Saturday, November 14, 2015

Imobiliare

N-am mai scris pe blog de ceva vreme...
Imi pierd timpul pe olx, cautand apartamentamente si case si mergand apoi la vizionari. Gasisem ceva potrivit pentru noi dar nu s-a concretizat nimic. Am facut mari eforturi duhovnicesti sa nu ma tulbur si sa vad voia lui Dumnezeu in ceea ce mi s-a intamplat.

Printr-o cunostinta am ajuns la o doamna care avea un apartament imens  (180 mp) in zona pe care o vreau eu (aproape de mama si de scolile copiilor). Cerea pe el 100000 euro. Eu as fi realizat suma aceasta doar prin doua vanzari imobiliare: apartamentul in care stau si o garsoniera din Bucuresti a parintilor mei. Altminteri nici o banca nu ne considera clienti eligibili si nici de economii considerabile nu dispun.

Doamna respectiva avea de multa vreme apartamentul scos la vanzare, dar nu avea pe nimeni interesat. Tot cautand pe olx mi-am dat seama de ce: am gasit un anunt pus prin agentie la acest apartament si pretul initial era de 150000 euro. Nefiind cu imbunatatiri recente, nu-si merita aceasta valoare. Agentia insa neglijase sa tina legatura cu batrana si nu stiau ca lasase pretul atat de jos.

La vizionare m-am inteles cu doamna respectiva sa ma astepte pana vand si eu la randul meu si i-am si spus ca am o familie numeroasa, iar spatiul ei s-ar suprapune perfect cu nevoile noastre. A fost de acord si chiar m-a asteptat cateva luni. S-ar putea nici sa nu fi avut alt client in afara de mine si acesta sa fie motivul parutei amabilitati.

Tot discutand cu o fina de-a mea, care cauta si ea un loc in care sa se mute, i-am zis toate acestea. Fara sa-mi spuna nimic, s-au dus si ei sa vada apartamentul, de data aceasta prin agentie. Cu ocazia asta s-a trezit si agentul imobiliar (care daduse uitarii locatia cu pricina) ca batrana a lasat pretul neobisnuit de mult. Au fost facute rectificari si pe olx si cererea s-a diversificat si mai mult. Finul meu mi-a spus de abia dupa aceea de vizita lui la apartament si s-a exprimat cam asa: "Nasa, daca vrei sa cumperi, bine, daca nu, il iau eu". Mi-ar parea rau sa nu-l luam nici noi, nici voi." Eu l-as fi luat, dar nu aveam lichiditati. Garsoniera nu-si gasea nici un cumparator dintre zeci de persoane care s-au perindat la vizionare.

Vazand ca are altenative, batrana s-a saturat sa ma astepte. M-a sunat si m-a anuntat ca intelegerea noastra a luat sfarsit. De cum am primit telefonul ei, parca s-au dezlegat toate: au vandut ai mei garsoniera si am gasit si eu client cu cash. Degeaba insa: de acum batrana nu mai voia sa auda de noi fiindca avem 7 copii si nu vrea sa-si bata joc de oamenii cu care a convitetuit zeci de ani. In lipsa altui client am fi fost acceptabili.

La nivel superficial lucrurile stau asa si trebuie sa invat sa fiu mai discreta. La nivel profund trebuie sa asimilez in practica ideea ca in tot ceea ce ni se intampla se reflecta voia lui Dumnezeu. Ma bucur din suflet ca in prezent pot spune ca nu am resentimente fata de nimeni. In incercarea asta am avut ocazia sa ma vad cat sunt de instabila duhovniceste si cat de putin lucrez porunca iubirii de aproapele.
Am avut drept calauza a mintii doua texte din Sf scriptura: "pentru ce nu rabdati mai degraba nedreptatea?" (care m-a ajutat sa nu dau pacea pe galceava  in momentele cand am considerat ca mi s-a facut o nedreptate) si "voi sunteti lumina lumii, voi sunteti sarea pamantului" (nu se cuvine sa ne coboram la conflicte pe teme materiale; pentru numele Domnului sa nu ne lasam purtati de valul patimii).

PS Tot citesc prin anunturi: "zona linistita, exclusivista". Imi doresc si eu un imobil exclusivist unde copiii sunt acceptati si iubiti ca oameni, nu priviti ca niste animale devastatoare. Astept sa vad ce randuieste Domnul: "precum sunt ochii slujnicii la mainile stapanei sale, asa sunt ochii nostri catre Domnul, Dumnezeul nostru, pana ce se va milostivi de noi".

