Saturday, February 4, 2012

Grija pentru trup să nu o faceţi spre poftă

           Ce nu fac doamnele pentru un perineu în formă?
  • exerciţii Kegel: contracţii ale muşchilor perineali (aceleaşi pe care le efectuăm pentru întreruperea jetului urinar) fără implicarea muşchilor abdominali sau fesieri, corelate cu expirul sau inspirul. Sunt la îndemâna oricui, se pot face oricând, dau rezultate în tratamentul incontinenţei urinare şi, practicate zilnic în ultimele luni de sarcină pregătesc perineul pentru naştere (asta dacă nu cumva vreun ginecolog grăbit strică totul)
  • masaj perineal cu ulei de măsline sau cu un gel rehidratant care zice-se că n-ar avea substanţe farmacologice prin el, relaxând voluntar musculatura şi presând dinspre vagin spre perineu apoi masând bilateral în formă de U. Manevra trebuie să fie blândă, nedureroasă (cel mult senzaţie de înţepătură) iar presiunea se menţine până la amorţirea zonei respective (maxim 2 min)
  • dispozitiv Epi-No pe care nu îl agreez datorită implicaţiilor senzoriale care contravin principiilor mele. Metoda constă în simularea unei epulzii cu ajutorul unui balon gonflabil la dimensiuni progresive. 

11 comments:

  1. Buna, Ecaterina!
    Te urmaresc cu mult interes de ceva timp si as vrea sa te rog sa imi dai un sfat. Peste cateva luni urmeaza sa nasc al doilea copil si nu vreau sa mai trec prin experienta epiziotomiei. Ma gandesc ca poate o sa nasc mai mult de doi copii si daca la fiecare nastere medicul o sa faca o taieturao sa ajung sa am franjuri. (Tu ai avut parte de epiziotomii la toate cele 5 nasteri de pana acum?) Ma intrebam ce argumente as putea sa ii dau doctorului cu care voi naste in afara de "nu vreau" pentru a o convinge sa nu ma taie din oficiu. Prima mea nastere a fost foarte usoara si sunt sigura ca m-as fi descurcat minunat si fara epiziotomie care mi-a umbrit experienta si mi-a provocat foarte multe neplaceri (s-a vindecat foarte greu, s-a infectat). Iti multumesc pentru blog! Alina

    ReplyDelete
  2. Iubita mea, nu ai nevoie de argumente, le stie ginecologul mai bine ca tine:) Ai nevoie sa gasesti un medic onest, dispus sa incerce fara epizio si sa coasa strict pe unde te rupi. Le e mult mai comod sa sutureze pe unde stiu ei c-au taiat, decat sa caute fisurile ulterior intr-un lac de sange.

    ReplyDelete
  3. Alina, ma bag si eu in seama, pt ca eu am refuzat epiziotomia si nu regret. In primul rand, cauta-ti un medic deschis, cu care sa simti ca esti pe aceeasi lungime de unda... sau, oricum, care sa TE ASCULTE si sa ITI RESPECTE DECIZIILE. Si il iei cu binisorul, ii explici ca te-ai informat asupra riscurilor unei rupturi, ai facut gimnastica intima si masaj perineal cu ulei (braveaza si tu, chiar daca nu le-ai facut, desi, cel putin masajul, e fff indicat), zi-i ca ai avut o experienta neplacuta cu epiziotomia anterioara si, prin urmare, DECIZIA TA (accentuat, sa priceapa omu' ca ASTA VREI) este ca preferi eventuala ruptura unei epiziotomii. Si ca il rogi sa te sustina in aceasta decizie. Dar sa-i zici ferm, fara sa fii incisiva, doar hotarata. Pt ca legea romana sustine ca "orice act medical se efectueaza doar cu consimtamantul avizat al pacientului" (deci, in caz ca vrea sa te convinga, ii asculti frumos polologhia, ii multumesti pt informatii si o anunti ca iti mentii decizia). Sper sa te ajute cu ceva. Mai e un blog, "spune nu epiziotomiei", dar e in lucru... poate apar articolele pana nasti tu... Pana una alta, masaj perineal cu ulei de migdale/masline! Nastere usoara!

