Wednesday, January 12, 2022

O fi...

... existand vreun copil care se trezeste de buna voie iarna la 7:00 si isi doreste sa iasa afara in ger de dragul de a merge la scoala? Macar programul de scoala ar trebui regandit, ca a concepe programa astfel incat sa fie bine pentru toata lumea nici nu aștept... 

13 comments:

  1. Copilul nostru trebuie sa se trezeasca intre 6:20 si 6:30 ca sa aiba timp sa se spele, sa manance micul dejun, sa se imbrace, iar la 7:15 sa putem iesi din casa.
    Sunt de acord ca aceasta e o ora criminala.
    Dar exista o problema: pana la o anumita varsta copiii nu pot merge singuri spre scoala, ci trebuie sa fie insotiti de un adult, de aceea daca programul de scoala se modifica, atunci ar trebui sa se modifice si programul de la serviciul parintilor, ca sa-l poata duce la scoala.
    Eu incep la 7:30, sotul la 8:00. Daca copilul ar incepe, de exemplu, la ora 9:00, ar fi complicat pentru toti. Unul din noi ar trebui sa se invoiasca zilnic de la serviciu pentru ca este in clasa I si inca nu am curaj sa-l las singur pe strazile aglomerate cu masini.
    Nu stiu daca exista vreo metoda de a impaca pe toata lumea.
    Poate doar prin decizii la nivel national care sa fie menite sa-i protejeze pe parinti si copii.
    Situatia devine si mai complicata cand sunt mai multi copii.
    Eu am doar unul, deci sunt abia la "level 1" ca grad de dificultate a situatiei si nu stiu care sunt problemele prin care trec parintii care au mai multi copii scolari, cu orare si programe diferite.
    In cazul nostru cel mai bine este sa reusim ca seara copilul sa se culce devreme, adica la 20:30 sa fie deja spalat si pe dinti si tot, sa fie in pijamale si sa se bage in pat asa incat sa fie timp sa adoarma pana la ora 9:00. Intre 20:30 si 21:00 are timp sa se linisteasca si sa asculte o poveste citita de unul din noi.
    Am auzit si de copii de clasele primare al caror program de somn incepe la ora 20:00.

    ReplyDelete
  2. Copiii mei .....se trezesc și se pregătesc singuri dimineata și pleacă foarte voioși spre școală.Ii încânta că merg cu autobuzul scolar.Si un mic secret.La 19 seara toți dorm.(11,9,6,4ani).Doamne ajuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 19??? Nici pe tata nu reusea bunica sa il culce asa devreme 😄. Bravo tie!

      Delete
    2. Sunt activi în timpul zilei,fac mult sport și de aceea reușesc asta.Slava Domnului!

      Delete
    3. Da, și la noi a funcționat multă vreme programul cu somn la 19, 19:30. Pe măsură ce copiii s-au înmulțit și activitățile (sport, muzică, școală, gradi) s-au diversificat, nu mai reușesc performanța asta din cauză că nu termin cina la timp. Adică dacă pun masa la 18:30, ceea ce reprezintă o fugareala teribilă, se culca cel devreme la 20 (cei de 2 și de 5 ani) și pe la 20:30 (cei de 12 și de 10, care după cină mai verifica sau completează teme, căci in timpul după-amiezii au fost la muzică sau sport). Deci idealul meu e o cina la 17:30, cum reușeam când aveam 2 copii și erau mici și nu aveam așa multe drumuri. Aveți un pont legat de cină? Cum procedați ca să îi puteți totuși culca la 19? Mă interesează foarte mult.

      Și mai e ceva. Cei doi mai mari au crescut în nordul Germaniei. Fără probleme, in orice sezon, adormeau la 19 sau 19:30, din cauza climei reci și a vremii veșnic întunecate. În România, de prin luna mai, dar nu mai zic in iulie-august, pur și simplu ii orbește soarele în încercarea de a adormi și nu le vine firesc. Nici măcar la 20:00. Plus că de afară răsună glasurile copiilor vecini (stăm la casa, suntem o comunitate mica) până pe la 22:00 și... "Mama, dar nu e corect!". Aici cum procedați?

      Apoi mai e rugăciunea, care durează vreo 30 minute. Nu mai reușesc să găsesc intervalul in care nici vei mici sa nu fie prea obosiți și să poată participa, nici cei mari sa nu fie prinși cu teme.

