Wednesday, November 25, 2015

Sa ma mai enervez...

...pe lucrurile strambe care se intampla in scolile copiilor mei, sau sa le consider implicite unei societati decazute?

Azi, la ora de dirigentie, la clasa fetei mele celei mai mari au venit doua studente la medicina, una de anul intai si una de anul trei, si au facut educatie sexuala tinerilor elevi. Dirigintele a plecat din clasa, din pudoare, plictiseala sau in semn de dezacord, nu stiu. Pe mine, ca parinte, nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord cu aceasta "activitate extracuriculara".

E totusi un liceu cu pretentii. Daca tot se apuca de asa ceva, ar fi putut aduce pe cineva care sa gandeasca o expunere potrivita varstei. Fetele cu pricina au insirat si ele ce au conspectat fara sa gandeasca o clipa cui se adreseaza. Au vorbit si de legarea trompelor desi nu poate fi in nici un caz o varianta pentru o femeie care nu a nascut niciodata. Nici anticonceptionalele luate regulat de la 15 ani ca sa te poti distra cand vrei nu raman fara consecinte pe termen lung.

Au sugerat ca e deja tarziu sa-ti incepi viata sexuala la 15 ani, facand referire la varste mult mai mici: "clasa a cincea, a sasea". Informatia asta o au probabil de prin carti cu statistici americane. In clasele copiilor mei cei mai multi nici macar nu au prieten, nicidecum sa se gandeasca mai departe.

Incidentul de azi face parte dintr-o suita de dezamagiri pe care mi le-a provocat acest liceu atat dpv al colectivului de elevi (dintre care unii chiar ii binecuvanteaza pe colegii lor cu "Satana fie cu voi") cat si al tinutei morale a profesorilor (de ex la logica la lucrare s-a dat o problema "cu popi si draci").

:(

17 comments:

  1. Pai e infiorator ce povestesti... Face parte dintr-o suita de lucruri care ma ingrijoreaza in ceea ce priveste viitorul copiilor nostri intr-un mediu din ce in ce mai toxic. Nu imi pun neaparat problema ca de maine se apuca sa aiba relatii trupesti, dar nu vreau nici ca sufletul lor inocent sa fie tulburat. E deja prea mult ce imi doresc?Eu nu am crescut ferita de astfel de lucruri, dar tocmai de aceea imi doresc sa imi feresc copiii. Cunosc gustul amar pe care il lasa in suflet...

    ReplyDelete
  2. Nu pot decat sa fiu iarasi ciudata care ia atitudine fata de chestiunile "normale" si sa fac o cerere in care sa mentionez ca doresc sa fiu consultata in legatura cu noutatile pe care vor sa le mai expuna copilului meu la scoala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ai de ce sa dai inapoi.Principiile tale sunt bune,si in plus nu esti singura, esti cu Hristos! Cine greseste sa se rusineze , nu sa capete mai mare indrazneala prin lipsa noastra de reactie.Este greu intradevar sa fii mereu in prima linie ,dar alta cale nu avem! "indrazniti ,Eu am biruit lumea" Cristina

      Delete
    2. este foarte corecta aceasta abordare! in calitate de parinte aveti tot dreptul sa fiti informata si ce se discuta si mai ales cine si cum prezinta o problema.
      Delia

      Delete
    3. Ecaterina,
      copiii au fost obligati sa ramana la asa -zisa ora de dirigentie?

      elevii sunt minori deci cred ca era obligatoriu sa se ceara acordul parintelui scris pentru participarea copilului la acea ora !

      copilul meu a plecat de la orele de dirigentie cu aceasta tema. fara comentarii.

      sa stii ca pe unii ii intereseaza si-si doresc asemenea ore ...asta e lumea in care traim si noi nu o s- o schimbam.

