Friday, February 14, 2020

Noi...

...parintii care suntem formati in biserica, avem o serie de provocari speciale in ceea ce priveste cresterea copiilor, o tensiune in plus, data de faptul ca ne dorim pentru ei o traire crestineasca, dar mediul in care ei se misca bombardeaza cu putere terenul pe care noi vrem sa sadim virtuti.

Bine, nici in pielea ateului lipsit de odihna gandului ca Dumnezeu poarta de grija la toata zidirea nu cred ca e deloc usor. Fara siguranta ca unde sunt eu depasita, este Cineva care tine situatia sub control, m-as teme obsesiv de microbi, de rau-facatori, de accidente si in general de orice rau neprevazut.

Revenind, oamenii evlaviosi care isi gandesc viata cu si pentru Dumnezeu si-ar dori de buna seama copii care sa se miste tot pe coordonatele învataturilor bisericii. Se silesc sarmanii sa ii faca partasi vietii duhovnicesti prin toate mijloacele pe care le stiu si ei. Problema este ca in om exista inca din copilarie o aplecare spre rau. Dupa ce copilul intra in colectivitate, fiindca nu este una ghidata dupa valorile crestine, incep sa i se para strambe cararile in care ii indruma parintii.

Dincolo de asteptarile bazale pe care cred ca si parintii lumesti le au de la copiii lor, odralele de crestini poarta inca nu stiu cate restrictii in plus care, daca nu sunt insotite de o motivare mai profunda si sadite ca obiceiuri, vor fi rapid indepartate de copil. In afara de nu fuma, nu bea, nu injura si invata cate ceva, intre noi si pruncii nostri apar o multime de reguli suplimentare. Cu multa rugaciune si hotarare am pus si eu niste jaloane: tine post, chiar daca e ziua cuiva, imbraca-te decent, ia fusta, nu barfi, arata bunatate chiar daca nu iti vine, nu te machia, nu te baga in certuri si batai, baga in seama pe cei marginalizati, rabda profesorul, nu asulta muzica nociva, nu privi tot felul de filme, nu te juca pe calculator. Nu mi-a iesit intocmai ce am nadajduit, dar mai am cu rabdare😊

O vreme, cat copilul este mic, parintele poate controla si verifica indeplinirea cerintelor lui, dar simpla oprire de la faradelegi nu este suficienta. Trebuie insuflat duhul acela care ii imputerniceste pe copii, le da intelegere a binelui si raului ascuns si ii face neclintiti in ispite. Cand copiii se maresc, pot fi lasati in anumite limite sa isi faca voia si sa guste din consecinte. Intre timp trebuie ajutati sa simta si sa identifice iubirea parinteasca si ratiunile ei:


13 comments:

  1. Iertati ma , pomeniti ma si pe mine, fetita a mûrit in burtica si mi au dat traitement pentru contractii. O voi naste si o voi ruga sa ma ierte ça n am iubit o destul si doar am plans si m am consumat . Iertati ma, pomeniti ma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Traieste-ti intristarea, dar nu iti exagera vina. Dumnezeu sa te mangaie!

      Delete
    2. Alina, am trecut prin aceeași experiență în urmă cu 9 luni, eram în ultima lună de sarcină.
      Rostește rugăciunea pentru copiii nebotezați:
      "Pomenește, Doamne, Iubitorule de oameni, sufletele adormiților robilor Tăi, ale pruncilor care au murit în pântece, din întâmplare sau în timpul nașterii sau din nebăgare de seamă. Miluiește-i, Doamne, cu marea milostovire a binefacerilor Tale și mânuiește-i după mare mila Ta!
      Doamne, pomenește pe copilul care a murit în pântecele meu. Pentru credința și lacrimile mele, pentru milostovirea Ta, nu-l lipsi de lumina Ta dumnezeiască. Amin"
      Maica Domnului să vă aline!

      Delete
    3. Mulțumesc pt rugăciunea aceasta!
      Pt mn luna februarie e o luna dificila... Pe 3,il sărbătorim pe Simion (2 ani), pe 9, pe Maria (5ani),pe18, pe Ioan (12ani).si pe 23....se fac zece ani de când pe cel care trebuia sa fie Ștefan l-am născut mort, tot în luna a 9a. An de an m-am străduit sa fiu vesela pt sărbătoriți, daaar.... E GREU :) Rugăciunea asta a venit la fix. Nu o știam.
      Poate ca acum nu o sa ma mai simt atât de aiurea... Pot sa fac ceva și pt el, chiar dacă nu e tort și nici coliva :). M-am mai rugat, dar rugăciunea ta m-a uns :). Bogdaproste!

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. *milostivire;
      *mantuieste-i.

      Din carticica de la editura Sophia cu coperta visinie, ”Rugaciuni pentru familie”

      Am incercat sa corectez si tot aiurea mi-a iesit din cauza autocorectarii telefonului :-D

      Delete
  2. Alina, Andreea îmi pare rău pt pierderile suferite!
    Fie ca Maica Domnului nostru Iisus Hristos sa va aline în toată clipa!

    ReplyDelete
  3. Exista un blog pe tema pruncilor morti in pantece https://pruncipierdutisinascutiinaintedevreme.wordpress.com/
    Oricum, pentru copil nu trebuie sa iti faci grija, fiindca Dumnezeu nu este nedrept, ci ii odihneste pe acesti copii in loc luminos. Mai greu este pentru noi, cei vii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am citit toate articolele de pe acel blog atunci când durerea era în punctul culminant. Cred că în disperare oricine caută și absoarbe orice îi vine ca informație legată de problema respectivă. Dar tot relația personală cu Dumnezeu face să se schimbe totul...

      Delete
    2. Eu nu am citit mai deloc. M-am gandit asa, ca poate o ajuta in vreun fel...Sigur, Dumnezeu este vindecatorul in ultima instanta.

      Delete
    3. Pe noi, de exemplu, ierarhul nu ne-a lasat sa facem inmormantarea in ciuda acelei hotarari sinodale de la inceputul anilor 1900, si a celor scrise de Ene Braniste, considerate ca fiind subiective.... s-a sapat mai adanc cu cercetarea canoanelor si s-a ajuns la concluzia ca acea hotarare nu este valabila, apoi am procedat cum ne-a recomandat duhovnicul: l-am ingropat citind Acatistul pentru cei adormiti (sotul meu este preot)si cantand Hristos a inviat! Inimioara lui incetase sa bata in ziua praznuirii Izvorului Tamaduirii, in Saptamana Luminata. Deasupra mormantului sta acum o troita. Oricum, ideea e ca la fiecare om durerea si invinovatirea sunt stadii firesti ale doliului, dar trebuie actionat cu binecuvantare, fara exagerari si fara a cadea in inselari din cauza ravasirii sufletesti.

      Delete
  4. Doamne ajuta! Domnul sa va rasplateasca si sa va mangaie! Sa nu ma intelegeti gresit, ma doare sufletul cu adevarat ça n am iubit o cu adevarat, ça am fost trista cand am aflat ça e fetita, ça poate in unele moments de suparare mi am dorit sa nu fi existât. E o durere mare si e indreptatita, dar nu e deznadejde.

    ReplyDelete
  5. da, e foarte dificil sa cresti copii buni in ziua de azi, sunt multe influente si ispite de care este greu sa ii feresti.Noi am crescut cumva mai feriti de multe mizerii si eram cam toti la fel, nu prea existau deosebiri intre copii.Acum mi se pare foarte greu,ei se compara in mod excesiv cu altii si sufera, li se pare ca iarba vecinilor e mai verde.

    ReplyDelete