      Mărturisesc, programul șefilor îmi dă mult de furcă în ultima vreme. Soțul uneori e disponibil, alteori nu, lucrează și are conferințe dintr-una din camere.

      Chiar aștept răspunsuri! Vă mulțumesc că ați împărtășit cu noi!

      Delete
  3. Fix la asta ma gandeam zilele trecute: cat de bine ar fi ca cei mici sa inceapa programul de la ora 9. E atat de greu sa ii scoli din pat si sa ii convingi sa se imbrace si sa iasa in frig cand afara e inca intuneric...
    Dar sunt convinsa ca primii care s-ar opune ar fi parintii. Multi nu au cu cine sa ii lase dimineata, cand pleaca la serviciu. Am auzit discutii la gradinita intre parinti si conducere, primii solicitand sa se inceapa programul de la 7, ca sa aiba unde sa ii lase cand pleaca la serviciu...

    ReplyDelete
  4. Cand era in primar, trezirea era la 6.30. La 7 trebuia sa iesim pe poarta, ajungeam mai devreme la scoala cu vreo 15 min, dar reuseam sa evit aglomeratia matinala la intoarcrea acasa. Ora de culcare seara era 21.00 Cu copilul de primara. Cel maimare, la gimnaziu, invata dupa-amiaza, Ajungea acasa la 19, manca si se apuca de teme. La 23.00 era stingerea si se trezea la 8, cand ma intorceam eu acasa.
    Aul acesta se presupune ca invata amandoua dupa amiaza(gimnaziu si liceu) dau au ore diferite de intrare si iesire. Ajung sa fac si 3-4 drumuri in oras sa le duc si sa le aduc. In conditiile date, nici nu as putea visa sa-mi iau vreun job.

    ReplyDelete
  5. Eu zic ca da :)).
    Cel puțin 2. Fetele mele :d.Dar sunt mai mulți factori care tre' băgați în seama. Tre' sa aibă pt ce si de ce :d. Fetele mele sunt îndrăgostite de doamnele invatatoare, si se trezesc fără prb, si merg fără sa bomboane. Sunt triste când tre' sa rămână acasă din diverse cauze. Sentimentul cred ca e cumva reciproc. Și ioan a mers în clasele primare, cu drag. Acum de când nu mai are un program f bine conturat, lucrurile s-au modificat un pic. Acelasi lucru se întâmplă și cu fetele, cand sar calul cu programul de somn. Când reușesc sa pună geana pe geana atunci când trebuie, se trezesc singure. Când nu, tre sa le trezesc eu. Dar nici atunci nu se plâng :d. Vedem cât mai durează magia.

    ReplyDelete
  6. Sa iti fie drag de scoala e ceva si sa te trezesti devereme cu drag e cu totul altceva. Mi s-a intamplat sa ii las sa doarma si sa nu ii duc la scoala si m-am ales cu mustrari ☺️

    ReplyDelete
  7. Eu cred că teoretizati ceva fara rost și în mod inutil. În viața facem și ce nu ne place,nu i așa? Și apoi noi ne trezim cu drag zilnic???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu cred ca "fara rost si inutil" este pentru tine. Pentru mine a avut un rost si a fost util, la fel si pentru toate cele care si-au impartasit experienta in comentarii. Daca vrei sa stii, le-am citit chiar si celor mici aceste comentarii si s-au folosit de povestile reale din alte familii. Nu ma deranjeaza ceea ce zici, doar iti atrag atentia ca nu toti apreciem aceleasi lucruri.

      Delete
  8. Al meu băiat (9 ani) se trezește cu drag la ora 7 dar nu merge la școală. Facem HS de când s-a născut. Bănuiesc că dacă ar trebui sa meargă zilnic la școală nu ar mai fi asa matinal.

    ReplyDelete
  9. Este normal ca iarna să fie grea trezirea dimineața devreme, când încă e întuneric și secreția melatoninei continuă până la răsăritul soarelui. Dar problema este vara, când se luminează devreme, atunci clar e ceva de schimbat în programul copiilor dacă nu au dispoziția să se trezească la 7… Și eu m-am întrebat întotdeauna și nu înțeleg de ce nu or fi vacanțele mai lungi iarna și mai scurte vara.

    ReplyDelete