolva toate problemele dar face mâncare bună cu pregătire minima și fără supraveghere.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Și eu recomand. L-am mai pomenit la o altă postare :-)

      Delete
  3. Sunt delicioși! Și eu mă gândeam uneori să incerc asta (in momente disperate, recunosc☺️), dar nu pot trece peste teamă că pot plonja de pe blat. Mai ales cel mic, care deja are o pasiune pt plonjat de pe diverse...noi avem distracția asigurată cu sania întoarsă invers și băgat acolo. Sau cate o lădiță, o cutie de la pampersi, coșul de rufe, ligheane😅.
    Mulțumim că ne dați idei și ne încurajați😘

    ReplyDelete
  4. Al meu copil năbădăios făcea ravagii pus pe blat. Sincer nu mai țin minte ce făceam cu el, ii dădeam jucării și găteam pe bucăți cred. După ce a stat in picioare i-am luat un learning tower pus langa blat. A fost salvarea mea. Îi dădea cate ceva de făcut langa mine și era fff atent și lucrăm împreună cu el. Nu îl pot recomanda îndeajuns. Da, cu condiția să fie spatiu in bucatarie pt el...

    ReplyDelete
  5. OT: Robotul de bucătărie are o marcă anume? Mi-ați putea face o recomandare? Sunt în căutarea unuia, pentru familii numeroase...

    ReplyDelete