Saturday, February 1, 2020

Al doilea...

... efect negativ al parentingului toxic este faptul ca te simti valoros doar cand esti apreciat si doar cand poti face servicii altora. Copil fiind observi si inveti repede ca nu esti apreciat decat daca faci ceva in folosul (evident sau subtil) parintilor, in rest fiind tratat ca un om fara valoare in sine.
Daca faci ceva pentru tine sau pt relatia ta cu altii ti se inoculeaza ca esti egoist, esti facut sa te simti extrem de jenat, esti respins, nu ti se mai arata dragoste. Fiindca toate acestea la varsta mica sunt foarte dureroase poate persista pe termen lung ideea ca trebuie sa traiesti pentru a ii deservi pe altii pana la extrema neglijarii propriilor nevoi. (eu m-am confruntat cu aceasta lipsa de discernamant si am ajuns in situatii limita cu sanatatea)
Nu ai fost niciodata deprins sa te simti vrednic de dragoste din partea parintilor doar pentru ca esti un dar al lui Dumnezeu, poate chiar nici nu ai fost privit asa. Ajungi adult si nu te poti simti implinit decat cand altcineva te apreciaza. Nu te simti bine in pielea proprie decat daca cineva iti face complimente. Chiar daca realizezi ceva extraordinar, nu te simti împlinit decat daca altii iti recunosc meritele.
Un copil poate fi usor ranit. De exemplu daca ii place ceva, daca are o pasiune si o marturiseste parintelui N
acesta va face un comentariu astfel incat tot ce i se parea fantastic pana atunci sa i se para fara rost. Criticismul constant al parintilor te face un adult care nu poate intreprinde nimic pe cont propriu fiindca este dependent de parerea favorabila a altora. N. simte acest lucru si in faza initiala te bombardeaza cu linguseli aparent autentice ca sa castige ulterior un control asupra ta.

2 comments:

  1. Ar mai fi și variațiuni pe aceeași temă cu un soi de șantaj emoțional din partea părintelui, de genul "daca și tu îmi vei face probleme că și frate-tu/daca nu vei învăța bine/nu vei fi cuminte, eu o sa mor/o să mă băgați în mormânt". Rezultă de aici un adult care tot timpul a încercat să nu deranjeze cu nimic pe nimeni, asta insemnand inclusiv să își refuze lucruri/experiențe benefice lui. Ce să mai vorbim de exprimat opinii diferite. Ideea e că toată viața un astfel de copil va urmări sa fie "un copil cuminte", ca mama sa nu moara (chiar daca rațional vorbind, e conștient că mama va muri cândva că așa a lăsat Dumnezeu).

    ReplyDelete
  2. Da. Este iarasi o falsa vina indusa copilului... Am mai auzit o dna preoteasa ca asa o teroriza mama ei si ea chiar credea in copilarie ca boala mamei se datoreaza ei. Trist

    ReplyDelete