Thursday, May 12, 2022

M-am tot...

... intrebat de ce s-au mobilizat romanii pentru întrajutorarea ucrainienilor mai mult decat ar fi facut-o cu saracii nostri.

Cred ca motivul este acelasi cu cel care determina o manifestare mult mai accentuata a cersetoriei in localitatile mari decat in comunitatile mici in care oamenii se cam cunosc intre ei.

Poate ca oamenii au fost mult mai miscati la gândul ca oameni cumsecade si muncitori au fost loviti pe neașteptate de nenorocirea razboiului, decat de imaginea standard a saracului lipit de pe la noi, despre care se prezuma ca a ajuns asa din pricina propriilor vicii (lene, betie, desfranare, jocuri de noroc, etc) si alegeri proaste (a turnat o droaie de copii pe care nu are cu ce ii creste).

Bineinteles, nu sta bine nimănui sa comenteze milostenia altora, dar fiecare trebuie sa isi cantareasca gesturile caritabile cu discernamant, tinand cont ca la crestini toata fapta buna incepe cu aproapele si se face in numele Domnului si, cum spunea un parinte, "nu cred ca va veni Hristos in chipul vreunui betiv, ci in chipul unui sarac cu buna cuviință ". 

2 comments:

  1. Și El va spune: "Veniți la mine. V-am iertat deja pe voi. Păcatele voastre multe au fost iertate căci ați iubit mult". Și după ce îi va primi pe ei, pe cei înțelepți și drepți, ne va chema și pe noi: "Veniți și voi, va zice. Veniți și voi bețivilor, voi cei neputincioși, voi fiii rușinii." Iar cei înțelepți și cei drepți Îl vor întreba: "Dar de ce, Doamne, îi primești și pe aceștia?" "Iată de ce îi primesc și pe ei, le va răspunde, iată de ce, înțelepților și drepților. Că nici unul din ei nu se crede vrednic de toate acestea." (Mântuitorul la judecată, monologul unui bețiv, Crimă și pedeapsă Dostoievski)

    ReplyDelete
  2. 9. Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
    10. Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.
    Sf Ap Pavel, Corinteni I, cap 6
    Desigur, pentru toti e posibila o schimbare.

    ReplyDelete