Wednesday, April 13, 2011

Despre mine

          "Oamenii lumeşti caută să le fie curtea curată. Nu-i interesează dacă are gunoaie înăuntru casa lor, mătură curtea şi aruncă gunoiul în casă. Ei spun: "Oamenii privesc curtea, nu văd ce este în casă" Oamenii care vor să trăiască duhovniceşte caută ca înăuntrul casei să fie curat. Nu-i interesează ce va spune lumea, pentru că Hristos locuieşte în casă, nu în curte..." (Părintele Paisie)
          Deci, nu vă neliniştiţi, sunt un om care se ocupă mult de lucruri exterioare, mătur în curte şi arunc gunoiul în casă. Nu-mi place însă să am o faţă "de duminică" şi o altă faţă în împrejurările cotidiene. Ar însemna să mărturisesc că Hristos n-are nici o relevanţă pentru mine în viaţa reală, iar mersul la biserică reprezintă un hobby.
          Folosesc deseori citate, de aceea pe acest blog "se vede ce conspectez, nu ce gândesc". Vă asigur că gândirea mea concordă cu textele pe care le citez. Aleg în special scrieri ale oamenilor cu viaţă sfântă care, spre deosebire de mine şi-au curăţat mintea de paraziţi duhovniceşti. Mai ales în probleme legate de viaţa spirituală este bine ca fiecare să-şi cunoască măsura şi să nu expună păreri personale care diferă câtuşi de puţin de viziunea sfinţilor părinţi ai bisericii. Şi, în fond, ce importanţă are cum gândesc eu, un nimeni? Important este ca mesajul unei anumite postări să fie ziditor pentru cel care citeşte.
decenţa printre post-modernişti: nonconformism sau nebunie
        Dacă roata a fost inventată, are rost să încerc să o inventez din nou? Nu, mă folosesc  de ea. La fel şi cu aceste scrieri: dacă au fost deja exprimate nişte idei şi sfaturi de către oameni care au bătătorit calea spre mântuire, ce rost mai are să încerc să le descopăr eu, să le exprim într-un mod original? Pierdere de vreme! Le redau aşa cum le-am găsit, pentru a împărtăşi şi celui ce n-are timp să citească toată cartea bucuria pe care am avut-o când, în întunericul îndoielilor mele, am zărit aceste mici făclii de cuvânt.

1 comment:

  1. Mă bucur să "te cunosc", Ecaterina!
    Mă bucur că te-am descoperit, mereu mi-a fost de folos ce am citit aici, la tine, fie că a fost "conspectat", fie că a fost împărtăşit din prea plinul sufletului şi trăirii sau din marea vieţii...

    ReplyDelete