Monday, February 10, 2020

Alte cateva...

... semne subtile ca ai de a face cu un narcisist.
*N simte ca totul i se cuvine si ca lumea se invarte in jurul lui. El nu se amuza de glumele bune sau relatarile hazlii ale altora daca nu e si el implicat in vreun fel, ci pare ca ignora.
*N acapareaza discutiile in mod suparator, ii place sa se auda vorbind. Da semne ca e deranjat cand nu se vorbeste cu sau despre el si schimba lipsit de politete subiectul.
*Nu e incantat sa asiste la convorbiri de suflet, confesiuni, impartasirea trairilor altora decat ca sursa de a se simti puternic sau ca material pentru manipularea ulterioara a altora. El nu foloseste conversatiile ca prilejuri de conectare interumana, ci pentru a tine discursuri, predici, monologuri.
*In situatii in care in mod normal altii sunt centrul atentiei (gen aniversari) fie ii ignora, fie fac ceva pentru a capta privirile tuturor.
*Chiar atunci cand face complimente, o face superficial (sunt destinate egoului tau, nu sunt sincere) sau ca sa isi demonstreze maiestria in arta seductiei, nu fiindca este patruns de adevarul lor.
*N percepe oamenii ca pe niste extensii ale lui. Chiar si senzatiile lui fizice (frig, cald, foame) le vede ca simtite si de altii si insista sa actioneze in ideea asta. Nu pare sa inteleaga ca altii au alte preferinte, alte viziuni, alta interpretare a realitatii decat el.
*N iti sufoca libertatea de opinie. Nu iti da voie sa nu fii de acord cu el. Trebuie sa fii o clona a gandirii si sentimentelor lui, altfel se simte ofensat. Daca critici sau glumesti pe seama a ceea ce el apreciaza se infurie sau te pedepseste nevorbind cu tine.
*Daca iti ranesc sentimentele si aduci asta in discutie vor spune: "Exagerezi, nu a fost chiar asa cum spui, de ce as fi facut asta, niciodata nu as face sau gandi asa, tin la tine etc.." facandu-te sa te indoiesti de propria realitate emotionala. Nu analizeaza deloc ce anume din comportamentul lor te-a facut sa te simti asa ci arata ca tu esti ciudat ca te iriti din asa ceva, invinuindu-te ca ai perceptii eronate.
*Criticismul ii declanseaza furia, dar e posibil ca la inceputul relatiei sa fie mai retinut. Observa cum nu suporta sugestii/indicatii in ceea ce intreprinde, nu suporta sa ceara ajutorul cuiva cand nu reusesc ceva (sau cer cu mare greutate). Daca esti pe langa el si nu ii ies treburile, sigur va da vina pe tine.
*N nu este empatic. Nu face gesturi de afectiune pura, de mila, de dragalasenie. Apropierea fizica este de regula motivata de senzualitate. Nu pune sentiment in imbratisari, parca imbratisezi un copac.

Sper sa fie citite in timp util de cat mai multi oameni cu suflet sensibil, nu pentru a observa obsesiv pe altii, ci doar pentru a fi mai atenti in general la relatiile cu semenii.

No comments:

Post a Comment