Wednesday, January 5, 2022

Stiti...


... ce mi se pare cel mai dificil in educatia copiilor? Faptul ca ei sunt acolo cu tine si te vad in direct in toate momentele tale proaste. Nu poti sa te ascunzi in baie sau sa fugi de acasa ori de cate ori clachezi. 

Ochii lor te privesc cum plangi in deznadejde sau cum trantesti la furie. Te stiu cand minti ca sa para totul bine si frumos, te aud clevetind dupa ce ai zambit politicos si te simt cand bucuria nu iti e autentica. Copiii te vad ca nu ai aceeasi rabdare si limbaj ca atunci cand sunteti in public si ca nu ai aceeasi evlavie ca de fata cu altii. Mai devreme sau mai tarziu te vor observa ca nu ai atata diplomatie in relatie cu semenii cata le pretinzi lor fata de frati si colegi.

Ei, dupa toate astea, cum poti sa te urci pe un piedestal ca sa tii o predica? In calitate de lup moralist nu poti produce decat greata. Mi se pare util, mai ales in cadrul familiei, ca cererea iertarii sa fie sincer facuta indiferent de ordinea varstelor celor implicati (si cei mari catre cei mici adica), iar pocainta sa se dezvaluie partial si celor carora s-a facut sminteala, pentru ca sa se inteleaga ca toti gresim, dar nimeni nu este fara cale de intoarcere. 

In locul mitului parintelui perfect, infailibil, prefer prezentarea onesta a unui om care se straduieste sa se ridice ori de cate ori a cazut, fiindca vrea sa fie bun din dragoste pentru Domnul. 

6 comments:

  1. Apreciez sinceritatea dvs! An Nou binecuvantat!

    ReplyDelete
  2. Subscriu. :d

    Noi incercam sa aplicam partea descrisa de dmv în ultimele paragrafe în fiecare seara,după "citea la de seara", înainte de" a trage pe dreapta". Câteodată e ff greu :)). Dar copiii știu ca nu "avem voie" să ne culcam suparati, asa ca facem eforturi de ambele parti și ne cerem iertare acum câțiva ani Ioan a compus o formula de "noapte bună", care suna cam asa: "noapte bună, Doamne ajuta, vă iubesc, iertați-mă! "
    Sunt seri în care apele se tulbura fix înainte de culcare, si, pot sa spun personal, ca mi vine sa nu le spun nici măcar noapte buna. Dar mi-e frica de "de unde Dumnezeu a dat, de acolo cere".
    Nu pot sa ma mai fofilez, sa zic ca n am stiut ca tre' sa facem treaba asta, asa ca, îmi tai voia și rostesc formula magica :d.
    Cateodata facem repetiții :)). Ana, care e o mica mare viespe at cand vrea, isi cere și iertare dar nu o face mereu "corespunzător". Și atunci, tre' sa exersam la tonalitate și mod :))).

    ReplyDelete
    Replies
    1. 😄😄😄
      Si noi avem formula mavica. Suna asemantor, creata pe vremuri de Maria: Noapte buna! Va iubesc, ierati-ma! Sa va rugati si pt mine!

      Delete
    2. Hai ca a ieșit un mesaj greu de deslușit. De cele mai multe ori scriu de pe telefon, și nu pot sa corectez înainte de a trimite comentariul. Scuze! :d

      P. S: frumoasa formula magica! Și noi incercam sa ne rugam unul pt altul. Am citit candva o pilda, care mi-a rămas unde trebuie :d. Zicea acolo ca atunci când ești în "război" cu cineva, este bine sa spui atat tu, cât și persoana respectiva, de 5 ori rugăciunea "Nascatoare de Dumnezeu",si sa săruți crucea tot de 5 ori, pt persoana cu care ești în razbel.

      Delete
  3. Intru multi ani, cu sanatate si multe, multe bucurii, traiasca Ioan!
    :)

    ReplyDelete