      Delete
  3. E totusi ciudat ceea ce se intampla... E drept ca eu nu traiesc nici in Ro nici in America ci in Canada, dar nu prea cred ca un asa eveniment poate sa aiba loc ca de la sine, ca si cand ar fi o necesitate, ci e limpede ca-s lucruri impuse si gandite dupa o agenda a pervertirii generale, de realizat ca planul cincinal din comunism. Nici nu am prea vazut pe-aici copii sub 16 ani iesind cu cei de sex opus... Cine le-a ''insarcinat'' oare pe acele domnisoare sa faca asta, a cui a fost ideea , cine e inspatele lor? Cine le-a stimulat (si cum) in acest sens? Oare lor nu le e rusine la obrajori sa faca stfel de exposeuri? ....dintr-un neam care stia ce e rusinea...

    ReplyDelete
  4. Asadar au inceput ed sexuala:( Si eu care credeam si speram sa fie doar o vorba in vant acest plan al lor si sa nu se implineasca nicicand...
    Mi-amintesc ca si cand am fost eu eleva, au venit niste fete sa ne vorbeasca despre unele lucruri, in principiu despre menstruatie si sa ne faca reclama unor aborsbante, dar nu imi amintesc sa fi intrat in altfel de detalii..

    ReplyDelete
  5. La multi ani mai intai, sfanta Ecaterina sa fie intotdeauna langa voi .
    Apoi, in legatura cu problema ta eu as face asa: as consulta programa orelor de dirigentie pe anul respectiv. Exista ora prevazuta de minister pentru educatie sexuala? Daca nu, asta trebuie reclamat.
    Apoi: exista prevazuta posibilitatea ca aceasta ora sa fie facuta de catre altcineva decat diriginta ? daca da, trebuie ceruta si aprobarea parintilor sau este de ajuns sa se intocmeasca formalitatile de catre scoala pentru a preda altcineva?
    Daca raspunsurile sunt pozitive pentru ei ca scoala la primele doua deci se acopera legal ceea ce ma indoiesc trebuie sa vezi exact ce presupune aceasta ora de educatie sexuala ca si materie indicata . Aici sigur nu pot exista toate informatiile astea de care spui tu deci nu sunt acoperiti.
    Adica incearca sa mergi mai mult pe legal si mai putin pe convingeri personale.

    Eu am facut asta cu o profa de engleza ce le-a predat nu stiu cate cuvinte cu haloween in anii trecuti si cu programa in mana ce bineinteles ca nu prevedea asa ceva la copii de 7 ani urmatorii ani in scoala noastra cel putin nu s-a mai intamplat asta desi profele s-au schimbat . Pentru ca a ramas la dosar probabil sau pentru ca aflau unul de la altul , nu stiu si nici nu-mi pasa dar daca ministerul nu a prevazut asta atunci nu pot pune de la ei si gata. Succes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. scuze, halloween cu doi "L" , s-a inteles cred despre ce era vorba :)
      Si inca ceva ce nua m mentionat, eu nu sunt in Romania dar nu conteza . Sigur si ministerul romanesc are programa la orele de dirigentie si protocoale ce trebuie facute pentru a intra altcineva la clasa doar ca probabil nu sunt respectate mult mai des ca in alte parti. Si parintii in Romania nu cer respectarea protocoalelor sunt multumisti daca se face mate de exemplu in orele de muzica si sexualitate la dirigentie in majoritatea lor.
      Dar asta trebuie sa se schimbe.

      Delete
  6. Se pare ca deja noul guvern isi indelineste '' directivele'' mai repede decat am fi crezut- tocmai ieri presedentia a initiat dezbaterea educatia pentru sanatate http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/11/26/presedintele-iohannis-sustine-obligativitatea-educatiei-pentru-sanatate-iar-ministrul-muncii-sustine-educatia-sexuala-video/- ce vom face noi parintii in fata acestei nesabuinte? oare nu se poate un gen de homeschooling sustinut de biserici locale? ce solutii avem? Mihaela

    ReplyDelete
  7. :(
    Copiii au un dar asa minunat - inocenta - de ce oamenii mari vor sa le-o distruga asa devreme? :(
    Imi amintesc ca si eu am avut parte in scoala de o astfel de ora, de doua ori (a venit un medic, tot la dirigentie). Asta acum 20 de ani. Nu-mi amintesc nimic din cele discutate, doar faptul ca-mi era rusine de colegi.

