Sunday, February 9, 2020

Ce este...

... de facut cand nu poti sa intrerupi total legatura cu narcisistul. Una dintre solutii se numeste "grey rock" (piatra cenusie). Aceasta este o tehnica de a interactiona cu N care creeaza lipsa de interes si distruge rezerva de energie pe care N o gaseste in victima. Aceasta metoda te ajuta in sensul de a scapa de N prin faptul ca devii o prezenta tot mai stearsa, ca o piatra cenusie care se pierde in decor, ca sa eviti sa devii tinta lui. Vei deveni tot mai plictisitor pentru N. Nu se va putea hrani de pe urma relatiei cu tine, fiindca pe el in anima haosul, drama si in general orice raspuns emotional amplu. Reducand tonalitatea emotiilor in relatie cu N avesta isi va pierde interesul pentru tine ca sursa de satisfactie bolnava.

Poti deveni o piatra cenusie in raport cu el brusc sau treptat. In ambele situatii este nevoie de disciplina si rabdare. De retinut: nu trebuie sa ii spui N ca faci aceste lucruri intentionat, fiindca vor percepe acest lucru ca pe o provocare, ca pe un concurs. Nu vor pricepe ca e o tehnica de supravietuire si nu vor inceta sa te necajeasca. Incearca deci sa fii discret in aplicarea metodei, fiindca N va face tot posibilul sa castige închipuitul concurs.

De asemenea este important pentru tine sa stii ca inainte de a te lasa definitiv in pace N s-ar putea sa vrea sa te distruga. Simtind o diferenta in dinamica relatiei s-ar putea sa vrea sa o testeze inainte sa renunte. Daca poti ramane calm in aceasta perioada in care N verifica sa vada daca a mai ramas in tine "hrana" pentru tulburarea lor psihica. Dupa ce se vor convinge ca nu, oportunisti cum sunt, vor cauta alte surse mai accesibile pentru aprovizionare.

Straduieste-te sa limitezi conversatia cu ei, sa nu le mai descoperi sentimentele tale si nimic din ceea ce este personal. Lasa-l pe N sa intretina conversatia, da raspunsuri scurte si plictisitoare. Nu ii impartasi nimic, nici de bine, nici de rau.

Pericolele pe care le comporta aceasta tactica ar fi mai multe. In primul rand daca faci asta o perioada lunga de timp ascunzandu-ti pasiunile, realizarile, bucuria s-ar putea ca nici tu insuti sa nu le mai vezi stralucirea, sa pierzi legatura cu tot ceea ce este bun in tine. S-ar putea chiar sa nu mai simti ca vibrezi emotional ca orice fiinta umana. Aceasta disociere s-ar putea adanci pana la pierderea unei reale conexiuni cu tine insuti.

Ca sa nu ajungi pana acolo, asigura-te ca petreci suficient timp cu persoane langa care te simti in siguranta si care tin la tine si deschide-ti sufletul catre acestea.
Daca N a reusit sa te izoleze si nu ai pe nimeni, cel putin nu te angaja in răspunsuri emotionale negative la repetatele lor provocari. Permite-ti, mai bine zis creeaza-ti conditii pentru a fi fericit in inima ta. Vorbeste calm indiferent de felul in care se exprima N. Daca te insulta spune linistit "asta e parerea ta" delimitandu-ti trairile tale de atacurile lor. Vei vedea ca vor incepe sa te enerveze intentionat, fiindca stiu pe ce butoane sa apese. Observa, nu absorbi si apoi ignora. E intr-adevar trist sa vezi ca insista atat si folosesc orice ocazie sa te raneasca, ridiculizeze, sa te faca de ras sau sa te enerveze, dar prin pastrarea pacii si a unei atitudini detasate vei reusi sa il faci pe N sa inteleaga ca nu are putere asupra ta

3 comments:

  1. Ai avut mult de suferit cu astfel de oameni, de le ai acordat un spatiu atat de vast pe blog. Am avut si eu vreo 2-3 interactiuni cu persoane care se inacdreaza in caracteristicile narcisistilor, din fericire de scurta durata si cumva din afara.

    ReplyDelete
  2. Am intalnit si eu, ca tot omul, si nici eu nu stiam ca se pot incadra in aceasi tipologie. Mai mult ma motiveaza cand aud suferinta altora si stiu cat ii ajuta sa cunoasca. N sunt nu numai barbati, ci si femei, nu numai in relatii amoroase, ci si ca parinti, colegi, sefi, chiar prieteni. Odata ce intelegi mecanismele acestei devieri psihice te raportezi cu totul altfel. Voi mai traduce in continuare din informatii sistematizate de altii (nu sunt ideile mele, ci sunt enuntate de oameni mai documentati) si le voi stoca in eticheta "narcisisti".

    ReplyDelete
  3. Așa este! De mare folos informațiile!

    ReplyDelete