20 comments:

  1. Ma bucur ca aveti nadejde. Gandul meu ca e o casa e in mod cert mult, mult mai buna pentru orice familie, fie ea mica sau mare. Deci incercati in continuare cu nadejde. Eu una, m-as axa pe casa. O curte, cat de mica, e absolut excelenta. Vad asta cand mergem cu cel mic la parintii sotului, cat de bine se simte si cat de usor e sa iesi afara, fara haine aparte, fara apa/caciuli/rontaieli. In plus, copiii dumneavoastra sunt mari, ii puteti supraveghea de la fereastra, in timp ce gatiti, de exemplu. Sper sa scrieti in curand un articol cu vesti bune! O mamica de la etajul 4 :)

    ReplyDelete
  2. Stie Dumnezeu care e solutia cea mai buna pt voi si cand o s-o gasiti lucrurile or sa se lege frumos si cu pace. Pe noi sfantul Nicolae ne-a scos de fiecare data din dificultatile imobiliare, ca ne-am tot mutat la apartamente din ce in ce mai mari odata cu cresterea numarului de copii. Oricum,cel mai bine cu copiii la bloc a fost cand am stat la parter, asa nici nu deranjau vecinii cu alergatura, si fiind o zona linistita ii puteam lasa la joaca pe aleea din fata blocului, si eu ii urmaream de la geam in timp ce faceam treaba.Dar totusi nu se compara cu o casuta cat de mica la curte.Noi ne-am mutat la tara ca sa ne permitem o casa, dar suntem foarte multumiti asa. Avem o scoala foarte buna aici si se poate ajunge usor in oras cand or ajunge copiii la liceu.Mai repede ajung de aici in centrul orasului, decat din cartierul aglomerat in care stateam inainte.
    Sa va ajute Dumnezeu sa gasiti ce e mai potrivit pt voi

    ReplyDelete
  3. Nu as opta pentru o locuinta in afara orasului fiindca transportul fiecarui copil pentru fiecare activitate in afara casei ar fi de timp, bani si energie. Asa au o anumita independenta. Merg singuri la scoala, librarii, xerox, biblioteca, biserica, plimbari, mici cumparaturi.

    Gasisem o casa superba situata intr-un cartier mai indepartat, dar discutand cu o prietena care locuieste in zona, am aflat ca nu e deloc de neglijat aspectul cu procentul de romi care circula cu autobuzul in directia in care ar merge copiii. Imi povestea ca toata copilaria ei a fost marcata de fel de fel de agresiuni din partea lor, toate petrecute in statie sau in autobuz. N-as vrea sa-mi supun copiii de buna voie la asa ceva.
    Si chiar si fara incidente de felul acesta, 5 abonamente la autobuze plus motorina pentru plecarile cu masina ar fi o suma pe care prefer sa o am luna de luna in buzunar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi nu mergem in oras decat duminica la biserica si ocazional la cumparaturi de ceva mai special, ce nu gasim aici.In rest ne descurcam aici, local, nu ne-a luat nimic din independenta mutatul la tara. Scoala e foarte buna,nu mergem pana in oras, plimbari si mici cumparaturi pot face si aici, de xerox nu-i nevoie, ca avem acasa un multifunctional, la librarie n-au nevoie sa mearga, cumparam cartile de pe net (de exemplu la libris.ro trimit gratis, prin curier, la o comanda cat de mica). Aici facem si meditatii, avem si activitati extrascolare (e drept, nu asa diversificate ca in oras), avem locuri de joaca, magazine, e chiar bine. Si oricum, in oras tot as fi ajuns la faza cu facut abonamente la autobuze cand plecau la liceu, ca doar nu si-ar fi gasit toti 7 licee la distanta de mers pe jos.
      Poate pentru voi nu se pliaza solutia asta, dar pt noi a fost cea mai buna. Sau,daca nu gasiti apartament destul de mare, sa cumparati unul si sa inchiriati si un apartament vecin(stiu pe cineva care a procedat asa si ii convine).
      Adriana

      Delete
    2. Aveti un sat deosebit, dupa cum il descrii. Ma bucur pentru voi.

      Delete
  4. Doamne ajuta sa gasiti ceva potrivit pentru voi!e bine ca locuiti intr-unoras mic. In Bucuresti e cam tot aia daca stai in oras sau in afara lui, nu prea poti lasa copiii sa umble singuri.Noi le duceam si le aduceam cu masina si cand stateam in Bucuresti. Scoala era reltiv aproape (15-20 min pe jos), dar traseu era pe un drum foarte circulat auto si nu prea aveai loc pe trotuare, plus ca trebuiau sa si traverseze de vreo doua ori. Biblioteca era la nu stiu cate statii de autobuz.Doar biserica era aproape, dar si pt asta trebuia sa traversam sosele.Acum tot cu masina ne deplasam peste tot, dar incercam sa ne localizam cu toate in zona si evitam orasul cat putem.