    ReplyDelete
  8. Homeschooling...un vis frumos, care totusi, prin efort, poate deveni realitate. As fi bucuroasa sa dezbatem aceasta tema.
    Cat despre intamplare in sine...banuiesc unul din cele 3 licee mari din Craiova. Inca imi amintesc faptul ca era promovata mereu gandirea libera (nu ca ar fi ceva rau, dar pot sa fie alte scopuri la mijloc). E important cum se raporteaza ea la atmosfera generala. Nu e placut nici sa te simti apasat si constrans. Daca ea se simte detasata, stapana pe situatie si pe propriile decizii, e excelent, intrucat din pacate, e posibil ca in viata de adolescenta sa se mai experimenteze si astfel de episoade. Va doresc tarie .

    ReplyDelete
  9. Acest subiect trebuie tratat la modul cel mai serios cu putinta iar sesiunile astea de educatie ar trebui facute de oameni cu pregatire. si parintii sa fie consultati, chiar sa stie dinainte tot ce li se spune elevilor la ora respectiva ca sa poata sa isi exprime parerea. Multora stiu ca li se pare ca nu isi au rostul aceste lectii insa numarul adolescentelor insarcinate si a celor care aleg sa faca avort este asa de mare incat trebuie facut ceva. totul tine de cum faci un lucru iar la noi se stie ca toate se fac mai din topor, fara sa judecam prea mult. Totusi cred ca parintii responsabili fac si acasa aceasta educatie. Copii trebuie sa stie ce inseamna, la ce riscuri se expun. Eu cred ca mai degraba se intampla relatii sexuale la adolescenti ca urmare a necunoasterii decat a cunoasterii si asumarii unor aspecte. Delia

    ReplyDelete
    Replies
    1. asta e o falsa problema , ca nu stiu si nu sunt informati elevii!
      era poate o problema cand nu exista internetul .acum orice familie are internet si poate cauta pe google despre absolut orice ! chiar nu inteleg... da, te duci in sate izolate sau la comunitati din astea sarace , izolate total si faci educatie sexuala!
      uite, pe google scrii contraceptie si-ti ies mii de pagini !
      si e adevarat, sunt fete care-si incep viata sexuala de la 13-14 ani dar sunt sigura ca alea nu au nevoie de educatie sexuala !
      cred ca vor sa faca educatie sexuala in scoli pentru a capta cat mai multi, sadindu-le ideea ca e ceva normal si chiar sanatos sa faci sex in adolescenta!
      de ce nu ma lasa pe mine ca parinte sa-mi educ copilul ? eu il cunosc cel mai bine si stiu cum sa pun problema in asa fel inat sa nu-l ranesc , sa nu-l oripilez cu tot felul de detalii fara rost .

      Delete
  10. cel mai bine ar fi, intr-adevar, ca aceasta educatie sa se faca de catre parinti. dar, poate oi fi eu mai sceptica, cati dintre parinti sunt preocupati de educatie pe partea asta? problema o constituie acei adolescenti la care parintii nu stiu, nu pot sau nu sunt prezenti in viata lor la varsta critica. iar educatia ar trebui sa fie mai mult decat contraceptie! ar trebui sa ii determine sa se gandeasca bine inainte de a se expune fizic si sufleteste nu doar sa ii invete cum sa se "protejeze de sarcini nedorite" cum se exprima multi. iar internetul nu ar trebui sa fie cel care educa, sincer! daca niste copii vulnerabili se bazeaza doar pe ce citesc pe internet e grav, si e si mai probabil sa faca greseli mari. iar fetele de 13-14 ani care isi incep viata sexuala au cea mai mare nevoie de educatie. sa li se explice ca nu e asta o solutie, ca nu trebuie sa isi expuna sufletele asa usor, ca intra intr-o etapa pe care o vor regreta amarnic la maturitate si n-o sa mai poate schimba asta. educatia sexuala eu nu o vad ca o metoda prin care sa afle ce pot face ci ca o metoda de-a fi informate inainte de a face. si probabil ca multi adolescenti ar amana acest moment daca educatia asta ar fi facuta asa cum trebuie. Delia

