Tuesday, February 2, 2021

De ce...

... narcisistilor le place sa provoace si sa obtina reactii negative din partea "victimei"? 

Este vorba despre abuzul reactiv, un fenomen care apare intr-o relatie in care esti abuzat (parinte-copil, frate-frate, sef-subaltern, cuplu). La un moment dat nu mai poti suporta comportamentul celuilalt si, dupa o perioada in care ai incercat fara succes sa rezolvi totul cu calm si blandete, iti pierzi rabdarea, iti iesi din fire, explodezi si ajungi sa actionezi agresiv/disperat/dezechilibrat intr-un fel care nu te caracterizeaza.

E important sa intelegi de ce N le place acest lucru ca sa nu abordezi confruntarile cu ei ca si cu o persoana normala, care incearca sa iti inteleaga punctul de vedere, doreste sa gaseasca o solutie pt reconciliere si care e dispusa sa se intalneasca cu tine undeva la jumatatea drumului intre pozitiile voastre.

1. Emotiile negative pe care le vede in plina desfasurare sunt hrana N. Pentru N imaginea lor falsa despre sine este vitala. Ea este intretinuta de aceasta "hrana" care ii ajuta sa se poata vedea ca fiinte superioare in contrast cu cei foarte apropiati ai lor.

2.Faptul ca genereaza un raspuns emotional intens exteriorizat atat de sincer le da un sentiment de putere. Discutiile nu sunt pentru ei un prilej de a rezolva conflicte, ci oportunitati de a isi exersa si etala puterea si de a isi umple rezervorul cu "provizii" cu care sa isi hraneasca imaginea sinelui.

3.Simt nevoia sa oglindeasca in tine trasaturile lor negative. Daca esti de obicei o persoana calma, ei isi vor percepe mai limpede dezechilibrul langa tine si acest lucru nu le va conveni deloc (am vazut ca nu numai cu mania se intampla asa, ci cu orice patima pe care ei o au: nu le place sa vada oameni neatinsi de ea) De aceea vor sa te tulbure (sa te corupa) ca sa nu se simta inferiori in preajma ta, mergand pana la a iti atribui tie toate neajunsurile/abuzurile pe care le fac de fapt ei. N isi crede propriilor minciuni inscenandu-si ca ei sunt victimele relatiei.

4.Este foarte avantajos pentru ei faptul ca terte persoane (poate doar restul familiei) te pot vedea intr-o stare deplorabila, actionand agresiv sau dand semne de afectare psihica. Astfel isi vor asigura elemente pentru dorita imagine grandioasa (impresie buna=resurse N pozitive) 

No comments:

Post a Comment