    ReplyDelete
  5. Poate stiti de aceasta lege:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/05/13/limitarea-platilor-cash-banci-corporatii/
    Orice tranzactie peste 10.000 de lei se face doar prin intermediul bancii(altfel o sa va ia un procent urias din suma statul), mi-am permis sa scriu pentru ca am vazut ca ati gasit pe cineva care are bani cash pentru apartament.
    Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va ocroteasca, aveti o familie deosebita!

    ReplyDelete
  6. Doamne ajuta! Va inteleg dorinta deoarece si eu,intr-o oarecare masura,sunt in aceeasi situatie doar ca nu am suficiente posibilitati financiare.Tot cautand pe olx.imobiliare,am vazut o casuta foarte draguta pe str.Fluturi,aproape de intersectia cu str.Campia Islaz,la pretul de 99.900 euro.Are toate utilitatile si cateva sute de metri patrati teren. Poate stiti despre ce este vorba iar daca nu, m-as bucura sa stiu ca am putut sa va fiu de folos cu ceva.
    O zi linistita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti multumesc de sfat. Incerc ceva care sa nu ma faca dependenta de masina pt transp copiilor la scoala pana in clasa a patra. Viata se complica si timpul e f important pt mine.

      Delete
  7. o casa e cea mai potrivita pentru voi . in oras nu sunt case? nu sunt cartiere de case ? sa dati 100.000 de euro pe un apartament intr-un bloc nu e ok ...incearca si pe tocmai.ro.
    cautati singuri, nu prin agentii . mergeti prin diferite cartiere care va plac si lipiti anunturi, fara sa spuneti pretul maxim pe care l-ati da. in Bucuresti un apartament de 4 camere intr-un bloc construit dupa 1980 costa in jur 65.000 euro, deci la voi acolo (nu stiu unde stati , dar ati zis ca e oras mic ) ar trebui sa fie mult mai putin...Maica Domnului sa va ajute.
    si finii tai ar trebui sa fie mai respectuosi , nu se face asa ceva , sa spunem totusi lucrurilor pe nume . sunteti parintii lor de suflet ...unde e dragoste ? trebuie sa vina numai dintr-o parte ? :(

    ReplyDelete
  8. am vazut ca tocmai a fost si el preluat de olx ...:)

    ReplyDelete
  9. Probabil ca e ridicol sa venim noi cu sfaturi, ca stiti voi mai bine ce aveti nevoie, dar v-ati gandit la varianta de a pastra garsoniera din Bucuresti? Adica, eu aud pe cate unii care au mai multi copii ca nu stiu cum sa procedeze sa fac aun credit si sa cumpere o garsoniera in Bucuresti, iar voi vreti sa o dati. Copiii vor incepe, unul cate unul, sa mearga la facultate. Chiriile sunt ingrozitor de mari. Sa ai o locuinta acolo e o binecuvantare in momentul in care ai cel putin trei copii studenti.

    ReplyDelete
  10. M-am gandit. Se pare ca fetele mele nu vor sa plece de acasa :) Nu le tenteaza deloc ideea cu Bucurestiul, desi eu am mai incercat sa o conving pe Iuli pt arhitectura.

    Oricum, garsoniera era la politehnica si era buna pt inchiriat. Viitorul copiilor mei insa nu pare sa se profileze in sfera politehnicii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. n-ai de unde sa stii asta ...ai si baieti care deocamdata sunt mici si nu pot sa ia hotarari acum...deci politehnica s-ar putea sa fie la un moment dat o optiune...depinde de ce pot copiii sa faca ...ca doar nu-l obligi sa faca o facultate daca nu vrea sau nu poate ...

      Delete
  11. Nici eu nu as vrea sa plece fetele mele de acasa :)) Cat despre politehnica, la fel cred ca va fi si la mine.

    ReplyDelete
  12. Doamne ajuta!Nu stiu in ce oras locuiti,dar in Sibiu cu suma asta se cumpara o casa intr-o zona f linistita si aproape de centru.Nu as da atatia bani pe un apart nici sa aiba 1000m patrati.Mai ganditi-va

    ReplyDelete
  13. case mari locuibile aproape de centru de le 200000 in sus. La 100000 iei ceva demolabil pentru pozitia terenului...

    ReplyDelete
  14. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/11/25/la-ce-e-bun-un-parlament-legea-darii-in-plata-sau-anti-camatarie-contestata-vehement-si-ticalos-de-bnr-sistemul-bancar-si-investitorii-straini-a-fost-votata-romania-cea-mai-capitali/

    Daca va fi promulgata de presedintele tarii, aceasta lege va produce un seism pe piata imobiliara, preturile vor scadea foarte mult.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. Va multumesc din suflet pentru sugestie!

    ReplyDelete