    ReplyDelete
  4. Multumesc pentru raspuns :)

    ReplyDelete
  5. Eu am nascut fiecare copil cu alt medic si acum voi naste tot cu altul. La primul, fara discutie, am fost taiata. Nici nu credeam ca se poate altfel. Apoi, la al doilea, surpriza! Nu m-a taiat si nici nu a fost nevoie sa fiu cusuta pentru ca nu am avut nicio ruptura, desi copiulul era mai mare decat primul (375 g) si cu ditamai capul (chiar si medicul a zis ca are cap mare mai degraba ca de baietel decat de fetita). La a treia nastere, am scapat iar ca prin minune fara sa ma taie si fara sa ma coasa.
    Medicul la care merg acum am inteles ca are un cult din a taia pe oricine, pentru ca asa evita rupturile care i se par mai incomode. Eu tot trag sperante sa il conving sa nu recurga la acest gest. Dar fiti atente ca s-ar putea sa vorbiti cu medicul si sa va taie asistenta. Cel putin persoanele care merg la medicul meu de acum sa nasca, mi-au povestit ca asistentele deja stiu ce au de facut si te taie ele, nu il mai asteapta pe medic. Asa ca cine vrea sa scape, sa nu neglijeze sa discute si cu asistenta.

    ReplyDelete
  6. Multumesc mult pentru sfaturi si experiente! Simt ca prin curaj. Alina

    ReplyDelete
  7. Doamne si nu e obositor cu atatea nasteri?:)Eu am doar un copilas si numai vreau nici pe al doilea daramite sa mai fac asa in sir cate 4-5 sau mai multi,ma ingrozeste ideea....in fine,fiecare dupa puterea lui.Oricum multumim Ecaterina pentru toate postarile!

    ReplyDelete
  8. Draga Ecaterina, desi am nascut un bebe destul de mic, 2850g, doctorul mi-a facut o taietura destul de serioasa la epiziotomie. Este a doua nastere, si speram cumva ca nu o sa ma taie fiind un bebe venit si mai repede cu trei saptamani, dar se pare ca a preferat calea clasica. Acum, dupa o saptamana, am dureri foarte mari, noaptea nu pot sa ma intorc de pe o parte pe alta, nu ma lasa nici la calmante. Stii cumva ce as putea face sa se mai linisteasca durerile? Am inceput sa pun crema de galbenele si comprese cu ceai de musetele-galbenele, si n-as vrea sa o tin tot in calmante. Iti multumesc mult si nastere usoara!

    ReplyDelete
  9. Asigura-te ca plaga se vindeca (un control).
    Eu as incerca si cu spray cu aloe vera (Aloe First) care grabeste cicatrizarea. Nu cred ca trebuie sa mai scriu chestiuni evidente cum ar fi: ai grija sa nu te constipi, asigura o igiena riguroasa a regiunii...
    Daca nu poti suporta durerile incearca drept calmant spray cu xilina.

    ReplyDelete
  10. Multumesc mult pentru raspuns. O sa incerc cu sprayul cu xilina. Mi-am dat seama ca durerea provine de la fire, cumva ma strang f tare, cand pun crema de galbenele se inmoaie si ma mai lasa durerea. Sper sa nu acopere crema si astfel sa nu lase sa se vindece. Poti sa imi sugerezi de unde as putea lua sprayul Aloe First? De pe internet sau unde se gaseste?

    ReplyDelete
  11. nu stiu de unde l-ai putea lua,
    eu il primesc de la cineva care distribuie astfel de produse, de asta nici nu mai stiu cat costa
    e o idee sa-l cauti pe net

    ReplyDelete