    ReplyDelete
  11. Eu consider ca orele astea sunt absolut necesare, din pacate nu sunt suficient de multe, si nici nu au cerut parerea elevului daca vrea sa participe sau nu. In Romania inca se moare de la avorturi, e tara cu viata sexuala inceputa din cele mai devreme in Europa, daca un prezervativ si o informatie le salveaza de asta, atunci sa fie bine primit. Nu, nu cunosc niciun preot /persoana religioasa sa explice abordare crestina - eu am crescut in sanul credintei dar marea parte a celor din jurul meu nu. E cea mai buna decizie? Nu. Dar e mai bine decat nimic.
    Si nici macar nu ajung acolo unde este cel mai teribil: la cei 17% din elevi ce abandoneaza scoala la sub 14 ani, la cei care fac copii pt ajutor social, iar cei cu handicap ajung in institutii (inca avem 25 mii copii cu handicap insitutionalizati iar viata lor e ca pe timpul lui Ceausescu).
    Realitatea romaneasca e crunta, si e suficient sa ne uitam pe statistici: jumatate din copiii institutionalizati sunt abandonati de mame tinere/minore.
    Verisoara mea e profesor si preda si educatie sexuala la liceele din judet, de la tara, de 10 ani (copiii aleg sa se inscrie pt ca e dupa ore) -merge periodic si dupa ore in sala de sport/anfiteatre / discutii cam 1 data pe an. Mai cunosc o dr ginecolog care a discutat la dirigentie la scoli, si asta de acum 20 ani.
    Din discutiile lor au ajuns sa cunoasca fete ce la 15-16 ani nu aveau minim de cunostinte pentru ca nu vorbeau cu mamele despre ce e menstruatia, a vazut sarcina si avorturi la 15 ani (parintii le-au dus cu forta), ba a dat si peste abuz sexual acasa; o fata batuta de mama ei cand i-a venit prima menstruatie pt ca mama s-a casatorit tanara si credea ca menstruatia e legata de viata sexuala, ba o tiganca de 25 ani a ajuns la dr ca dupa cativa copii i-a venit prima menstruatie si nu stia ce e aia!
    Romania si Bulgaria au din cele mai mari rate de nasteri din europa la minoe de 15-17 ani! Nu, nu ne intrece nimeni, rata de sarcini la minore in Romania e de 7 ori mai mare decat in Olanda (30.3 fata de 5 la mie) si aproape dublu cat in Uk; iar ong-urile romanesti au cules niste statistici ingrozitoare: estimeaza ca 1 din 10 copii din Romania a fost abuzat sexual si asta in cadrul familiei/vecinilor. Politia si rusinea publica ignora, dar Romania exporta filme cu copii ...

    Si eu m-am simtit incofortabil cu ideea de sexualitate la adolescenti si am preferat sa raman in ignoranta si negare, dar de cand sunt implicata in cazurile umanitare, in sustinut copii f. saraci sa nu abandoneze scoala imi dau seama cate nenorociri sunt din lipsa educatiei. Cand aveti rabdare, cititi, va rog, rapoartele de pe totb.ro, sau documentarele de la adorcopiii.com si marturiile de pe decatorevista - poate aveti idei si sa creati/sustineti o solutie mai buna unde sa se inteleaga reproducerea, aparitia menstruatiei, factori, unde e limita intimitatii, atunci va rog promovati-o, ca e nevoie!!! ca cea de acum nu e una multumitoare, dar e singura care exista...si nu, nu e facuta competent.

    ReplyDelete
  12. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2016/05/19/drepturile-parintilor-vs-educatia-sexuala-lobby-ul-gay-cere-institutiilor-ue-introducerea-obligatorie-a-casatoriilor-homosexuale-in-tarile-membre-ritualul-paradei-anormalitatii-din-nou-in-romania/

    Doamnei avocat sa-i dea Bunul Dumnezeu multa sanatate. Constitutia tarii este de partea parintilor. Trebuie sa fim mai fermi, cum bine ati procedat dvs., directorii de scoli, dirigintii, profesorii, sa inteleaga ca rolul lor este cu totul altul, nu educarea sexuala a copiilor nostri.

    ReplyDelete