Saturday, June 20, 2015

De post


Postul sfintilor apostoli mi s-a parut de data asta foarte greu. Ciresele sunt fructele mele preferate si le-am consumat brusc in cantitati mari, drept pentru care in primele zile am fost acompaniata de o multime de senzatii neplacute si, daca n-as fi citit ca asa se intampla cand organismul mai evacueaza din toxine, as fi fost foarte tentata sa renunt.

Intre timp simptomele respective s-au diminuat si ma simt  mult mai bine. Daca nu m-ar deranja faptul ca pe alimentatie de post trebuie sa suplimentez cu pastile cu calciu (cu toata halvaua cu susan pe care o consum), cred ca as deveni o vegetariana convinsa. Incercam sa stam cat mai mult la soare ca sa avem stoc de vitamina D, dar vremea nu prea tine cu noi :(

In postul asta am invatat inca o data ca daca ceva nu merge bine in viata mea explicatia o pot gasi cu siguranta in delasarea cu care tratez aspectul duhovnicesc al vietii. Vocea delicata a constiintei intotdeauna mi-a soptit discret unde gresesc, desi as fi avut destule argumente lumesti pentru a ma indreptati.

In cel mai bun caz greseala mea a fost aceea ca am lasat garda jos la capitolul rugaciune si am creat o bresa prin care sa se strecoare vrajmasul, sa strambe lucrurile si sa bruieze comunicarea cu oamenii la care tin. De indata ce vine "Mangaietorul", se risipesc norii lucrarii vrajmase si ies la iveala adevarurile si bunele intentii din spatele unor atitudini discutabile.

3 comments:

  1. doamna, o imbratisare calda de departe!
    Cu credinta le trecem pe toate.

    Pentru calciu, mai sunt si alte surse mentionate (in afara de susan) - eu diversific pt ca stiu ca un corp va absorbi fie din una fie din alta. De genul: caise si smochine (proaspete sau uscate); brocolli sau alge sau spanac/ceapa; fasolele (cica recomandate lasate la umflat pt teoria cu acizii fitici - nu ma pricep, eu o innmoi ca fierbe mai repede), dar si in marar si migdale. Sper ca te va ajuta sa iti dea idei de diversificat alimentatia.


    ReplyDelete
  2. Ciudat ce zici de calciu. Eu pana nu am eliminat carnea( dar lactate le consum totusi cu moderatie) am tot avut probleme cu calciu(in fiecare primavara/toamna, trebuia sa suplimentez cu pastile, altfel imi venea rau pe strada, ma lua cu lesin). Dupa ce am renuntat la carne, nu am mai avut probleme. Nici in sarcina nu a trebuit sa suplimentez. Explicatia mea era ca, carnea/lactatele sunt acide, iar organismul pentru procesarea lor foloseste mai mult calciu din rezervele proprii, decat intra prin ingerarea acestor alimente. Si in cele 2 sarcini pe care le-am avut am tinut toate posturile, iar calciul nu era sub limitele normale. Si nu am luat nici un fel de pastile. TeodoraM

    ReplyDelete
  3. Din cate stiu, sunt bune pentru calciu: susan nedecorticat (am citit ca are semnificativ mai mult calciu decat cel decorticat, la gust e la fel), seminte de chia, broccoli, migdale (eu le consum sub forma de lapte de migdale cu tot cu pulpa), amarant, quinoa, parca si hrisca. Susanul si chia le consum intr-un fel de "lapte de susan" care este, de fapt, un coctail de seminte, cereale, fructe uscate pasate la blender: 1 cana de apa si 2 lg susan, 1 lg chia, 1-2 lg semnite floarea-soarelui, 2-3 lg fulgi fini de ovaz (sau amarant fiert, quinoa fiarta) 5 curmale - se prepara rapid si cam asta constituie masa mea de dimineata intr-o zi de post.
    De hrisca (potential alergic), amarant si quinoa am afla incercand sa gasesc variante de proteine cat mai complete pentru fetita mea care nu vrea mai deloc carne.
    Sanatate tuturor!

    ReplyDelete